Roboți, pixuri 3D și covorașe interactive: în patru grădinițe din Edineț au fost create laboratoare digitale inteligente

Smart Lab (1)

Copiii din municipiul Edineț pot învăța cu ajutorul tehnologiilor, pentru că în patru grădinițe din oraș au fost create SmartLab-uri. Astfel, picii vor putea experimenta, explora și dezvolta competențele tehnice și digitale.

Un SmartLab este un laborator digital inteligent dotat cu software-uri educaționale și materiale de lucru esențiale în procesul de predare-învățare tip STEAM (Știință,Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică). Laboratoarele din Edineț sunt dotate cu echipamente precum table și covorașe interactive, imprimante și pixuri 3D, roboți educaționali și microscoape.

Una dintre instituțiile dotate cu SmartLab este Grădinița-creșă nr. 3 „Soarele”. Tehnologiile vor fi integrate în procesul educativ prin intermediul unei discipline opționale. Inițial, părinții copiilor care frecventează instituția au participat la un sondaj în care și-au expus părerea despre învățarea digitală. Ulterior, consiliul pedagogic a elaborat un curriculum pentru disciplina propusă, care a fost trimis Ministerului Educației și Cercetării spre examinare și aprobare. În cazul unui aviz pozitiv, copiii vor putea avea noile ore din toamna anului curent.

Irina Evdochimenco, directoarea grădiniței

Unul dintre jocuri implică un robot panda care îi învață pe copii să se orienteze în spațiu. În funcție de situația în care se află robotul, picii trebuie să construiască un itinerar după o planșă. Apoi, folosind un pix, aceștia trebuie să deseneze drumul pe care l-au planificat. Roboțelul panda va urma drumul desenat de copii.

În a doua parte a jocului, copiii ar trebui să folosească un covoraș interactiv. Jocul constă în a alegere pe un covoraș lucrurile care se propun copiilor. Spre exemplu, apar mai multe fructe și li se cere să „culeagă” toate merele. Acest covoraș interactiv propune mai multe jocuri sportive, jocuri muzicale, de logică, jocuri care pot fi folosite în diferite domenii de dezvoltare a copilului.

O altă activitate pe care copiii o pot realiza este desenarea diverselor obiecte folosind un pix 3D. Ei primesc planșe pe care sunt desenate diverse dulciuri sau fructe și trebuie să le contureze cu pixul. La final, vor obține figurine 3D ale acestor obiecte.

O educatoare a grădiniței spune că toți copiii din grupele pregătitoare sunt implicați în activitățile din SmartLab, inclusiv cei cu dizabilități.

Aliona Micincova, educatoare

Actualmente, grădinița-creșă nr. 3 este frecventată de 104 copii. În total, în Edineț au fost amenajate laboratoare inteligente în patru grădinițe din municipiu. Investițiile au fost făcute de Uniunea Europeană și se ridică la 70 000 de euro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente