Șase idei desprinse din cartea „Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”

ikigai (1)
Foto:diez.md

În filosofia japoneză, conceptul de ikigai trece peste granițele generale ale semnificației unei vieți. Acest concept promovează ideea unei căutări profunde în interiorul sufletului și a practicării unui model de trai care aduce satisfacție și împlinire. Ikigai îmbină pasiunea cu utilitatea, echilibrul personal cu contribuțiile sociale. Conceptul stimulează viață conștientă, unde fiecare moment este cu adevărat apreciat. Cunoașterea propriului ikigai nu doar influențează sănătatea și longevitatea omului, dar îl ghidează către o viață intensă și satisfăcătoare.

Trăim într-o lume modernă, unde toți fug după rezultat și multe lucruri se fac parcă „din mers”. Pentru a dezvolta mai mult ideea conceptului de ikigai, am selectat cartea „Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”. Din ea am cules șase idei. Autorii cărți sunt Héctor García și Francesc Miralles.

#1. Definiție pentru ikigai

Ikigai este mai mult decât o traducere a acestui cuvânt, care ar însemna „scop” sau „motiv”. Ikigai este o concepție filosofică venită din cultura japoneză, care subliniază importanța unui om de a avea o înțelegere a motivelor pentru care trăiești și pentru care se trezește în fiecare dimineață. Acest concept nu implică doar realizarea personală a omului, dar și găsirea unui mod de contribuție în lumea înconjurătoare.

Prin urmare, ikigai ajută omul să înțeleagă sensul mai profund al scopului muncii sale de zi cu zi. Persoana vede nu doar necesitatea îndeplinirii unor sarcini zilnice, dar și contribuția acestui lucru la o bunăstare globală. În acest mod, de exemplu, înțelegem că un simplu lucrător al Direcției Spații Verzi ajută la realizarea unui circuit social care este important pentru toți. Așa munca lui prinde sens și valoare. Despre asta este ikigai.

#2. Îmbinăm pasiunea cu utilitatea

Ikigai sugerează că adevărata satisfacție în viață provine din găsirea unui echilibru între ceea ce iubești să faci și ceea în ce ai talent să faci. La fel, este important pentru om să se simtă util și să reușească să suplinească nevoile sociale importante pentru el. Adică omul ar trebui să meargă spre crearea unei vieți în care face nu doar ceea ce îi place, dar și ceea ce consideră valoros pentru comunitate.

Potrivit acestei filosofii japoneze, scopul vieții unui om nu este doar despre o realizare personală, dar și despre contribuțiile sale la bunăstarea tuturor. A avea un scop care depășește interesele personale și care aduce beneficii celorlalți este considerat un element esențial pentru o viață împlinită. Un exemplu ar fi vedetele care participă în activități sociale și campanii de caritate.

#3. Căutarea echilibrului

Ideea de echilibru în conceptul filosofiei ikigai se referă la găsirea unui model sănătos de integrare a diferitelor aspecte ale vieții cu firea omului. Aceste aspecte ale vieții ar fi: munca, pasiunile personale, relațiile interpersonale și contribuțiile sociale. Găsirea echilibrului este un proces care nu are finalitate, căci asta este o căutare continuă și o adaptare la cursul vieții.

Sistemul prin care funcționează lumea este unul foarte complex. La fel, omul este și el o fire complexă care simte necesitatea să se adapteze la orice schimbare. De exemplu, acest lucru poate fi observat atunci când un elev își schimbă școala. El este expus unei noi realități, unde regulile pot fi diferite de cele care au fost până acum și astfel modul său de a fi se va schimba. Totuși, ikigai spune că indiferent de transformările exterioare, rămânem aceeași oameni știind motivele interioare pentru care decidem să reacționăm diferit la o schimbare.

#4. Ikigai este egal cu sănătate și longevitate

Studiile sugerate de către autorii cărți arată că oamenii care trăiesc conform principiilor ikigai au o sănătate mentală și fizică mai bună, iar în consecință trăiesc mai mult. Aceste urmări sunt produsul sentimentului că omul are un scop în viață și simte o satisfacție profundă pentru ceva. În acest mod se reduce nivelul de stres și starea generală de bine se îmbunătățește.

Prin urmare, când omul își cunoaște scopurile și prioritățile, în interiorul lui dispare insecuritatea și atunci sistemul nervos se liniștește, căci persona începe a fi sigură în ceea ce face. În carte au fost prezentate câteva exemple ale unor oameni care au reușit să trăiască până la 90 de ani și continuă să fie apți de muncă datorită faptului că în tinerețe și-au găsit, așa cum zic ei, menirea.

#5. Ikigai și flexibilitatea

Conceptul de ikigai este unul flexibil, deoarece poate evolua odată cu schimbările și experiențele din viața omului. Astfel, este important de reevaluat constant lucrurile care aduc împlinire și satisfacție în diferite etape ale vieții. Prin urmare, este necesar să ajustăm scopurile și prioritățile în funcție de schimbările interne și externe care apar.

De exemplu, ikigai-ul unui om se poate schimba atunci când în viața lui se întâmplă o nefericire sau o schimbare pozitivă majoră. Cineva care a plecat peste hotare la studii își poate schimba viziunile de viață, la fel precum omul care a suferit un accident rutier simte necesitatea să revadă modul în care a trăit până atunci.

#6. Măiestria de a fi prezent

Practica de a fi prezent este fundamentală în căutarea și trăirea unui ikigai. Aprecierea fiecărui moment din viață și dedicația față de ceea ce face omul în fiecare zi îl ajută să creeze un trai conștient și concentrat pe ceea ce este cu adevărat valoros pentru el.

Lucrul în grădină, savurarea unei cafele, desenul, observarea zborului unui stol de păsări, o călătorie cu mașina – toate acestea pot deveni micile și propriile bucurii. Să te implici cu adevărat într-o conversație, să te dedici îndeplinirii unui scop, să participi într-o activitate socială – toate acestea pot deveni un ikigai personal. Trăirea momentului înseamnă să înveți să te bucuri și de cel mai mic lucru din viața ta – de la o carte nouă procurată din librărie până la savurarea concertului interpretului preferat.

Cartea „Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită” oferă exemple inspiraționale și studii de caz ale persoanelor care și-au găsit propriul ikigai și care trăiesc după concepția acestuia. Aceste povești ilustrează cum ikigai poate fi încercat în diferite contexte, având impact pozitiv asupra vieții individuale, dar și a unei comunități în ansamblu.


În acest material citește ce o motivează pe o tânără din Moldova să aștepte zilnic un nou capitol din manga ei preferată.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente