Cum e să studiezi medicina în Cehia: „În ciuda dificultăților, nu am regretat niciodată”

MyCollages-4

Iuliana Stoianova este o tânără din Moldova care, timp de patru ani, explorează sistemul educațional din Cehia. Tânăra învață la Facultatea de Farmacie a Universității Carol din Hradec Králové. Deși studiile în Republica Cehă erau visul Iulianei de mai muți ani, odată ajunsă acolo s-a confruntat cu realitatea dorului de casă și cu sentimentul de a fi străină într-o comunitate. Totuși, învățământul european își are plusurile sale. Iuliana a povestit colegilor noștri de la ru.diez.md despre provocarea de a studia limba cehă, de ce e fericită atunci când ia nota 1 și ce oportunități de dezvoltare are în orașul în care studiază.

Încă din clasa a 12-a, Iuliana Stoianova era sigură că vrea să studieze medicina în Cehia. A început pregătirile din timp adunând documentele necesare și căutând cursuri pentru a învăța limba cehă.

Studenții străini pot învăța gratuit în universitățile de stat din Cehia dacă stăpânesc limba cehă la nivel B1-B2. Mulți studenți din Polonia, Ucraina, Belarus, Slovacia și alte țări beneficiază de această oportunitate. Totuși, există și studenți care urmează programe în limba engleză (mai ușoare), dar pe bază de contract. Aceștia, de obicei, provin din China, Emiratele Arabe Unite, Iran sau Irak.

A fost ușor să învăț limba, deoarece ceha face parte din grupul de limbi slavone, la fel ca limba mea maternă, rusa. După nouă luni de studiu, o stăpâneam deja la nivelul necesar.

Iuliana Stoianova

Provocările pandemiei și dorința de a studia în Cehia

În procesul de admitere, Iuliana s-a confruntat cu unele probleme din cauza pandemiei COVID-19. A trebuit să obțină o viză de la ambasadă, dar aceasta era închisă. Ca alternativă, tânăra s-a înscris și la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Totuși, dorința de a studia în Cehia a prevalat. Astfel, Iuliana a început studiile online, iar în noiembrie ambasada i-a aprobat viza.

Pe lângă certificatul de cunoaștere a limbii cehe, este necesar să treci prin procesul de echivalare a diplomei și să susții examenele de admitere. De regulă, se verifică numărul de ore parcurse la fiecare materie, iar dacă programul ceh prevede mai multe ore, trebuie să dai examene suplimentare. De exemplu, Iuliana a susținut examene la geografie și engleză.

Sistemul educațional și mărimea burselor

Un avantaj major al studiilor în Cehia este că poți aplica la un număr nelimitat de universități, deși contra cost.

Inițial, am vrut să studiez stomatologie, dar concurența era mare, așa că nu am fost acceptată. Am fost admisă la farmacie și medicină generală. Am ales farmacie, deoarece durata studiilor este mai scurtă.

Iuliana Stoianova

În prezent, Iuliana este în anul IV la facultatea de farmacie a Universității Carol din Hradec Králové. Sistemul de evaluare este pe o scară de patru puncte (1 – cel mai bun rezultat, 4 – nesatisfăcător). Pentru a obține o bursă de merit, trebuie să ai numai note de „1”, ceea ce este dificil, având în vedere complexitatea studiilor.

Există și burse sociale de aproximativ 2 300 de coroane cehe (1 750 de lei), oferite studenților care locuiesc în cămine. Iuliana spune că aceste sume nu acoperă costul total al cazării, care variază între 3 000 și 4 500 de coroane cehe pe lună (2 300-3 500 de lei).

Părinții mei mă ajută financiar, dar lucrez și în două locuri. Este foarte convenabil, deoarece îmi pot alege timpul și programul de lucru. Acesta este unul dintre marile avantaje ale Republicii Cehe – posibilitatea de a lucra în timpul studiilor.

Iuliana Stoianova

Avantajele și dezavantajele studiilor și vieții în Cehia

Iuliana ne-a enumerat și o listă de avantaje și dezavantaje legate de studiile și viața în Cehia. Tânăra a evidențiat valoarea unei diplome europene, lărgirea orizonturilor și evadarea din zona de confort, dar și dorul de casă.

Avantaje

# Diploma europeană este recunoscută și apreciată la nivel mondial, ceea ce facilitează angajarea.

# Accesibilitatea călătoriilor în Europa. Cu permis de ședere în ceh, studenții se pot deplasa liber în UE fără controale de frontieră, iar asta oferă accesibilitate călătoriilor.

# Cardul ISIC oferă studenților diverse privilegii și reduceri la transport, cumpărături, restaurante și alte servicii. Astfel se diminuează costurile de trai.

# Lărgirea orizonturilor. Într-o țară nouă descoperi cultură, oameni și tradiții boi, ceea ce te ajută să vezi lumea dintr-o perspectivă diferită.

# Învățarea limbilor străine. Călătorind, Iuliana a aflat că în multe țări europene se folosește limba spaniolă.

# Prieteni noi. Nu vei fi niciodată singur(ă), deoarece printre studenții străini sunt mulți ca tine și este ușor să-ți faci prieteni.

# Maturizare și independență. Studiile în străinătate te fac să te maturizezi mai repede, având în vedere că trebuie să gestionezi documentele, bugetul și alte probleme de sine stătător.

Dezavantaje

# Dorul de casă.

# Accesul dificil la transportul spre casă. Cea mai avantajoasă opțiune este autobuzul, care durează peste 24 de ore. Moldova nu este membră UE, deci trebuie să treci multe vămi.

# Statutul de străin. Indiferent cât de bine stăpânești limba țării în care studiezi și cât timp petreci acolo, nu te vei simți niciodată ca acasă.

# Birocrația. Permisul de ședere trebuie reînnoit anual. Este un proces complex și costisitor.

„În ciuda dificultăților, nu am regretat niciodată că am ales să studiez în Cehia. Deși uneori a fost greu, nu m-am gândit să mă întorc acasă. După terminarea studiilor, nu plănuiesc să mă întorc în Moldova, deși viața poate aduce surprize”, concluzionează Iuliana Stoianova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente