O acțiune de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor se va desfășura la Chișinău. Când și unde va avea loc

holo
Foto:historia.ro

Astăzi, 2 august, începând cu ora 18.00, la Chișinău se va desfășura o acțiune de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Evenimentul va avea loc la stația de tren „Visterniceni”, acolo unde romii erau aduși din diverse județe, grupați și deportați spre râul Bug.

2 897 de persoane, majoritatea femei, copii și bătrâni, au fost exterminați în noaptea dintre 2 și 3 august 1944 în lagărul de concentrare Auschwitz II-Birkenau, din simplul motiv că erau de etnie romă.

„Aceștia sunt o mică parte din numărul total de persoane de etnie romă care au fost exterminate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din cauza apartenenței lor etnice, cifra totală estimându-se a fi între 250 000 și 500 000, sau chiar mai mult”, menționează organizatorii activității.

Aici găsiți mai multe detalii.

Sursă: Facebook/Intersos Moldova

Evenimentul face parte dintr-o serie de acțiuni menite să ridice gradul de conștientizare cu privire la Porajmos, numit și Holocaustul Uitat. Acesta este organizat de Grupul de lucru cu privire la refugiații de etnie romă și societatea civilă romă, în colaborare cu Agenția Relații Interetnice, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția ONU pentru Refugiați, cu sprijinul UE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente