(doc) Pe Aleea Clasicilor ar putea apărea primele busturi ale poetelor și scriitoarelor din spațiul românesc. A fost lansat un apel public

Aleea Clasicilor (1) (1)
Foto:visit.chisinau.md

Un grup de persoane publice solicită instituțiilor responsabile să asigure instalarea busturilor unor prozatoare și poete remarcabile ale literaturii române pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău. Apelul Public se bazează pe faptul că o mulțime de personalități feminine au trecut filtrul timpului și situația în sine reprezintă o inechitate culturală, literară și de gen.

Momentan, pe Aleea Clasicilor sunt amplasate 31 de busturi, dar niciunul dintre acestea nu este al unei autoare din cultura literară românească. Situația respectivă există în pofida faptului că spațiul românesc este marcat de o prezență feminină.

„Recunoașterea contribuțiilor scriitoarelor din spațiul românesc este nu doar un act de dreptate culturală, ci și o modalitate de a inspira generațiile viitoare de autoare (autori) și cititori (cititoare) să exploreze și să aprecieze diversitatea, bogăția literaturii românești în toată complexitatea sa valorică și de gen”, au menționat autorii Apelului Public.

Potrivit inițiatorilor, acțiunea este un act de echitate și recunoștință față de predecesoarele noastre. Prin asta, readucem în prim-plan realizările remarcabile ale femeilor care au scris, au analizat procesul literar, contribuind astfel la o reprezentare echitabilă și la o înțelegere mai profundă a moștenirii literare românești. Prin urmare, lipsa unor busturi pe Aleea Clasicilor ale scriitoarelor din spațiul românesc reprezintă o inechitate de gen, pe motiv că acestea rămân într-un anonimat public, inducându-se, astfel, ideea că ignorăm contribuția pe care au adus-o în literatură și cultură în general.

„Reașezarea firească a busturilor unor scriitoare va contribui și la recunoașterea faptului că spațiul românesc are nu doar personalități masculine în literatură și cultură, dar și feminine, chiar dacă acestea au avut dreptul și șansa să acceadă în templul patriarhal al literaturii foarte târziu. Totodată, acest act de dreptate va încuraja pleiada de prozatoare și poete contemporane nouă să continue să-și aducă contribuția creatoare, fiind sigure că munca lor va fi recunoscută prin faptul că se vor regăsi în resursele curriculare obligatorii, vor fi citite, publicate și susținute în munca lor”, au spus inițiatorii Apelului Public.

Ce se solicită

#1. Constituirea unui consiliu, format din scriitori notorii, istorici și critici literari, reprezentanți din mediul academic, în vederea aprobării unei decizii cu privire la recuperarea unei inechități în raport cu recunoașterea valorii operei literare a unor scriitoare care trebuie să se regăsească ca vizibilitate și pe Aleea Clasicilor, precum și în curriculum, în manualele de limba și literatura română pe toate treptele de școlaritate, în denumirile de bulevarde, străzi, stradele, pe plachete comemorative etc.

#2. Elaborarea unui Regulament pentru Aleea Clasicilor, care să prevadă explicit:
# criteriile de selectare a numelor de scriitoare și scriitori, care au trecut filtrul timpului ca valori incontestabile în istoria literaturii române și universale;
# cine este în drept să vină cu propuneri concrete;
# autoritatea care instituie consiliul;
# procedura de avizare a deciziei consiliului în colaborare cu instituțiile de profil;
# implementarea deciziei de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Primăria municipiului Chișinău, cu suportul Institutului Cultural Român de la Chișinău și București, alte persoane juridice și fizice dispuse să susțină realizarea și instalarea busturilor după un concept estetic ireproșabil;
# autoritatea care este responsabilă de întreținerea busturilor de pe alee etc.

#3. Inițierea cât de curând a demersului din partea autorităților enumerate în punctul 2 de a instaura pe Aleea Clasicilor busturile pentru prozatoarea H.P. Bengescu și poetele Magda Isanos, Leonida Lari, care au făcut față probei estetice literare și filtrului temporal al valorii.

Aici puteți semna petiția.


La început de iulie, Primăria municipiului Chișinău a lansat un concurs de selectare a unui sculptor care va realiza bustul scriitorului moldovean Nicolae Dabija. Lucrarea urmează să fie amplasată în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, în Aleea Clasicilor. Mai multe detalii citiți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente