(sondaj) Riscul de depresie în rândul moldovenilor. Profilul persoanelor predispuse tulburării

depresie
Foto:Damir Samatkulov

Un studiu despre calitatea vieții în Republica Moldova a analizat inclusiv nivelul riscului de depresie al cetățenilor, cu ajutorul indiciului de bunăstare Five Well-Being (WHO-5). Rezultatele arată că persoanele de gen feminin sunt supuse unui risc de depresie mai mare, iar veniturile mai mari se asociază cu starea de bine.

Cum au fost calculate răspunsurile

WHO-5 evaluează starea de bine a persoanelor pe o perioadă recentă. Acesta oferă o imagine generală a sănătății mintale bazată pe cinci afirmații. Mai exact, respondenții evaluează modul în care s-au simțit în ultimele două săptămâni folosind o scară de la zero la cinci.

Scorul total obținut este apoi multiplicat cu patru, iar rezultatul variază între zero (indicând un risc foarte mare de depresie) și 100 (semnificând lipsa riscului de depresie).

Scorurile de 50 sau mai mici sunt considerate un indiciu al riscului de depresie, subliniind reacțiile la stresul personal sau din societate.

Aproximativ 35 % dintre cetățeni se aflau sub pragul de 50

Potrivit autorilor sondajului realizat în anul 2023, în Republica Moldova indicele mediu WHO-5 a fost de 60. Astfel, aproximativ 35 % dintre cetățeni se aflau sub pragul de 50, indicând un risc semnificativ de depresie, în timp ce 20 % au obținut un scor de peste 80, arătând o stare de bine relativ stabilă.

Analiza a evidențiat faptul că sănătatea mintală este influențată de mai mulți factori demografici și socio-economici. Potrivit rezultatelor, veniturile mai mari sunt asociate cu o stare de bine mai bună, același lucru fiind caracteristic și persoanelor care au studii superioare.

Pe de altă parte, un risc mai mare de depresie este prezent la cetățenii care au statut de văduv, sunt pensionari sau incapabili să muncească din cauza bolilor.

Portretul unei persoane cel mai puțin supusă riscului de depresie

Dacă ar fi să facem, în baza rezultatelor studiului, portretul unei persoane cel mai puțin supuse riscului de depresie, atunci ea este de sex masculin și are 20-29 de ani. De asemenea, deține un certificat de studii superioare, locuiește în orașul Chișinău și n-a fost căsătorit niciodată. El este de naționalitate moldoveană/română, se află în concubinaj și are copii. De asemenea, venitul net lunar al familiei sale depășește 10 000 de lei.

Mai multe detalii despre nivelul riscului de depresie, în funcție de statutul diferitelor persoane, găsiți în tabelul de mai jos.

Sursă: QLS-Moldova

Depresia este o boală reală și serioasă care afectează milioane de oameni la nivel global. Informațiile prezentate în acest articol sunt de natură generală și statistică și nu înlocuiesc evaluarea medicală individuală. Dacă vă confruntați cu simptome de depresie, este esențial să căutați ajutor profesional. Depresia nu este doar o stare de tristețe temporară și necesită atenția și îngrijirea unui specialist în sănătate mintală.

În acest articol poți afla ce este depresia, care sunt tipurile și simptomele acesteia.

Lista centrelor din centrul Moldovei, unde poți beneficia gratuit de terapie, o găsești aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente