Admitere 2024: cum te poți înscrie la o universitate din Moldova

Logo pe fotografie (9)

În data de 22 iulie 2024 va începe admiterea la instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Anul acesta, în premieră, deținătorii diplomelor de bacalaureat sau de studii profesionale se vor înscrie la universități și academii exclusiv online, prin intermediul platformei eAdmitere. Cum se va desfășura procesul de admitere, îți explicăm în acest articol.

# Depunerea online a dosarului va fi disponibilă până în data de 31 iulie, doar pentru doritorii de a fi admiși la programele de licență. Rezultatele primei sesiuni le vei afla pe 9 august.

# Te vei putea înscrie la trei universități a câte trei specialități. Poți alege dintre 12 universități și patru academii.

# Platforma eAdmitere poate fi accesată la acest link începând cu 22 iulie. Pentru ghidaj și întrebări referitoare la felul în care funcționează platforma, apelează la numărul de telefon 0 8000 5005. Apelurile pot fi efectuate între orele 8.0 și 18.00.

# După ce ai accesat platforma, va trebui să te înregistrezi. O poți face cu ajutorul unei adrese de e-mail sau al unei semnături electronice. Dacă te vei înregistra cu adresa de e-mail, va trebui să introduci în platformă IDNP-ul tău, numărul de telefon și alte date personale. După introducerea datelor, vei primi un cod de confirmare pe adresa electronică indicată.

# După înregistrarea pe platformă îți vei verifica repetat datele la secțiunea „Profil”. Apoi vei adăuga în platformă și actul tău de studii. În cazul diplomei de bac, vei introduce în platformă anul eliberării și numărul ei. În cazul în care ai o diplomă de studii profesionale, vei respecta același proces, dar vei încărca și o fotografie a suplimentului acesteia.

Exemplu de diplomă de bacalaureat

# După introducerea actelor de studii în platformă, vei fi redirecționat(ă) la secțiunea „Condiții speciale”.

# După ce îți vei crea profilul, va trebui să alegi prima dintre cele trei universități la care dorești să te înregistrezi. După selectarea universității, vei avea posibilitatea să alegi până la trei specialități care te interesează. În acest proces va trebui să indici forma de învățământ dorită și să specifici dacă ești dispus(ă) să studiezi pe baza unui contract cu taxă sau dacă dorești să aplici doar pentru locurile finanțate de la buget.

# După ce ai selectat universitatea sau universitățile dorite, vei avea posibilitatea să rearanjezi specialitățile la care dorești să fii admis(ă) în funcție de prioritățile tale. De exemplu, dacă te interesează cel mai mult Pedagogia preșcolară (buget), o vei pune prima în listă, iar celelalte specialități le vei așeza în ordinea preferințelor tale.

# După ce vei aranja specialitățile, va urma să achiți taxa de înscriere propusă de fiecare universitate la care ai decis să aplici. Ea va putea fi achitată prin MPay, fie online, fie cash la ghișeele bancare sau oficii poștale. După achitare, cererea ta va fi validată, iar universitatea îți va confirma că datele pe care le-ai introdus sunt suficiente și corecte. În acest sens, vei primi o notificare pe poșta electronică.

# După încheierea procesului de admitere, vei afla rezultatele intermediare. Dacă ai fost admis(ă) la mai multe universități, vei putea să alegi o singură opțiune, astfel confirmând că îți vei continua studiile în cadrul unei instituții de învățământ anume.

Orarul de admitere (prima sesiune) la instituțiile de învățământ superior este următorul:
#1. depunerea online a dosarelor: 22-31 iulie 2024;
#2. anunțarea rezultatelor intermediare: 2 august 2024;
#3. depunerea dosarelor în original: 3-6 august 2024;
#4. afișarea rezultatelor finale: 9 august 2024.


Echipa #diez este alături de viitorii studenți în fiecare an și aduce informații utile despre admiterea la universitate. Dacă te numeri și tu printre tinerii care se vor înscrie la universitate în acest an, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre admitere.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente