(foto) Irina Rîngaci, despre luptele libere și calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris: „Nu mă văd făcând altceva”

68kg WW – Irina Ringaci (MDA)
Foto: Facebook/Irina Rîngaci

Irina Rîngaci are 23 de ani și este originară din localitatea Sărățica Veche, raionul Leova. De 10 ani face lupte libere, iar în 2024 ne va reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris în categoria de greutate de până la 68 de kilograme. Hai să-ți povestesc de unde a pornit aventura sa în lumea sportului de performanță și cum a ajuns la acest rezultat.

Pasiunea Irinei pentru lupte a apărut în copilărie, la vârsta de 11 ani. Pe atunci, sora sa mai mare deja practica acest sport, iar ea asista des la antrenamente. O admira și visa să ajungă pe covor cât mai curând posibil, însă tatăl său era împotrivă. Credea că trebuie să mai crească puțin pentru acest domeniu, așa că visul a fost pus pe pauză. Doi ani mai târziu, părinții i-au oferit totuși permisiunea de a-și începe viața de sportivă, ceea ce a însemnat un moment de cotitură pentru Irina. A început imediat antrenamentele, iar prima sa competiție a avut loc la doar nouă luni distanță. Aceasta s-a desfășurat la Leova și i-a adus prima medalie de aur. La scurt timp după, adolescenta a participat la primul său campionat național, unde la fel s-a clasat pe locul I. În ceea ce privește primul turneu în afară țării, acesta s-a petrecut în Belarus și i-a adus o medalie de bronz. Un asemenea rezultat e foarte bun pentru cei ce fac primii pași în lumea sportului de performanță. De atunci și până-n prezent, tânăra nu a mai numărat competițiile la care a participat, pentru că au fost foarte multe. În schimb, știe cu exactitate că în palmaresul său se regăsesc 19 medalii europene și mondiale.

„Acum, luptele mă definesc ca persoană și nu mă văd făcând altceva. Acest sport îmi aduce plăcere, rezultatele pe care le obțin mă bucură, iar remunerațiile mă motivează să continui”, spune Irina.

„Ar fi păcat să renunț”

Luptele nu pot exista fără accidentări și înfrângeri. În cariera Irinei au fost ambele, constituind și cele mai mari provocări pentru ea. Totuși, datorită motivației antrenorilor săi, tânăra reușește să le depășească de fiecare dată. „Trec dificil peste aceste momente, dar le sunt recunoscătoare antrenorilor că-mi sunt alături. Mai ales că în spate sunt mulți ani de muncă și ar fi păcat să renunț atât de ușor la tot ce am.”

Din 2020, Irina se antrenează împreună cu luptătorii moldoveni, sub îndrumarea lui Roman Dermenji, antrenorul lotului național de lupte libere. Cu toate acestea, ea este susținută și de primii săi antrenori, Petru și Andrei Chiperi: „Rolul antrenorilor în viața sportivilor este foarte importantă, deoarece nu există cărți fără autori”.

Sursă: Facebook/Irina Rîngaci

Antrenamentele Irinei au loc zilnic, de două ori pe zi. Duminica are liber, căci odihna e cu adevărat importantă pentru cei ce-și doresc să obțină rezultate frumoase. Evident, programul său este bine stabilit, iar posibilitatea de a rămâne acasă de fiecare dată când vrea să doarmă mai mult nu există. La fel cum nu există nici oportunitatea de a mânca tot ce-și dorește.

Calificarea la Jocurile Olimpice 2024

Calificarea la Jocurile Olimpice la proba lupte feminine a implicat trei turnee, oferindu-i tinerei trei șanse. Prima încercare a fost la Campionatul Mondial din 2023 din Serbia, unde s-au calificat primele cinci sportive. A urmat turneul continental european din Azerbaidjan, unde s-au calificat doar persoanele de pe locurile I și II. Apoi, din nou Campionatul Mondial. Acesta a oferit ocazia de a se califica la olimpiada de vară tuturor sportivelor care n-au reușit să o facă la primele două competiții, iar biletul către Paris a mers la deținătoarele primelor trei poziții. Norocul Irinei a fost să se califice la JO 2024 din prima, datorită medaliei de bronz obținute în categoria de până la 68 de kilograme.

Până acum, sportiva concura în categoria de greutate de 65 de kilograme, dar din motiv că la Jocurile Olimpice nu sunt incluse toate categoriile, fiind cea de până la 62 și apoi cea de până la 68, calificarea a fost destul de complicată pentru ea. Cu toate acestea, și-a atins visul, iar ceea ce-i rămâne de făcut până la olimpiadă este să muncească mai mult.

„Am pierdut prima luptă și asta m-a făcut să fiu cu moralul la pământ. Cel mai dificil a fost să aștept și să urmăresc ce face adversara mea din Turcia, căci de rezultatul ei depindea al meu. Ea a ajuns în finală, iar eu, respectiv, am avut încă o șansă să mă calific. Trebuia să lupt pentru medalia de bronz și, datorită susținerii antrenorilor mei, am reușit să o iau.”

Sursă: Facebook/Irina Rîngaci

Calificarea la olimpiadă a însemnat foarte mult pentru Irina, fiind principalul său obiectiv de mult timp. Deși nu credea că-i va reuși, voia din tot sufletul să ajungă la Jocurile Olimpice. Astfel, emoțiile din momentul în care a conștientizat că în sfârșit își va îndeplini visul au fost de nedescris: „Dumnezeu a vrut ca eu să ajung acolo unde-mi doresc”.

Sursă: Facebook/Irina Rîngaci

Acum, având în vedere că au rămas zile numărate până la JO 2024, tânăra susține că nu vrea să-și stabilească un anumit scop și că nu-și face așteptări. Încearcă să se concentreze pe fiecare antrenament în parte, să-și perfecționeze tehnica, să profite de această perioadă a vieții sale și să nu se gândească prea mult la ceea ce va fi. Această atitudine îi permite să rămână calmă și să gestioneze mai bine presiunea.

Tinerelor care doresc să practice luptele libere Irina le recomandă să încerce, să-și dea măcar o șansă, iar apoi să decidă dacă vor să continue sau nu: „În cazul în care vor simți că este pentru ele și că le place, să viseze și să lupte pentru visul lor”. Așa cum a făcut și ea la rându-i.

Sursă: Facebook/Irina Rîngaci

În prezent, Republica Moldova are 26 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Paris. Aici găsiți detalii despre fiecare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente