(foto) Cum arată și ce se știe despre covorul național din sticlă colorată care decorează o subterană din Chișinău

mozaic2-1

În august 2023 a fost finalizată reparația subteranei din Piața Dimitrie Cantemir. Nota distinctivă a locației o constituie panoul mozaic încadrat în pereții de la intrare, care înfățișează un covor național. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, lucrarea a fost restaurată și acoperită cu o sticlă specială în scop de conservare.

Panoul are la bază schițele artistului moldovean Filimon Hămuraru, iar lucrările au fost realizate de Petru Hămuraru, scrie ru.diez.md. Unele surse indică faptul că mozaicul datează de la începutul anilor 1980, iar altele indică anul 1981.

Lucrarea este realizată din smalt (sticlă opacă colorată, realizată prin tehnologii speciale). Prima parte este executată în culorile albastru, portocaliu și galben. Culorile celei de-a doua părți sunt la fel de vii și intense: verde, galben, roșu și albastru. Precum un covor clasic național, mozaicul este alcătuit din modele și ornamente complexe, inclusiv motive florale, figuri geometrice și elemente naturale.

Ce se știe despre autorul panoului?

Filimon Hămuraru (1932-2006) a fost un renumit artist, mozaist, scenograf, profesor, ceramist și sculptor moldovean. În 1967, a devenit laureat al Premiului republican al ULCT din Mоldоva „Bоris Glavan”, iar în 1982 i s-a decernat titlul de Om Emerit în Arte din RSSM.

Printre cele mai remarcabile lucrări ale artistului se numără mozaicurile „Sănătatea”, „Știința”, „O femeie dând binețe”; „File de trandafiri”, dar și vitraliile „Eliberarea”, „Gustul vinului”, „Legenda vinului”.

Vitraliile de la Palatul Republicii, realizate de Filimon Hămuraru.
Sursă: onisiforghibublog.wordpress.com

Totodată, Hămuraru are multe schițe și ilustrații importante realizate inclusiv pentru operele „Frunze de dor”, de Ion Druță, „Măsoară-mă, bunele, am un kilometru”, de Ariadna Șalari, „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă, „Balade din câmpie”, de Ion Druţă, „Frumoasa Lumii”, de Mihai Eminescu, „Andrieș”, de Emilian Bucov, „Sat uitat”, de Andrei Lupan, „Unchiul meu Păcală”, de Aurel Ciocanu, „Făt-Frumos din lacrimă”, de Mihai Eminescu.

Sursă: articolul „Grafica de carte în creația lui Filimon Hămuraru”, de Alexandra Osoba
Sursă: articolul „Grafica de carte în creația lui Filimon Hămuraru”, de Alexandra Osoba

Aici găsiți lista celor mai remarcabile opt panouri de mozaic din Chișinău, potrivit primăriei municipiului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente