Istoria unui investitor din Danemarca care a ales să facă business în Moldova

diez startup event3
Foto:Lasse Schmidt, investitor danez; Daniela Colesnic, directoare executivă la BAM; Søren Jensen, Ambasadorul Danemarcei în Republica Moldova

L-am întâlnit pe investitorul danez Lasse Schmidt la un eveniment organizat de Business Angels Moldova și XY Partners. Acolo s-a discutat despre cum e să ai o afacere în Moldova din perspectiva unui investitor străin, adică din perspectiva lui Lasse Schmidt, care este investitor la Marlène, un cocktail bar aflat pe strada București din Chișinău. Lasse ne povestește cum a ales să investească într-o afacere din Moldova, care sunt plusurile și minusurile și le oferă câteva sfaturi celor care sunt la început de drum în antreprenoriat.

Diferența între a avea o afacere în Moldova și într-o țară UE

Lasse ne povestește cum a ales să investească și să fie în același timp cofondatorul unei afaceri la noi în țară – Marlène. El precizează că cea mai mare diferență între a avea o afacere în Moldova și într-o țară membră UE este faptul că în Uniunea Europeană există o structură comună în ceea ce privește gestionarea afacerii, indiferent de țara în care te afli.

Asta simplifică mult lucrurile și totul este mult mai clar. Arătând doar pașaportul că sunt cetățean al unei țări membre UE este suficient. Nu am nevoie să demonstrez nimic, în special toate aceste lucruri despre achiziții și documentație. De asemenea, în Danemarca, toate procesele de interacțiune a unui antreprenor cu statul sunt 100 % digitalizate, nu mai ai nevoie de hârtie. De aceea, pentru actualul guvern din Moldova este esențial să minimizeze acest lucru și să se apropie cât mai mult posibil de UE și de procesele care sunt acolo, pentru că, în momentul în care sunteți în conformitate cu legislația UE, pot să vin aici și să deschid foarte simplu o afacere, fără multe documente și aprobări. Există atât de multe investiții care nu ajung niciodată aici, în țară, din motiv că este dificil.

Lasse Schmidt, investitor danez

Precizare: ministrul dezvoltării economice și digitalizării din Moldova, Dumitru Alaiba, spune că 60 % dintre serviciile publice pentru antreprenori sunt digitalizate și 80 % dintre interacțiunile antreprenorilor cu statul sunt, de asemenea, digitale.

Lasse Schmidt povestește despre experiența sa în calitate de antreprenor în Moldova

De ce a ales Moldova pentru investiții

Investitorul danez nu a planificat să facă investiții la noi în țară, însă zice că Moldova l-a ales pe el. Lasse Schmidt a făcut cunoștință în Danemarca cu Marius Solcan (cofondator Marlène) și de acolo a început totul.

Marius a venit cu această idee de a deschide un local de tip cocktail bar în Chișinău. Așa am devenit investitor la Marlène în Moldova.

Lasse Schmidt, investitor danez

În total, la Marlène sunt patru cofondatori.

Părțile pozitive de a investi în Moldova

Am vrut să aflăm și ce plusuri vede Lasse Schmidt în calitate de investitor străin în Moldova și fără vreo ezitare dânsul ne-a spus că la noi costurile legate de deschiderea unei afaceri (salarii, materiale de construcții, spații etc.) sunt mult mai mici în comparație cu Danemarca.

Aș spune chiar că sunt de trei-patru ori mai mici costurile aici. De exemplu, în anul 2020, când a început pandemia COVID-19, noi am luat decizia să investim în reparația curții din spate, pentru a putea primi acolo oaspeții în aer liber și să se bucure în continuare de cocktailurile noastre. Nu știam când vom putea reveni din nou în încăpere. Au fost anumite costuri, dar cu siguranță nu atât de mari precum ar fi putut să fie în Danemarca. Mulți investitor străinii aleg Moldova anume din acest motiv.

Lasse Schmidt, investitor danez

Lasse precizează că are o agenție de consultanță în Copenhaga, ceea ce îi permite să investească din profitul obținut în alte afaceri. Investitorul danez ne dezvăluie că planifică, în viitorul apropiat, să mai investească într-o afacere din Moldova.

Sfaturi utile de la investitorul din Danemarca

Câțiva dintre participanții prezenți la evenimentul Meeting with an Angel Investor

Lasse Schmidt le-a oferit câteva sfaturi celor prezenți la eveniment, care planifică să-și deschidă o afacere sau poate deja au una.

#1. Creează un business plan care să includă pas cu pas acțiunile pe care să le faci.

#2. Nu le poți face pe toate singur. Angajează persoane care se pricep mai bine decât tine la acele lucruri la care nu ai experiență.

#3. O greșeală pe care o fac multe start-upuri este să lucreze pe baza unor ipoteze. Totuși, ar trebui să o evite prin colectarea de date reale.

#4. Într-o afacere trebuie să găsiți acea flacără pe care să o alimentați. Așa veți ajunge la un foc mai mare și, eventual, la succes.

#5. Trebuie să înțelegeți cine sunt clienții voștri, cui veți vinde acel produs sau serviciu.

Despre comunitatea BAM

Pe lângă activitatea sa în calitate de investitor, Lasse Schmidt este și membru în comunitatea Business Angels Moldova (BAM). Acolo, el are rolul de mentor pentru start-upurile tehnologice care au nevoie de consultanță și, de asemenea, conectează alți investitori străini cu start-upurile din Moldova pentru ca aceștia din urmă să beneficieze de investiții.

BAM este o asociație care include oameni de afaceri cu experiență care investesc în start-upuri aflate în stadiu incipient de dezvoltare. Business Angels Moldova are o comunitate de 11 investitori, inclusiv unul străin din Danemarca, Lasse Schmidt, despre care v-am povestit mai sus.

Scopul evenimentelor organizate de BAM – Meeting with an Angel Investor – este să familiarizeze publicul cu comunitatea Business Angels Moldova și să promoveze conceptul de angel investment în Moldova.

Foarte puțini oameni știu ce înseamnă un angel investor, așa că noi invităm membrii din asociația noastră, care au experiență, să o împărtășească cu mai multe persoane pentru a se familiariza. Aceste evenimente sunt gratuite și oferim tuturor posibilitatea să vină și să obțină un feedback live despre start-upul lor, de la investitori cu experiență.

Daniela Colesnic, directoare executivă la BAM

BAM facilitează conexiunea între investitori și start-upuri. De asemenea, oferă investitorilor instruiri permanente și acces la lista start-upurilor care caută investiții. Pe lângă asta, organizează și Deal Dinner cu îngerii investitori, unde au discuții cu fondatorii de start-upuri și așa pot decide în care dintre ele să investească.

Dacă vreți să deveniți investitor în comunitatea Business Angels Moldova, completați acest formular. Abonamentul anual pentru a fi membru în asociație este de 540 de dolari.

În acest articol veți găsi informația necesară despre ce trebuie să știți dacă vreți să investiți bani în start-upurile din Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente