Caravana Alăptării 2024: „Chiar dacă încă nu am copii, știu că alăptarea este esențială pentru sănătatea mamei și a bebelușului”

Caravana Alăptării

A găsit un nou început în Moldova, după ce războiul din Ucraina a forțat-o să-și părăsească țara natală. Este vorba de Irina Goncearenco, medică terapeută gastroenterologă, originară din Odesa. De doi ani, este medică în orașul Cantemir – unde a fost întâmpinată cu căldură de colegi și comunitatea locală.

În acest an, Irina a participat la Caravana Alăptării din Cantemir, dedicată promovării importanței alăptării. „Chiar dacă încă nu am copii, știu că alăptarea este esențială pentru sănătatea mamei și a bebelușului.”

Interesată de subiectul alăptării, Irina a venit la eveniment ca să afle mai multă informație utilă, pe care ulterior să o poată transmite pacientelor sale. „Noi, medicii, ne străduim să ne informăm din surse corecte și să transmitem informația prețioasă pacienților noștri. La evenimentul de azi am venit ca să mă informez și să-mi îmbogățesc cunoștințele despre alăptare, pe care le pot oferi apoi și mămicilor.”

În calitate de medică, Irina este conștientă de beneficiile incontestabile ale alimentației exclusive la sân în primele șase luni de viață, atât pentru mamă, cât și pentru copil. „Alăptarea nu doar diminuează riscul unor boli oncologice, precum cancerul ovarian și mamar, dar este vitală și pentru copil. Din perspectiva mea, alăptarea poate preveni apariția bolii celiace și poate reduce severitatea acesteia. De asemenea, este benefică în cazul altor afecțiuni ale tractului digestiv. Dacă copilul este alăptat doar cu lapte praf, riscurile de apariție a bolilor autoimune cresc. Alăptarea la sân contribuie la formarea unei imunități puternice a copilului.”

Adaptarea la o nouă țară și la o nouă limbă nu a fost ușoară, dar Irina a depășit toate obstacolele. După opt luni de cursuri de limba română organizate pentru refugiați și cu sprijinul colegilor săi, a reușit să se integreze în comunitate și la locul de muncă. „Sunt extrem de recunoscătoare medicului-șef și întregului colectiv pentru că m-au primit atât de călduros. Am învățat să comunic în limba română și, cu ajutorul colegilor mei, acum pot deja să interacționez cu pacienții.”

Irina consideră că alăptarea este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului și pentru prevenirea unor afecțiuni severe, iar aceste informații vrea să le împărtășească și colegilor din Ucraina. „Mi-aș dori să mă întorc acasă, cu toate cunoștințele și experiența acumulată aici, pentru a le împărtăși și colegilor din țara mea natală.”

Doar 48 % din bebelușii din întreaga lume sunt alăptați exclusiv în primele luni de viață. În prezent, în Republica Moldova, aproximativ 80 % dintre copii beneficiază de alăptare exclusivă în primele șase luni, dar procentul scade considerabil pe măsură ce copilul crește. Eliminarea barierelor în alăptare și oferirea suportului familiilor este esențială pentru încurajarea continuării alimentației la sân și pentru asigurarea dezvoltării armonioase a fiecărui copil. În acest context, în țara noastră se organizează anual Caravana Alăptării, care în acest an este la cea de-a cincea ediție și ajunge în cinci regiuni: Hâncești, Bălți, Leova, Cantemir și Chișinău.

Caravana Alăptării este organizată de Ministerul Sănătății și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, cu participarea experților naționali și a consultantelor în alăptare de la „Mămica Alăptează” și cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului regional destinat țărilor Parteneriatului Estic de suport al procesului de vaccinare și al Guvernului SUA, în contextul crizei refugiaților din Ucraina.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente