Mai mulți copii din cinci sate ale Moldovei au acces gratuit la servicii de educație alternativă

copii grădiniță
Foto: The Moldova Project

Copiii din cinci sate situate în raioanele Hâncești, Anenii Noi, Criuleni și Călărași au acces gratuit la o gamă vastă de servicii educativ-recreative. Accesul la biblioteca de jocuri și jucării, la atelierele de creație și traininguri este asigurat de Asociația Obștească The Moldova Project, care a creat spații prietenoase copiilor în mai multe localități din țară.

Accesul copiilor din mediul rural, în special a celor din grupuri social vulnerabile, la ludoteci (săli pentru joacă și lectură), contribuie la crearea unor alternative sănătoase și benefice de a petrece timpul liber. De asemenea, sălile de joacă oferă copiilor un mediu propice pentru comunicarea cu semenii, studiu, joc și dezvoltare armonioasă. Proiectul are drept scop consolidarea eforturilor pentru protejarea și promovarea dreptului copilului la joacă. Totodată, acesta își propune să ofere oportunități educaționale egale tuturor copiilor, indiferent de mediul în care locuiesc.

Ludotecile vor completa necesarul de servicii specializate și oferă mai multe oportunități copiilor de toate vârstele, precum și adulților ce-i îngrijesc. Periodic, ludotecile găzduiesc seminare și evenimente pentru părinți și tutori care au drept scop îmbunătățirea relației dintre copii și părinți.

„Copiii din satele noastre au dreptul la joacă, la acces la resurse diverse pentru învățare, precum și la oportunități de comunicare și creativitate. Aceștia au nevoie să descopere lucruri noi și utile pentru viitorul lor. Ludotecile deschise de The Moldova Project oferă acest cadru, încurajându-i să exploreze, să-și depășească limitele și să adopte o atitudine activă și pozitivă. Activitățile de educație alternativă pe care le promovăm sunt esențiale în prevenirea și combaterea răspândirii
viciilor și comportamentului delincvent în rândul adolescenților. Prin urmare, investind în aceste resurse, contribuim nu doar la dezvoltarea personală a fiecărui copil, ci și la construirea unui viitor mai sigur și mai sănătos pentru întreaga comunitate”, precizează Victoria Morozov, președinta asociației The Moldova Project.

Cele cinci ludoteci activează de luni până vineri, pe parcursul întregului an. Copiii au acces liber și gratuit la toate resursele și serviciile prestate de ludotecă, precum: jocuri de societate, jucării, echipament sportiv, televizor, ateliere de creație, traininguri, enciclopedii, cărți cu povești. Spațiile pentru joacă și lectură sunt coordonare de un pedagog social care propune copiilor programul de activitate și oferă asistență și mentorat.

Pedagogii sociali abordează cu atenție necesitățile și comportamentul copiilor vulnerabili. Deseori, copiii din familii defavorizate fac temele pentru acasă în ludotecă. Ludotecarii aplică bune practici de integrare socială și vorbesc copiilor despre rolul oamenilor în lupta împotriva prejudecăţilor, stereotipurilor şi a oricărei forme de discriminare.

Asociația Obștească The Moldova Project oferă un spectru larg de servicii de asistență familiilor social-vulnerabile din Republica Moldova. Obiectivul prioritar al asociației este de a proteja copiii defavorizați din mediul rural și de a preveni situațiile de risc, precum abandonul, neglijența și abuzul. Anual asociația oferă asistență pentru circa 150 de familii din 37 de sate din zona centrală a Republicii Moldova.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente