Serviciul de semnătură electronică va deveni mult mai accesibil pentru cetățenii Moldovei

telefon chat social media aplicatii media (1)
Foto: Robin Worrall

Metodele de obținere a dispozitivelor de creare a semnăturii electronice vor fi extinse. Astfel, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la Chișinău pentru obținerea serviciului de semnătură electronică. Acest lucru va fi posibil de făcut la cel mai apropiat centru al Agenției Servicii Publice din localitate.

Potrivit autorităților, proiectul pilot este lansat în câteva centre din Chișinău, iar în perioada 15 iulie – 28 august curent, va fi extins în Centrele multifuncționale ale sediurilor de ASP din toată țara.

De asemenea, nu va mai fi necesară efectuarea copiilor actelor de identitate pentru prezentarea la ghișeu, ci doar prezentarea unui act de identitate valid, a bonului de plată și a cererii de certificare a cheii publice completată, aceasta din urmă putând fi găsită pe portalul semnatura.md.

Ulterior, solicitantul va primi dispozitivul de creare a semnăturii electronice, pe care este înscrisă perechea de chei. Semnăturile electronice create cu ajutorul acestui dispozitiv au putere juridică egală cu cea a semnăturii scrise de mână.

La această etapă, centrele vor deservi doar persoanele fizice, persoanele juridice în continuare vor fi deservite în oficiile Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. 

Cetățeanul are nevoie de dispozitivul de securizare de creare a semnăturii electronice atunci când își dorește să prelungească semnătura. Procedura de eliberare repetată este echivalentă cu procedura de creare a unui certificat nou.

Conform autorităților, această inițiativă marchează un pas esențial în digitalizarea serviciilor publice, oferind cetățenilor o modalitate rapidă și eficientă de a obține dispozitivul criptografic necesar pentru crearea semnăturii electronice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente