(foto) Flori, copaci și păsări. Ce se știe despre panoul mozaic din sectorul Râșcani al capitalei, al cărui autor e necunoscut

mozaic1

În sectorul Râșcani al capitalei, pe strada Miron Costin 13/1 este amplasat un panou mozaic creat încă în perioada sovietică. Compoziția este unită de diverse motive vegetale care se utilizau în mozaicuri din cele mai vechi timpuri, scrie ru.diez.md.

Deseori, maeștrii sovietici reprezentau în lucrările sale frunze, flori, ramuri și copaci. Astfel de opere de artă nu serveau doar ca decor, ci aveau și semnificații simbolice. De exemplu, copacii simbolizau creșterea și stabilitatea, florile – frumusețea și belșugul, ramurile și frunzele – renașterea și viața.

Nu am găsit informații despre autorul lucrării și nici despre materialul folosit, dar, având în vedere aspectul mozaicului, ar fi vorba despre smalt (sticlă opacă colorată, realizată prin tehnologii speciale). Acesta era preferat de maeștrii sovietici pentru luminozitatea sa și rezistența la diferite condiții de mediu.

Procesul de producție a smaltului este destul de complex și include mai multe etape: topirea, colorarea, modelarea, răcirea, tăierea și prelucrarea. Pentru a da smaltului culoarea dorită, în masa de sticlă se adaugă oxizi metalici.

În cazul nostru, autorul a folosit culori vii – ca natura însăși: verde, galben, roșu, portocaliu și albastru. Faptul că nu toate elementele sunt realizate în culori care corespund realității sporește caracterul fascinant al panoului. De exemplu, nu toate frunzele sunt verzi sau galbene.

Pe lângă motivele vegetale, pe panou se pot vedea și păsări. În prima parte a lucrării este reprezentat un porumbel mare. Această pasăre simbolizează pacea și, în contextul sovietic, prietenia dintre națiuni.

Aici găsiți lista celor mai remarcabile opt panouri de mozaic din Chișinău, potrivit primăriei municipiului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente