Personalul Procuraturii Generale a beneficiat de instruiri în domeniul securității cibernetice din partea UTM

img_5251-1030×687

Pentru a lupta cu incidentele de securitate este necesar să sporim cultura informațională a angajaților, să pregătim specialiști calificaţi, să dezvoltăm aptitudini digitale, iar toate acestea sunt posibile doar prin educaţie. Pe platforma noii entităţi înfiinţate la Universitatea Tehnică a Moldovei, Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică Cybercor, dl Dinu Ţurcanu, prorector pentru digitalizare UTM şi formator Cybercor în parteneriat cu compania Cisco Systems a început ieri, 22 iulie, o serie de instruiri cu tematica „Information Security și Cybersecurity Awareness”.

Scopul urmărit de această acțiune constă în a instrui în următoarea săptămână peste 120 de angajați din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, procuraturii municipiului Chișinău, procuraturilor teritoriale (Briceni, Bălți, Ocnița, Cantemir, Soroca, Taraclia, Ștefan Vodă, Călărași, Dondușeni, Fălești, Sângerei, Rezina, Ungheni, UTA Găgăuzia, Cimișlia, Anenii Noi, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Bender) PCCOCS, procuraturii anticorupție, cu privire la importanța securității informațiilor și a securității cibernetice. Participanții vor învăța despre principalele amenințări cibernetice, bunele practici de securitate și cum să reacționeze corect pentru a proteja datele și infrastructura instituției.

„Obiectivul instruirii angajaților procuraturii este dobândirea competenţelor legate de asigurarea securităţii cibernetice în spaţiul digital. Participanţilor li se vor oferit informaţii utile despre tehnicile, metodele de evaluare şi identificare a e-mailurilor frauduloase, cum să verifice adresele emitente prin platforme specializate de scanare, care sunt măsurile de prevenţie a software-ului malițios, riscurile asociate navigării în mediul online, ameninţările şi mecanismele de inginerie socială, cerințe minime pentru securizarea echipamentelor terminale, dispozitivelor mobile. În acest sens menţionez aportul considerabil al dlui Ion Munteanu, procuror general al Republicii Moldova, care a facilitat instruirea participanţilor pe platforma Cybercor. Fiecare instituție ar trebui să urmeze exemplul dlui Munteanu – să instituie și să pună în aplicare programe periodice de conștientizare în materie de securitate pentru instruirea personalului lor, inclusiv a organului administrativ, de conducere sau de control, cu privire la abordarea riscurilor legate de securitatea informațiilor”, a menţionat prorectorul UTM, la finele instruirii.

La rândul său, procurorul general a subliniat rolul Universității Tehnice a Moldovei, care prin intermediul Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, continuă să demonstreze angajamentul său în formarea unei societăți cibernetice sănătoase și sigure, evidențiind importanța protejării datelor personale și a sensibilizării în fața atacurilor cibernetice. „Convingerea mea este că prin dobândirea cunoștințelor necesare și prin adoptarea unor practici adecvate, angajații pot contribui semnificativ la protejarea informațiilor și la menținerea integrității sistemelor pe care le utilizează.”

Sesiunea de instruire a inclus următoarele subiecte de interes major:
# fundamentele securității informațiilor și securității cibernetice: înțelegerea conceptelor de bază și a importanței acestora;
# recunoașterea amenințărilor cibernetice: identificarea principalelor tipuri de atacuri și vulnerabilități;
# bune practici pentru protecția datelor: implementarea măsurilor simple pentru a proteja informațiile sensibile;
# proceduri de răspuns la incidente: cum să reacționezi corect în cazul unui atac cibernetic.

Prin aceste inițiative educative, UTM și „Cybercor” cu suportul Fundației pentru Dezvoltare din Republica Moldova, coordonator al grantului Google, oferit Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” nu doar că întăresc securitatea națională, dar și subliniază rolul vital pe care educația în securitatea cibernetică îl are în dezvoltarea unei societăți digitale reziliente.

Misiunea Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, de a instrui cât mai multe persoane în domeniul securității cibernetice este esențială pentru dezvoltarea unei societăți digitale sigure, dar și imperativă în contextul hotărârii de guvern din 13 septembrie 2023 privind dezvoltarea profesională în domeniul securității cibernetice, prin care Universitatea Tehnică a Moldovei a devenit oficial instituția cheie ce va asigura securitatea cibernetică la nivel național, prin implementarea programelor de instruire și de perfecționare, exercițiilor de antrenament în domeniul securității cibernetice, programelor de cercetare și inovare în domeniul securității cibernetice, ghidurilor de securitate și bunele practici, stabilirea parteneriatelor cu organizațiile de profil.

E de menționat, de asemenea, că acest training face parte din seria de instruiri planificate pentru anul 2024, realizate în parteneriat cu Cybercor și Cisco Systems. Scopul acestora, este de a aduce expertiză instituțiilor publice și private, de a face transfer de cunoștințe către entități, iar acestea la rândul lor să poată implementa și utiliza cele mai bune practici și soluții în domeniile sus menționate.

Amintim că pentru a reduce vulnerabilitatea în securitatea cibernetică, Universitatea Tehnică a Moldovei și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, dar și Fundația pentru Dezvoltare (implementator al grantului Google oferit Academiei de Securitate Cibernetică) au creat Institutul Naţional de Inovaţii în Securitatea Cibernetică „Cybercor”. Noua entitate, care se va lansa în septembrie va aduce împreună sectorul public, sectorul privat și mediul academic într-o locație ultra centrală, găzduită de UTM, care va promova inovația și excelența în educația teoretică și practică, formarea profesională și pregătirea la nivel național pentru amenințările cibernetice. Cybercor va acoperi circa 1 300 de metri pătraţi cu spaţii tehnologizate, săli de instruire, cameră de server cu modelări ale scenariilor în domeniul securităţii cibernetice, săli tematice, dar şi o sală de evenimente cu capacitatea de peste 400 de persoane.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente