Academicianul Ion Bostan, un nume cunoscut și aplaudat pe toate continentele, și-a sărbătorit a 75-a aniversare în Moldova

20240731-120900-w-lr-2048×1363-1

Pe 31 iulie, Academia de Științe a Moldovei a fost gazda unei festivități de zile mari, dedicată celebrării unuia dintre cei mai de seamă reprezentanți ai științei autohtone – academicianul Ion Bostan, savantul care, prin invențiile și descoperirile sale, a ajuns să fie cunoscut și aplaudat pe toate continentele.

Președintele AȘM, acad. Ion TIGHINEANU, și-a exprimat onoarea de a-l avea pe acad. Ion Bostan ca sărbătorit în această ocazie specială, subliniind colaborarea lor de lungă durată în cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM). În mesajul său de felicitare, acad. Ion TIGHINEANU a evidențiat contribuțiile majore ale acad. Ion BOSTAN la transformarea UTM într-un veritabil templu al științei, dezvoltând direcții de cercetare de importanță națională și internațională. În semn de recunoaștere, acad. Ion BOSTAN a primit placheta „Excelență în cercetare” din partea AȘM, un simbol al aprecierii pentru promovarea științei și dezvoltarea ingineriei.

Un moment emoționant al ceremoniei a fost discursul actualului rector al UTM, prof. univ. dr. hab. Viorel BOSTAN, care a vorbit atât din postura de rector, cât și din cea de discipol și fiu. Discursul său, plin de recunoștință și admirație, a reflectat profundele lecții de viață și profesionalism pe care le-a învățat de la tatăl său:

– Sunt extraordinar de mândru să conduc astăzi Universitatea Tehnică a Moldovei, care există astăzi pe un fundament solid, pe care l-a clădit cu multă dedicație predecesorii mei și, în special, domnul academician Ion BOSTAN. Astăzi, toate succesele Universității se datorează în mare parte acelui fundament pe care l-a construit cu multă dedicație domnul academician imediat după declararea Independenței Republicii Moldova. Pe lângă faptul că ne-a lăsat o universitate extraordinară, a avut și o altă realizare extraordinară – a creat o adevărată școală științifică, mulți dintre discipolii săi fiind astăzi doctori habilitați, profesori, conferențiari, doctori, doctoranzi, iar direcția pe care o conduce domnia sa este una pe care o remarcă nu doar colegii din Republica Moldova, dar și din afara țării. Domnul academician, de asemenea, mi-a dat mie personal mai multe lecții de viață, pentru care țin să-i mulțumesc. De la el am învățat multe lucruri importante. În primul rând, să fiu Om. În al doilea rând, să nu mă opresc acolo unde sunt, ci să merg mai departe. De asemenea, m-a învățat că cel mai important lucru pe care îl voi lăsa peste ani este numele și reputația, care însă nu pot fi obținute gratis, ci prin multă muncă, abnegație, efort și dorința de a face lucruri frumoase.

Academicianul a știut întotdeauna să viseze frumos. Și mă bucur foarte mult că nu doar visa, ci își implementa aceste vise în realitate. Știți foarte bine că, acum câțiva ani, Universitatea Tehnică a Moldovei a obținut un succes foarte important – lansarea satelitului „Republica Moldova”. Cu ani în urmă, prin 2007-2008, în discuții private, îmi vorbea că UTM ar fi în stare să lanseze un satelit al Republicii Moldova. Recunosc, pe atunci eram foarte sceptic în acest sens. Dar iată că a reușit și acel succes s-a datorat visului și efortului pe care d-sa l-a depus pentru a înființa la UTM Centrul Național de Tehnologii Spațiale, creând infrastructura, dar și o echipă formidabilă care a reușit să plaseze satelitul pe orbită.

Academicianul întotdeauna a ținut la oameni – aceasta fiind o altă lecție de viață din cele multe pe care mi le-a dat de-a lungul timpului. Considerându-mă printre acei oameni la destinul căruia d-sa a avut o contribuție semnificativă, țin să-i exprim mai multe mulțumiri. Îi mulțumesc pentru acele 20-25 de minute prețioase de care beneficiam în fiecare dimineață, când mergeam la școală – erau acele momente rare în care puteam să fiu alături de el. Trebuia să țin pasul și să alerg după el, fiindcă se grăbea, mereu având multe treburi. Îi mulțumesc cu multă eleganță pentru că, din același motiv al suprasolicitării sale, i-a delegat mamei responsabilitatea educației mele. De asemenea, vreau să- mulțumesc pentru că a acceptat și nu a intervenit prea mult sau deloc în deciziile mele, deși de multe ori vedeam că nu prea este de acord cu ele. A încercat însă să mă ghideze cu dibăcie, sugerându-mi că matematica și știința sunt foarte importante – acest lucru este extraordinar pentru mine, servindu-mi drept model. Sunt convins că printre multele realizări pe care le are în palmares, una dintre acestea sunt eu… Domnule academician, vă mulțumesc foarte mult pentru tot. Vă doresc în primul rând sănătate, precum și să ne oferiți privilegiul, la momentul potrivit, de a realiza un mare vis al familiei mele: să vă auzim vorbind, la fel de tare și de mândru, despre Matei BOSTAN, în calitate de student și discipol. Vă mulțumesc.

În continuare, rectorul a dat citire mai multor mesaje de felicitare adresate jubiliarului din partea unor mari prieteni ai UTM – Mihnea COSTOIU, rectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București; Mihai MIHĂIȚĂ, președintele Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR); Ioan Vasile ABRUDAN, rector al Universității TRANSILVANIA din Brașov, care este și președintele Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională al UTM. Totodată, rectorul Viorel BOSTAN i-a înmânat sărbătoritului placheta Universității Tehnice a Moldovei, în semn de aleasă prețuire pentru contribuția la afirmarea în timp a UTM.
După minute în șir de aplauze, a fost invitat la tribună sărbătoritul zilei. Ridicând modest din umeri și privind în lungul sălii cu ochii strălucind de fericire, chipul său avea să ne spună că discursul de dinainte face mai mult decât tot aurul aprecierilor pe care le-a cules de-a lungul timpului. Este tocmai ceea ce apreciem cel mai mult în personalitatea acestui mare Om – modestia și mărinimia sa. Chiar și discursul ținut de astă dată a fost transformat într-o depănare de amintiri și emoții, nu de merite și distincții, pe care le are cu prisosință și le merită pe deplin.

Ingineria fiind pentru el un sens al vieții, a stăruit mereu să inoveze în acest domeniu. Obține primul brevet de invenție în 1983, cu prioritatea din 1981, intitulat „Transmisia precesională”. În 1989 susține în baza acestuia, la Universitatea Tehnică „N. Bauman” din Moscova, teza de doctor habilitat cu tema „Crearea transmisiilor precesionale”. Tot atunci, Consiliul de doctorat al Universității „N. Bauman” din Moscova recunoaște fondarea școlii științifice din Chișinău, iar peste un an „Transmisiile precesionale” sunt introduse cu titlul „obligatoriu” în programele de studii ale tuturor instituțiilor de învățământ ingineresc unionale. Această invenție de pionierat și-a găsit ulterior aplicabilitate în multe agregate mecanice realizate în cadrul UTM, inclusiv eoliene și mini-hidrocentrale. Iar la 30 de ani distanță, au fost editate primele două volume ale monografiei „Transmisii precesionale”.

Astfel, invenția care i-a marcat cariera științifică, își găsește azi o nouă abordare – trecesională, ca o continuare firească a dezvoltării unui produs de mare valoare științifică, bazat pe noi abordări teoretice, noi concepte constructiv-funcționale și tehnologice, care, o spunem cu mândrie, aparține ingineriei moldave.

Promovând constant inovația în inginerie, împreună cu o echipă de la UTM, asistată de oameni de știință de peste hotare, a elaborat un concept original al Pendulului Foucault – orologiul gravitațional cu cinematică interactivă, care permite înregistrarea cu precizie a mișcării de rotație a Pământului și poziției geografice a RM într-un sistem fix de coordonate astronomice. Amplasat în blocul central al UTM, Pendulul este considerat o carte de vizită a UTM.

Ideea creării la UTM a Centrului Național de Tehnologii Spațiale îi aparține de asemenea. Vasta activitate desfășurată sub egida sa în cadrul acestui centru s-a încununat cu elaborarea și lansarea pe orbită a primului satelit al Republicii Moldova, fiind aplaudată de o lume întreagă.

Întrebat care este realizarea vieții sale, acad. Ion BOSTAN răspunde fără ezitare: „Este afirmarea în timp a Universității Tehnice a Moldovei!” E și firesc. A condus acest colos educațional-științific timp de 23 de ani, răstimp în care i-a triplat numărul de studenți și de specialități, transformând această unică instituție de învățământ superior de profil ingineresc de la noi în cea mai mare și mai vizibilă universitate din sistemul educațional național. Este dovada că savantul și Omul Ion BOSTAN știe să dea un sens superior vieții sale.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente