Nota maximă e 6 și cursurile durează trei ore. Experiența Valeriei Crestincova, studentă la o universitate din Bulgaria

MyCollages-6

Valeria Crestincova este o tânără din satul Corten, raionul Taraclia, care după absolvirea Liceului Teoretic „Sfântul Paisii Hilendarski” a hotărât să își continue studiile în Bulgaria. Ea a fost admisă la Universitatea de Economie din Varna, unde își face studiile deja de doi ani. Ce presupune sistemul educațional bulgar și cum a reușit tânăra să se acomodeze cu el au aflat reporterii de la ru.diez.

„Nu știam cărui domeniu să mă dedic”

După ce a terminat clasa a XII-a, Valeria nu știa cu siguranță unde să își continue studiile. Pe de o parte, avea nevoie de o profesie de perspectivă și cerută, care să-i aducă venituri. Pe de altă parte, dorea ca profesia respectivă să îi placă.

Când a venit timpul să adun documentele necesare și să le depun la universități, eram destul de confuză. Nu știam cărui domeniu să mă dedic. Am luat în considerare toate variantele de profesii, analizând avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Valeria Crestincova

Încă din copilărie Valeriei îi plăcea să numere bani și să semneze diferite hârtii. Astfel, într-un final, ea a decis să urmeze studii în domeniul contabilității. Totodată, fiind de naționalitate bulgară, visa să studieze în a doua sa patrie, Bulgaria, pentru a afla detalii despre tradițiile acestui popor și cultura sa.

Universitățile bulgare sunt considerate instituții de prestigiu, iar diplomele lor sunt recunoscute de angajatorii din întreaga lume. În plus, studenții au posibilitatea de a obține studii superioare în limbile engleză, rusă și bulgară.

Valeria Crestincova

Tânăra a subliniat și costul redus al studiilor în comparație cu alte țări ale UE, precum și posibilitatea de a fi admisă fără a susține un examene de intrare.

Procesul de admitere

Valeria nu își amintește întregul proces de admitere la universitatea din Bulgaria, dar subliniază că a fost susținută de profesori pe parcursul acestuia.

„La liceu, profesorii de limbă bulgară ne-au îndrumat. Aveam un grup pe Viber cu toți elevii din raionul Taraclia care doreau să studieze în Bulgaria. Am primit informațiile necesare, iar când a început admiterea online, am fost ajutată să mă înscriu”, povestește tânăra.

Trebuia să aleagă cinci universități din Bulgaria și cinci specialități la care să își depună actele.

„Pe primul loc trebuia să pun universitatea și specialitatea cea mai dorită și așa mai departe, în ordine descrescătoare. Eu am dat prioritate orașului Varna și am ales specialitatea «Contabilitate și audit»”, spune ea.

Valeria și-a aflat rezultatele admiterii în drum spre Italia, atunci când a primit o notificare. Chiar dacă îi era teamă să le verifice, trebuia să o facă: „Fericirea mea nu a avut margini atunci când am aflat că am fost admisă exact la universitatea pe care mi-o doream”. Mai exact, tânăra urma să își continue studiile la Universitatea Economică din Varna.

Avantajele unei universități din Bulgaria

Valeria a decis să aleagă Universitatea din Varna, deoarece instituția este implicată în programe și proiecte europene care deschid studenților uși către diverse oportunități profesionale.

Universitatea permite obținerea unei diplome europene, cu ajutorul căreia orice student își poate găsi un loc de muncă sau își poate continua studiile în orice țară. De asemenea, această universitate creează un mediu inovator, de înaltă tehnologie și dinamic pentru tinerii care doresc să își construiască cariera în domeniile businessului, economiei, managementului și informaticii.

Valeria Crestincova

Tânăra a mai menționat că în universitate funcționează Centrul de Dezvoltare a Carierelor, care ajută studenții să găsească stagii și locuri de muncă în domeniul lor de specialitate. De asemenea, universitatea colaborează cu programul Erasmus+ și oferă studenților posibilitatea de a călători gratuit prin acest program.

Îmi place în mod special viața extracurriculară activă. În oraș se desfășoară multe evenimente culturale pe tot parcursul anului. Poziționarea aproape de mare ne permite să petrecem mult timp în natură și să practicăm diverse sporturi.

Valeria Crestincova

Procesul educațional

La universitate, în fiecare trimestru, Valeria studiază materii noi. Există discipline obligatorii și opționale, iar elevii pot alege subiectele care le plac.

Printre cursurile studiate de protagonista noastră se numără: microeconomia, macroeconomia, limba bulgară, limba engleză, dreptul, teoria contabilității, marketingul, managementul, contabilitatea financiară, statistica, educația fizică, informatica și altele.

Potrivit Valeriei, în primii doi ani, toți studenții, indiferent de specializare, studiază același lucru, iar din anul III încep să aprofundeze specializarea aleasă.

La specialitatea Valeriei, pentru a obține o diplomă de licență, trebuie să studiezi timp de patru ani. Diploma de masterat îți va mai lua doi ani.

Studiile încep de la jumătatea lunii septembrie și se încheie pe 30 mai, iar vacanțele sunt de la jumătatea lunii decembrie până la jumătatea lunii februarie. Totuși, susținem examenele de iarnă în ianuarie și examenele de vară în iulie. Scriem trei-patru examene pe semestru.

Valeria Crestincova

În primul an de studii, tinerii învață doar patru zile pe săptămână, apoi cinci. Sistemul de notare din Bulgaria este de șase puncte. Pentru a obține nota maximă (6), trebuie să acumulați între 86 și 100 de puncte pe trimestru.

50 de puncte se pot obține din exerciții, teste, proiecte și teme, iar celelalte 50 de puncte provin din lucrări teoretice și practice susținute la examen.

Prelegerile durează trei ore, cu două pauze de 15 minute, în timp ce seminarele au o durată de 1,5 ore, cu o pauză de 15 minute.

Orarul este variabil. Uneori, cursurile încep la 8.15, alteori la 11.15 sau chiar după prânz, la 15.15. În unele zile pot avea un singur curs, în timp ce altele pot include trei.

Aici, învățarea se bazează pe autodisciplină. Este posibil să nu mergeți la cursuri un semestru întreg, dar principalul lucru este să treceți testele și examenele. Dacă nu treceți examenul, vi se mai dau două încercări: una o săptămână mai târziu și următoarea în septembrie.

Valeria Crestincova
Sursă: ue-varna.bg

Cazarea și bursele

Valeria locuiește în cămin. Nu este singură, ci împarte camera cu două fete din Ucraina: „Am avut noroc cu ele, fiindcă ne-am împrietenit rapid și acum ne ajutăm reciproc”.

La Universitatea din Varna, pentru a putea beneficia de cazare în cămin, este necesar să obții rezultate bune la învățătură, existând o notă minimă de trecere care se modifică anual.

„Deși căminul este destul de frumos și modern, când am sosit, mă simțeam foarte inconfortabil. Camera mi se părea prea mică și exista o singură baie”, subliniază Valeria.

Un alt minus al căminelor este lipsa bucătăriei și a mașinilor de spălat. Totuși, studenții pot găti în cuptoare cu microunde sau pe plite electrice, iar hainele le pot duce la o spălătorie de lângă cămin. Costul spălării este de 5 euro pentru cinci kilograme.

Tânăra susține că pentru cazare cheltuiește cam jumătate din bursa sa: 30 de euro pentru chirie și 20 de euro pentru utilități.

Studenții au și burse, dar nu sunt suficiente. Cei din Bulgaria primesc mai puțin decât studenții străini, aproximativ 60 de euro. Bulgarii basarabeni primesc 120 de euro, iar studenții Erasmus+ primesc 700 de euro.

În primul an de studiu, toți studenții din cadrul universității primesc bursă. Începând cu al doilea an, bursa o primesc doar cei cu note de 4 sau mai mari.

Valeria Crestincova

Pentru localnici, costul studiilor începe de la 557 de euro, în timp ce pentru străini începe de la 5 000 euro pe an.

Procesul de acomodare și elementele negative

Valeria a ajuns în Bulgaria în septembrie 2022, împreună cu mama ei. La început, totul îi părea destul de ușor și interesant. Primele dificultăți le-a întâlnit abia atunci când și-a depus documentele la universitate. „Profesorii vorbeau atât de repede în bulgară, încât nu puteam să îi înțeleg deloc. Mă simțeam panicată și descurajată, iar mama stătea lângă mine încercând să mă liniștească”, povestește ea.

Deși vorbea dialectul bulgar, diferențele față de limba vorbită în Bulgaria i-au îngreunat adaptarea. După două-trei luni, Valeria a devenit mult mai independentă și sociabilă. Ea a învățat să se descurce singură cu gătitul și curățenia, iar timpul liber îl dedică prietenilor și hobbyurilor.

Dorul de familie este cel mai greu de suportat. Sunt în Bulgaria, fratele și bunica mea sunt în Moldova, iar mama – în Italia. O văd pe mama de două ori pe an, iar pe fratele meu mai des. La început a fost greu, dar acum m-am obișnuit. Fizic nu sunt lângă mine, dar mental îmi sunt mereu alături.

Valeria Crestincova

În Bulgaria, Valeria spune că nu s-a ciocnit foarte des cu prejudecățile oamenilor. Unii chiar o întreabă cine sunt bulgarii basarabeni și cum se face că ei înțeleg atât de bine limba bulgară sau cunosc tradițiile poporului bulgar.

De câteva ori, în grup, când prezentam un proiect, unii râdeau de accentul meu, dar am încercat să nu le dau atenție. Cât despre profesori, ei nu separă pe nimeni, toată lumea este egală, ceea ce îmi place foarte mult.

Valeria Crestincova

Bonus! „Poliția de aici mă iubește foarte mult. M-au oprit de vreo cinci ori fără niciun motiv. În Bulgaria, poliția poate opri o persoană pur și simplu pentru a-i verifica documentele. Pentru ei este ceva normal, dar eu, prima dată, m-am speriat. Acum, dacă mă opresc, nici nu îi mai bag în seamă și direct scot actele. O dată stăteam cu prietenii și a venit un polițist. A spus să merg cu el la secție. Aveau nevoie de o persoană majoră care să fie martoră la o crimă. Eu eram șocată, nu înțelegeam ce vor oamenii aceștia de la mine. Cu timpul am aflat că în Bulgaria asemenea situații sunt normale și nu e nimic înfricoșător în ele”, spune tânăra.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente