Am fost pentru prima dată la Moldova Youth Forum. Șase subiecte care mi-au rămas în memorie

Untitled design (59)
Foto: Facebook/Scarlet Bejenari-Orzescu/Dorin Recean

Eu nu am fost la primele două ediții ale Moldova Youth Forum (MYF). În 2022 abia venisem la Chișinău și nu dispuneam de suficient timp liber, iar în 2023 nu am reușit să completez formularul. Totuși, fără a-mi trăda sursele, vă pot spune că detaliile despre păpușica lui Ion Bulgac nu au trecut pe lângă mine. Numai cât face condamnarea invaziei ruse în Ucraina de către Ion Ceban de la prima ediție a evenimentului. În fine, părea interesant, iar în acest an trebuia numaidecât să ajung și eu.

MYF 2024 s-a desfășurat la Bălți. Eu iar am uitat de formular, dar am avut noroc că #diez era partener al evenimentului și noi aveam deja un loc asigurat. Condiția a fost să fac story-uri de la eveniment și mai apoi să scriu acest articol. Deci, pe 28 iunie, la ora 6.0, asumându-mi cele patru ore de somn și o zi încărcată, m-am pornit voinic spre Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.

Nu degeaba e forumul tinerilor

Cu excepția pazei și a unor invitați, la forum au fost numai tineri. În organizarea evenimentului au fost implicați mulți voluntari, chiar dacă îmi venea greu să fac o diferență clară dintre ei și participanți. Toți purtam aceleași maiouri și cam toți aveam același vibe. În general, principalul plus al evenimentului au fost oamenii. Am văzut persoane implicate în diverse organizații de tineret, profesori cu viziuni noi, viitori politicieni, activiști și, în general, tineri care știu cum și unde vor să vadă Republica Moldova.

M-am bucurat să revăd multe persoane cu care am interacționat și anterior, dar și să cunosc în realitate mai mulți tineri pe care îi știam doar de pe rețelele de socializare. Per general, m-am simțit la lucru doar în primele 10-15 minute ale evenimentului, pe urmă am fost mai degrabă un fel de participant cu responsabilități sporite.

Pe Janis Mazeiks nu-l vezi în toată ziua

Pe parcursul celor două zile de activități, au fost organizate mai multe paneluri. Subiectele panelurilor au ținut în mare parte de politică. Am discutat inclusiv despre UE, securitatea Republicii Moldova, experiența altor state etc. Discuțiile erau moderate de către diferiți invitați, iar tinerii aveau posibilitatea să le pună acestora întrebări directe. Și chiar dacă Mircea Geoană a avut un discurs online, Dorin Recean a trebuit să răspundă inclusiv la o întrebare legată de cazul Interpol, Janis Mazeiks – la întrebări legate de desfășurarea referendumului, iar ministrul Anatolie Nosatîi a vorbit despre securitate.

Aici voi evidenția deodată și un punct mai puțin forte. Nu toți tinerii reușeau să adreseze întrebările dorite. Data viitoare, în special panelului despre educație, eu i-aș oferi de două ori mai mult timp. În general, educația cred că a adunat cele mai multe mâini ridicate ale participanților care erau gata să pună întrebări. Așteptăm la MYF 2025 panelul unde să figureze numele Dan Perciun.

Simularea referendumului și campania „Moldova decide”

Pe parcursul primei zile, concomitent cu panelurile, s-a desfășurat și o simulare a referendumului din toamnă. Adică participanții au avut la dispoziție mai multe ore pentru a pleca la o secție de votare simulată, pentru a se înregistra în lista de votanți ca să primească un buletin de vot și pentru a vota.

Cabinele și urnele de vot erau similare celor reale. Inclusiv buletinele de vot au arătat precum cele care vor fi la referendum. La finalul zilei am aflat rezultatele: 209 voturi pentru UE, 16 voturi au fost împotrivă, iar două au fost anulate.

După ce au fost anunțate rezultatele, Alexandru Demianenco ne-a explicat de ce pe coperta sa de Facebook apare întrebarea „Cine decide?”. Astfel, a fost lansată oficial campania „Moldova decide”, o inițiativă apolitică care va informa cetățenii Republicii Moldova despre referendumul din toamnă.

Pe partea de paneluri, un punct important a fost și rezoluția participanților la MYF 2024. Aceasta a întrunit mai multe cerințe importante, pe diverse domenii, care au fost editate și aprobate de către participanții la forum și care urmează să fie expediate autorităților spre implementare.

Myf Rezolutia Moldova Youth…

Cel mai deosebit om din sală

Între activități am avut mai multe pauze. Unele dintre ele erau moderate de prezentatorii care au organizat mai multe exerciții energizante. Cea mai memorabilă activitate cred că a fost despre identificarea celei mai deosebite persoane din sală. Pe scurt: fiecare trebuia să spună o chestiune curioasă despre el colegilor din jur, iar cele mai bune variante erau rostite cu voce tare. Și fiindcă participanții nu fac parte din „generația oamenilor perfecți”, unele variante chiar au fost bune:
# un profesor cunoștea rețeta la amfetamină;
# cineva și-a depus actele la teologie în România (incluzând în glumă o recomandare de la o biserică satanistă din Moldova);
# o fată era campioană internațională la karate;
# altă fată s-a aflat timp de câteva zile într-un penitenciar din Federația Rusă;
#  eu mi-am spart capul când eram mic cu o cruce (nu mă întrebați cum).

Erau și variante mai obișnuite, dar nu le-am memorat. Pe lângă energizante, în pauze mâncam, iar o dată am reușit să joc și volei. Mâncarea a fost așa și așa. Anul trecut, spun sursele mele de încredere, a fost mai bună, fiindcă a fost preparată de bucătari italieni.

O călătorie prin Bălți

În prima zi, după ce s-au sfârșit toate panelurile, am avut mai multe ore libere. Deci mi-am lăsat lucrurile la hotel și m-am pornit alături de alți tineri să vizitez orașul. Eram patru persoane, printre care doi membri ai organizației de tineret din Bălți – Studem.

Seara a fost lungă, iar eu voi enumera câteva dintre activitățile pe care le-am făcut:
# am vizitat sediul celor de la Studem;
# l-am văzut de vreo cinci ori pe Mihai Eminescu;
# am privit o repriză din meciul Germania-Danemarca;
# am vizitat un pub care avea bere locală din zmeură;
# am văzut Universitatea „Alecu Russo”;
# am aflat unde se vând cele mai bune kebapuri din Bălți pe timp de zi;
# am memorat numerele de pe tanc;
# am convins tinerii că florile oferite profesorilor pot fi percepute drept mită.

„Iată, acest mural a fost făcut la MYF 2024”

Sfârșitul MYF 2024 a culminat, conform tradiției, cu prezentarea unei picturi murale asociate forumului. Aceasta a fost realizată timp de 17 ore de pictorul Radu Dumbravă.

Partea cu pictura murală mi se pare foarte simbolică și emoționantă. Așa că, peste vreo 10 ani, când voi vizita orașul Bălți din cine știe ce motiv, mă voi duce să revăd acest mural. Am impresia că acolo a rămas și o bucățică din fiecare participant. Mă voi uita serios la pictura deja decolorată de soare și voi spune prietenilor: „Iată, acest mural a fost făcut la MYF 2024”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente