După șapte luni de ping-pong politic, grupele cu program prelungit devin din nou gratuite în Chișinău

scoala elevi clasa
Foto:Primăria Chișinău

Din toamnă, elevii din clasele primare ale municipiului Chișinău vor putea frecventa gratuit grupele cu program prelungit. Despre aceasta au anunțat membrii fracțiunii PAS din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC), precizând că în acest sens au fost alocate 70 de milioane de lei de care vor beneficia aproximativ 39 000 de copii. Banii vor proveni din bugetul municipal, aprobat în data de 30 iulie, cu o întârziere de aproximativ opt luni.

Pentru a solicita frecventarea claselor/grupelor cu program prelungit, părinții trebuie să depună o cerere la instituția de învățământ la care le este înscris copilul. Cererea va fi depusă în perioada 1-15 septembrie 2024.

Orice plăți formale sau informale din partea părinților, pentru funcționarea claselor/grupelor cu program prelungit, sunt categoric interzise.

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău

Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a menționat că „a fost nevoie de luni bune de presiune” pentru aprobarea acestei decizii.

Sursă: Facebook/Dan Perciun

Amintim că, până în anul 2024, grupele cu program prelungit din capitală erau finanțate din bugetul Primăriei Chișinău. La începutul acestui an, Primăria a anunțat sistarea finanțării acestor grupe, dar și a asistenților personali, motivând acest lucru prin lipsa de resurse financiare.

În lipsa unui buget votat pentru anul 2024, în bugetul provizoriu al Primăriei Chișinău pentru grupele cu program prelungit au fost planificați 18 milioane de lei.

Decizia primăriei a fost amplu criticată pe rețelele de socializare, organizându-se chiar și proteste în fața primăriei.

Ulterior, reprezentanții municipalității au anunțat că au identificat o formulă care ar asigura existența grupelor cu program prelungit, pe care au adoptat-o cu ajutorul CSE Chișinău. Soluția oferită de primărie era ca părinții care vor dori să își înscrie copiii la ore suplimentare să acopere cheltuielile suportate de instituție. La scurt timp, CSE de nivel central a anulat decizia CSE Chișinău calificând-o drept ilegală.

La sfârșitul lunii martie 2024, MEC a anunțat despre elaborarea unei metodologii de finanțare a grupelor cu program prelungit în condițiile în care „Consiliul Municipal [Chișinău] este absent”. Decizia, la fel, prevedea ca activitatea grupelor să fie achitată de părinți.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente