(doc) Ce se cunoaște până acum despre scandalul privind trădarea de patrie de la Parlament

Untitled design (68)
Foto:parlament.md/nationalgeographic.com/rferl.org

„Doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră – reținuți pentru trădare de patrie și complot în comunicarea lor cu angajatul unei ambasade.” Așa a început un comunicat de presă emis de PCCOCS în data de 31 iulie. Deși în această vară societatea a mai fost străpunsă de un scandal legat de spionaj în favoarea Federației Ruse, cazul generalului Igor Gorgan – cercetat astăzi în libertate, acum avem două persoane reținute pentru cel puțin 72 de ore. Ba mai mult, din informațiile apărute în presă, unul dintre învinuiți a fost prins în flagrant, transmițând informații unor reprezentanți ai Rusiei.

UPDATE: La solicitarea procurorilor PCCOCS, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Încheierea a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în a doua jumătate a zilei de joi. Pronunțarea încheierii a avut loc în lipsa învinuitului (reținut), care a invocat motive de sănătate.

În ceea ce privește solicitarea de arest în cazul celui de-al doilea învinuit, urmează ca judecătorul de instrucție să se pronunțe, pe parcursul zilei.

Știrea inițială:

Ce știm până acum?

Reținerile ar fi avut loc încă din seara lui 30 iulie, iar în dimineața următoare, mascații de la PCCOCS și SIS au desfășurat percheziții în Parlament. În următoarele ore, mai multe surse media au afirmat că una dintre persoanele reținute este Ion Creangă, șeful Direcției juridice a Parlamentului.

Radio Europa Liberă transmite că anume Creangă ar fi fost prins în flagrant, transmițând informații unor angajați ai ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Astăzi, Parlamentul a anunțat că un funcționar din cadrul Secretariatului Parlamentului, cu statut de bănuit într-o cauză penală, a fost suspendat din funcție.

Despre cea de-a doua persoană, Ziarul de Gardă a scris că este un angajat al Poliției de Frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău. El ar fi transmis Federației Ruse informații despre activitatea aeroportului.  

PCCOCS relatează că faptele au avut loc începând din anul 2023. Mai exact, prima persoană este bănuită de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat Federației Ruse informații care ce urmau să fie folosite în dauna intereselor Republicii Moldova.

A doua persoană este bănuită de complot împotriva Moldovei. Ea urmărea obținerea unor beneficii personale. Astfel, funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova.

Potrivit NewsMaker, ambele persoane transmiteau informații aceluiași angajat al ambasadei ruse. Astăzi, Ministerul Afacerilor Externe a Republicii Moldova a anunțat că un angajat al ambasadei Federației Ruse din Republica Moldova a fost declarat persoană non grata.

Radio Europa Liberă menționează că spionul rus ce urmează a fi expulzat este Dmitri Kelov. Acesta a fost acreditat în Republica Moldova în august 2021, urmând să se alăture delegației Rusiei în Comisia Unificată de Control, o structură responsabilă de supravegherea situației din zona de securitate de pe Nistru.

Menționăm că potrivit legii, atât timp cât o persoană nu a fost declarată vinovată, ea beneficiază de prezumția nevinovăției.

Ion Creangă, angajat de peste trei decenii la Parlament

CV-ul lui Ion Creangă indică că acesta lucrează la Parlament încă din anul 1992, atunci când a fost angajat în funcția de consultant al Direcției juridice. În 2009, Ion Creangă a fost numit șef de direcție, unde a activat până în prezent.

Pe lângă aceasta, Creangă a reprezentat Parlamentul la Curtea Constituțională, iar până în anul 2013 a ocupat și funcția de lector superior la Universitatea de Stat din Moldova (USM).

Ion Creangă a absolvit Școala profesională tehnică din Chișinău, Tehnicumul feroviar din Odesa și Facultatea de Drept de la USM. De asemenea, acesta are două studii de doctorat, făcute la Universitatea „Babeș-Bolyai” din România și Academia de Științe a Moldovei.

Potrivit declarației sale de avere, în 2023, Ion Creangă a încasat la Parlament venituri salariale de 428 000 de lei. De asemenea, acesta a obținut venituri pentru activitatea sa științifică, didactică sau de creație inclusiv de la organizația PromoLex și Fundația Hanns Seidel in Moldova.

Totodată, în calitatea sa de angajat la Secretariatul Parlamentului, Creangă a primit două indemnizații în valoare totală de peste 96 000 de lei. Creangă mai declară 215 000 de lei proveniți din arenda firmei „Stone Shop” SRL, unde el deține 20 %, alături de Ciobatorenco Petru și Donica Mihai.

În declarația sa de avere din 2023, Ion Creangă mai indică și 19 terenuri, cumpărate sau obținute prin donații din 2006 până în 2023.


În Republica Moldova, trădarea de patrie se pedepsește cu închisoare de la 12 la 20 de ani. La începutul lunii iunie, deputații au votat un proiect de lege care permite tragerea la răspundere penală a persoanelor pentru fapta de trădare de patrie, exprimată prin „acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activați ostile împotriva securității statului”.

Codul penal al Republicii Moldova

În data de 5 iunie 2024, publicația The Insider a scris că fostul șef al Statului Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, ar fi raportat Federației Ruse periodic informații despre situația politică internă din Republica Moldova. Pe 13 iulie, procurorii moldoveni au deschis o cauză penală pe numele lui Gorgan.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente