Teza de licență a lui Alexandru Varatic. Wanderlust – aplicația care te ajută să îți planifici călătoriile

BeFunky-collage (43)
Foto:Sursă: Alexandru Văratic/arhivă personală

Cât de ușor îți este să planifici călătoriile? Dar cum alegi destinațiile pe care să le vizitezi în orașul sau țara unde urmează să ajungi în viitorul apropiat? Alexandru Varatic și-a pus aceleași întrebări, iar pentru a răspunde la ele a creat un travel planner drept lucrare de licență. Tânărul este absolventul Facultății de Automatică și Calculatoare la specializarea Informatică din cadrul Universității Politehnica Timișoara.

Wanderlust, aplicația dezvoltată de Alexandru, este extrem de user-friendly, iar tânărul a decis să o creeze în urma unei experiențe personale. „Am ales să fac un travel planner dintr-o necesitate personală și reală, dar pe care sunt sigur că o împărtășesc și alți oameni. Inițial, trebuia să planific un sejur de o săptămână la Timișoara, pe care aveam să-l petrec împreună cu o prietenă din Franța, activitate care mi-a ocupat o jumătate de zi. Așa a apărut ideea de a dezvolta o aplicație care ar automatiza acest proces, economisind timp și resurse”, povestește tânărul.

Sursă: Alexandru Varatic/arhivă personală

Cum funcționează aplicația

Procesul de utilizare al Wanderlust este structurat în câțiva pași simpli, ceea ce permite oricărui utilizator să-și planifice vacanța potrivită conform intereselor și obiectivelor pe care și le-a setat.

# Alegerea destinației
Primul pas în utilizarea aplicației este introducerea destinației dorite. Indiferent că este vorba de o metropolă renumită sau un oraș mai puțin cunoscut, aplicația este pregătită să ofere cele mai bune sugestii și are capacitatea de a găsi toate locațiile existente.

Sursă: Alexandru Varatic/arhivă personală

Detalii despre călătorie

Pentru a personaliza recomandările utilizatorul este invitat să completeze câteva detalii esențiale:
# dacă va călători singur sau însoțit;
# pasiunile și interesele personale, cum ar fi arta, istoria, sportul sau gastronomia;
# tipul de vacanță preferat: relaxare, aventură sau explorare culturală;
# perioada alocată pentru vacanță, fie că este specificată prin date exacte, fie prin durata călătoriei.

Recomandări personalizate

Pe baza informațiilor furnizate de către utilizator, aplicația generează o serie de recomandări personalizate:
# locuri de vizitat – sugestii de atracții turistice, muzee, parcuri și alte puncte de interes în orașul ales;
# restaurante și locuri de luat masa – recomandări culinare adaptate gusturilor și preferințelor utilizatorului;
# activități și evenimente – informații despre activități suplimentare și evenimente locale care ar putea interesa utilizatorul.

Ai ales tot ce te interesează? Fii pregătit(ă)! În doar câteva secunde Wanderlust îți va genera un itinerar de călătorie bazat pe interesele tale și potrivit perioadei pe care ai alocat-o pentru călătorie.

Sursă: Alexandru Varatic/arhivă personală

Alte avantaje ale Wanderlust

Pe lângă faptul că te ajută să îți planifici mai eficient călătoriile, Wanderlust îți pune la dispoziție și o serie de funcționalități suplimentare care te vor ajuta să economisești timp și energie:
# hărți interactive – vizualizarea locurilor recomandate pe o hartă și obținerea de direcții detaliate pentru a ajunge la acestea;
# recenzii și evaluări – posibilitatea de a lăsa și citi recenzii despre locurile vizitate, oferind astfel feedback valoros comunității de călători;
# itinerare personalizate – crearea de itinerare zilnice adaptate preferințelor utilizatorului, pentru o planificare detaliată a fiecărei zile de vacanță.

Alexandru planifică să continue lucrul asupra acestei aplicații pentru a o face accesibilă utilizatorilor. Dacă deocamdată Wanderlust este doar un proiect de licență, în viitorul apropiat aceasta ar putea deveni „cel mai bun prieten” al tinerilor pasionați de călătorii.

Sursă: Alexandru Varatic/arhivă personală

Pentru dezvoltarea aplicației Alexandru a avut de suportat unele costuri pentru utilizarea serviciilor web externe (API-uri) pe care le folosește Wanderlust: Open AI API, Hărți Google și Google Places API. Aceste resurse l-au costat aproximativ 150 de dolari.

Prezentarea tezei de licență

Alexandru și-a prezentat acum trei săptămâni lucrarea de licență. Această prezentare presupune trei etape:
# expunerea prezentării PowerPoint timp de șapte minute;
# rularea unui demo (video sau live) pentru a demonstra cum funcționează aplicația;
# răspunderea la întrebările comisiei.

„Întrebările abordau subiecte precum funcționalitatea și modul de operare al sistemului dezvoltat, perspective de extindere și dezvoltare ulterioară, dar și cunoștințe generale din domeniu”, a menționat absolventul.

În prezent tânărul a fost admis la programul de masterat Tehnologii Informatice (TI) din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare la Universitatea Politehnica Timișoara, unde urmează să își continue studiile.

Sursă: Alexandru Varatic/arhivă personală
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente