(video) Cum s-a desfășurat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Foto:captură de ecran/Eurosport

Vineri, 26 iulie, la Paris a avut loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară din 2024. 85 de bărci au transportat 6 800 de sportivi de-a lungul Senei spre Turnul Eiffel. 26 dintre aceștia au reprezentat Republica Moldova.

Parada fluvială și spectacolele artistice au străbătut centrul Parisului până la Trocadero, unde participanții și participantele s-au reunit pentru a-l auzi pe președintele francez Emmanuel Macron spunând: „Declar deschise Jocurile Olimpice de la Paris!”, transmite olympics.com.

Drapelul Republicii Moldova a fost purtat de către arcașii Dan Olaru și Alexandra Mîrca. Cei doi sportivi au fost portdrapelul nostru și la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar Dan Olaru a purtat drapelul moldovenesc și la Jocurile Olimpice de la Londra, când avea doar 15 ani.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la fel a fost prezentă la ceremonie, alături de peste 100 de lideri din întreaga lume. „Spiritul și determinarea lor au unit o țară întreagă și ne inspiră, pe fiecare dintre noi, să credem în visurile noastre și să muncim pentru realizarea lor. O astfel de atitudine naște învingători, ne face mai rezistenți, mai buni și mai competitivi. Să le urăm mult succes și să le amintim că au ajuns la olimpiada de la Paris pentru că deja sunt cei mai buni dintre cei mai buni!”, a punctat șefa statului.

Dacă nu ați reușit să urmăriți live ceremonia de deschidere, vedeți mai jos un reportaj video realizat de Eurosport.

Jocurile Olimpice de vară din 2024 au loc la Paris, Franța. Acestea se desfășoară de miercuri, 24 iulie 2024 și vor ține până duminică, 11 august 2024. Cu toate acestea, ceremonia de deschidere a avut loc vineri, 26 iulie.

În total, există 35 de locuri de desfășurare a competițiilor, cu 14 locații care vor găzdui 45 de sporturi olimpice, situate la o distanță de 10 kilometri de Satul Olimpic. Jocurile vor avea loc în mai multe locații din jurul Parisului, cum ar fi Yvelines, Hauts-de-Seine, Seine-et-Marne și Seine-Saint-Denis. Cu toate acestea, Jocurile de la Paris 2024 se vor extinde în multe alte zone ale Franței, turneul de fotbal urmând să se desfășoare în alte șase orașe (Bordeaux, Nantes, Lyon, Saint-Étienne, Nisa și Marsilia), canotajul va avea loc la Marsilia, iar surfingul se va desfășura în localitatea Teahupo’o din Tahiti.

La această ediție a olimpiadei de vară concurează aproximativ 10 500 de sportivi din 206 comitete naționale olimpice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente