Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre care reglementează și legalizează donațiile cetățenilor către instituțiile de învățământ din Moldova. Astfel, începând cu anul 2025, părinții vor putea oferi legal bani grădinițelor și școlilor.
Autorii proiectului de lege susțin că inițiativa vine să reducă plățile informale din sistemul educației și să ofere mai multă transparență.
Hotărârea privind donațiile prevede că, la începutul fiecărui an școlar, instituțiile de învățământ vor putea formula o listă de necesități pentru care vor urma să colecteze bani.
Dacă părinții vor dori să contribuie anonim și voluntar, aceștia vor putea să o facă direct pe contul trezorerial al școlii, prin sistemul guvernamental de plăți. Școala va urma să raporteze cu privire la utilizarea acestor bani, iar noi, la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Ministerul Finanțelor, vom avea posibilitatea să vedem exact sumele care au fost colectate și modul de utilizare a acestora.
Dan Perciun, ministrul educației și cercetării
De asemenea, Dan Perciun a reamintit că orice formă de colectare de bani cash atrage după sine răspundere contravențională, menționând că MEC va raporta Centrului Național Anticorupție asemenea fenomene.
Banii vor trebui să fie oferiți benevol și nu vor putea fi investiți în salarii sau premii. Școala va fi supusă ulterior procedurilor legale privind achizițiile publice și va prezenta rapoarte de utilizare a acestor bani. Totodată, rapoartele vor fi afișate și pe paginile instituțiilor sau panouri speciale.
Anterior, #diez a oferit mai multe detalii despre hotărârea aprobată astăzi de miniștri. Potrivit cofondatoarei organizației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, problema taxelor informale este una mult mai complexă și nu este motivată doar de lipsa unui regulament în acest sens.