„Oferim cel mai ieftin tractor japonez și cele mai bune prețuri la fertilizanți”. Agricultorii moldoveni vor putea procura tehnică la prețuri competitive

IMG_1846 (1)

260 agricultori au beneficiat de finanțare în cadrul proiectului MAME. La modul practic, au fost semnate 382 de contracte de finanțare pentru achiziționare a 455 de unități de tehnică și echipament agricol în valoare totală de aproximativ 450 de milioane de lei. Mai mult de jumătate dintre beneficiarii proiectului sunt întreprinderi agricole conduse de femei și tineri. În acest context, Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii a organizat un eveniment de recepție-predare a tractoarelor Kubota livrate în cadrul Proiectului „Modernizarea Tehnicii și Echipamentelor Agricole” și a fost lansat oficial proiectul Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți.

Proiectul „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți” este implementat în baza unui grant oferit de Guvernul Japoniei în decembrie 2023, în valoare de aproximativ 34 milioane de lei.

Din resursele grantului vor fi achiziționați fertilizanți de tip NKP, în cantitate de aproximativ 2 000 de tone, care vor fi oferiți fermierilor la preț preferențial cu posibilitatea achitării în rate.

Cele 33 de tractoare Kubota M6-131 din Japonia vor fi transmise beneficiarilor, la preț competitiv prin contracte de vânzare-cumpărare în rate, conform prevederilor Acordului de Împrumut și Manualului Operațional pentru implementarea Proiectului.

Valoarea totală a împrumutului a constituit 261 de milioane de lei. Până în prezent, ADMA, în calitate de agenție de implementare a proiectului, a debursat și utilizat în proporție de 100 % toate cele 6 tranșe ale Acordului de Împrumut.

La zi, valoarea totală a contractelor active de finanțare acordate agricultorilor depășește 1,1 miliarde de lei, acumulând un număr de peste 1 700 de contracte cu 960 de fermieri.   

ADMA este o instituție publică la autogestiune din sfera de competență a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Scopul ADMA este asigurarea cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți pentru utilizare în agricultură și facilitarea accesului fermierilor la tehnică și echipament agricol modern prin vânzare-cumpărare, inclusiv în rate, pentru asigurarea creșterii producției agroalimentare competitive și dezvoltarea unei oferte de alternativă/soluții pentru modernizarea agriculturii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente