Ce se întâmplă în regiunea Kursk din Rusia: avansarea armatei Ucrainei, capturarea unei conducte de gaz și alertă pe piața gazelor din Moldova

kursk, rusia
Foto:Sudja după bombardament, 5 august 2024. Foto: canalul Telegram al lui Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk

Marți, 6 august, armata Ucrainei a intrat pe teritoriul Federației Ruse, în regiunea Kursk. Potrivit mai multor informații, armata ucraineană a intrat în orașul Sudja, care se află la frontiera cu Ucraina, îndreptându-se spre stația de comprimare a gazelor naturale din localitatea cu același nume. În acest articol, explicăm cum a evoluat situația în ultimele zile și ce decizii au luat autoritățile din Moldova în contextul luptelor din regiunea Kursk.

În această dimineață, 9 august, Forțele Armate ale Ucrainei au anunțat că au preluat sub control o secțiune a unei conducte de gaz în regiunea Kursk, lângă Sudja. În prezent, tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina nu a fost încă oprit, transmite meduza.io. Totuși, din această cauză, prețul gazelor în Europa a crescut cu 5 % și a depășit 450 de dolari pe 1 000 de metri cubi pentru prima dată din decembrie.

Potrivit Centrului pentru Reziliența Informației (CIR), o organizație analitică non-profit cu sediul în Regatul Unit, nu există nicio dovadă vizuală că stația de comprimare a gazelor naturale a suferit daune ca urmare a luptelor din seara zilei de 8 august. Cu toate acestea, având în vedere că luptele au avut loc în imediata apropiere a stației și luând în calcul înregistrările video verificate ale soldaților ruși care se predau ostatici la intrarea în clădire, „este probabil ca instalația să fi suferit în urma incursiunii ucrainene, însă amploarea pagubelor nu poate fi încă evaluată”, a declarat organizația non-profit pentru Reuters.

Oficial, autoritățile ucrainene nu au anunțat încă controlul asupra Sudja (precum și orice alte detalii ale operațiunii din regiunea Kursk). Președintele ucrainean Volodâmâr Zelenski nu a comentat direct ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kursk în discursul său din seara zilei de 8 august, dar a declarat că „Rusia a adus războiul pe teritoriul ucrainean și ar trebui să simtă ce a făcut”.

În același timp, în Rusia, acțiunile militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei, care au intrat 450 km2 în interiorul teritoriului Rusiei, au fost comentate de Vladimir Putin drept o „provocare a regimului de la Kiev”. Ministerul apărării rus spune că în această operațiune au fost implicați în jur de 1 000 de soldați ucraineni și că „situația este sub control”.

Zona de luptă aproximativă și direcția de deplasare a armatei Ucrainei; sursă: «ВАЖНЫЕ ИСТОРИИ»

Conform mai multor surse neoficiale, autoritățile de la Kiev intenționează să folosească teritoriul cucerit în timpul negocierilor cu Moscova.

În zilele de 6, 7 și 8 august, soldații ucraineni au luat prizonieri mai mulți polițiști de frontieră și soldați ruși. Ministrul adjunct al apărării din Rusia, Apti Alaudinov, a recunoscut că au existat pierderi ale forțelor armate ruse, dar numărul acestora nu a fost numit. Conform înregistrărilor video, între 59 și câteva sute de persoane s-au predat ca prizonieri de război.

Ministerul rus al sănătății a raportat că, pe parcursul a trei zile de lupte, 66 de persoane civile din regiunea Kursk au fost rănite, dintre care nouă copii. Patru persoane au murit, inclusiv o femeie însărcinată și lucrători ai ambulanței. 38 de persoane se află în spitalele din regiunea Kursk, iar o parte dintre răniții grav au fost transportați la Moscova.

Autoritățile din regiunea Kursk susțin că evacuează locuitorii, dar cei din urmă spun că pleacă pe cont propriu, adesea fără documente. Înregistrările video arată cozi de mașini la ieșirile din sate și orașe. Putin le-a promis locuitorilor regiunii Kursk câte 10 000 de ruble (aproximativ 2 000 de lei) drept despăgubiri.

Deciziile luate de autoritățile din Moldova

Pe 8 august, în jurul orei 12.00, ministrul energiei Victor Parlicov a anunțat despre inițierea procedurii de instituire a stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale. Conform spuselor lui Parlicov, decizia a fost luată în contextul acțiunilor militare din apropierea stației de măsurare a gazelor Sudja din Federația Rusă. Prin această stație primește gaz și Republica Moldova, care mai întâi ajunge în regiunea transnistreană.

În seara aceleiași zile, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat propunerea lui Victor Parlicov și a institui stare de alertă timpurie în sectorul gaze naturale, în legătură cu luptele purtate în apropiere de stația de comprimare a gazelor naturale din localitatea Sudja, pe unde sunt livrate gaze spre regiunea transnistreană.

Membrii CSE au constatat că, în prezent, nu există întreruperi sau riscuri pentru întreruperi imediate în livrarea de gaze naturale.

„Instituirea alertei va oferi instituțiilor responsabile pârghiile necesare pentru o monitorizare atentă și o intervenție rapidă, în caz de necesitate”, spune Parlicov.

Ministrul energiei de la București, Sebastian Burduja, într-o discuție cu Victor Parlicov, a dat asigurări de sprijinul total și permanent al României în cazul în care vom avea nevoie de intervenții pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

„Prin noua Strategie Energetică a României, țara noastră se angajează că va susține securitatea energetică a Republicii Moldova. Avem capacitatea și hotărârea de a sprijini necondiționat Reublica Moldova, cu atât mai mult în aceste vremuri deosebit de complicate”, a declarat Sebastian Burduja.

Moldovenii, îndemnați să evite călătoriile în regiunea Kursk

Ambasada Republicii Moldova în Rusia a emis o alertă de călătorie în regiunea Kursk, în contextul acțiunilor militare din această zonă. Cetățenii Republicii Moldova sunt îndemnați să se abțină de la călătorii în această regiune. De asemenea, Ambasada Republicii Moldova în Rusia recomandă părăsirea regiunii Kursk în cazul în care vă aflați deja acolo.

Misiunea diplomatică a adăugat că, în caz de forță majoră, cetățenii Republicii Moldova pot apela linia telefonică de urgență a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă: +7 929 964-90-79.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină, iar cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente