Vară, soare și haine de sezon. Care sunt țesăturile recomandate pentru vremea caniculară

diez vara haine main (1)
Foto: diez.md

Alegerea corectă a țesăturii este esențială pentru a asigura sentimentul de răcoare pe timpul verii. Materialele naturale, precum bumbacul și inul, sunt ideale, pentru că permit pielii să respire și să se simtă răcoroasă. La fel, aceste țesături sunt ușoare și plăcute la atingere.

Sursă: Maria Munteanu/arhivă personală

Maria Munteanu, absolventa Universității Tehnice a Moldovei, specialitatea Tehnologia și Designul Confecțiilor Textile, a povestit mai multe despre țesăturile pentru care ar trebui să optăm în sezon estival.

Atunci când alegem țesătura pentru garderoba noastră de vară, trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:
# hainele trebuie să fie ușoare;
# hainele trebuie să „respire”;
# hainele trebuie să fie de culori deschise.

Hainele ușoare și cele care „respiră”

Maria spune că este important ca materialul din care sunt făcute hainele să poată „respira” în sezonul de vară. Există țesături care permit evacuarea mai eficientă a umidității. Prin urmare, îmbrăcămintea menține răcoarea și se evită apariția transpirației în zilele fierbinți de vară.

La fel, ea menționează că fibrele naturale sunt cele care gestionează umiditatea, în timp ce cea mai mare parte a fibrelor sintetice mențin vaporii de aer, fapt ce duce la apariția unor mirosuri neplăcute. Materialele naturale absorb umiditatea și o eliberează rapid, lăsând astfel pielea să respire.

O sugestie de a-ți alege o haină pentru vară este să o pui la lumină. Pur și simplu ține-o în dreptul geamului sau a unui bec. Dacă vezi puțin prin ea, înseamnă că este o haină potrivită pentru sezonul estival. De asemenea, se recomandă să optezi pentru îmbrăcămintea largă.

Haină din bumbac

Haine de culori deschise

Tânăra a specificat că vara hainele de culori deschise reflectă razele soarelui în loc să le absoarbă. Prin urmare, este recomandat să alegeți în sezonul estival țesături în culori deschise, așa precum alb, albastru deschis, gri, crem, galben și bronz. Ar fi bine să evitați culori precum negru sau bleumarin. Acestea nu ar face altceva decât să încălzească și mai tare pielea.

Totuși, în 1980, un studiu privind motivul pentru care beduinii – un popor indigen, seminomadic, care locuiește în regiunile deșertice din Peninsula Arabică, Orientul Mijlociu și Africa de Nord – poartă haine negre în deșert, a constatat că expunerea la căldură era aceeași, indiferent dacă membrii tribului purtau haine albe sau negre.

Despre cum este posibil asta citește în acest material.

Din toate culorile, albul se consideră culoarea cea mai potrivită pentru sezonul de vară. Totuși, uneori totul depinde de situație și de croiala îmbrăcămintei. De exemplu, dacă purtăm o piesă vestimentară albă foarte strâmtă, corpul nu generează corect energia, deoarece acesta este în contact cu țesătura.

Astfel, o cămașă închisă la culoare, subțire și largă ar putea crea un confort termic mai mare decât o cămașă albă groasă sau lipită de corp. Așa că, cel mai bine este să purtați vara ceea ce vă face să vă simțiți cel mai confortabil.

Fustă din in de culoare crem

Fibre naturale versus fibre sintetice

Fibrele naturale au o capacitate mare de absorbție, făcându-le să fie o opțiune perfectă pentru îmbrăcămintea de zi cu zi în sezonul cald al verii.

Fibrele sintetice precum poliesterul, viscoza și spandexul sunt formate prin procese chimice și au o capacitate de absorbție mai mică. Deși țesăturile sintetice nu sunt recomandate pentru sezonul de vară, oricum există câteva excepții. Vorbim despre poliamida, poliesterul și coolmaxul. Poliamida și poliesterul sunt două dintre cele mai întâlnite țesături sintetice în articolele de vară. Aceste materiale sunt realizate din fibre nylon, fiind rezistente la roadere și asigurând flexibilitate în mișcare.

Coolmaxul este un material cu proprietăți de uscare rapidă și eficientă în eliminarea transpirației. Acesta reține cu 30 % mai puțină apă și se usucă cu 50 % mai repede decât bumbacul.

La fel, printre fibrele sintetice care sunt utilizate în timp de vară se mai regăsește chembrica și seersucker-ul. Mai multe despre ele povestim în ultimul capitol.

Cum îngrijim țesăturile

Bumbacul este un material din fibre naturale preferat de multe persoane cu piele sensibilă. Acesta se spală la temperatura maximă de 30-40 de grade. Pentru curățarea lui putem folosi un detergent obișnuit, înălbitor sau soluții speciale pentru eliminarea petelor rezistente.

Inul este un material care se mototolește repede. Acesta se spală cu apă caldă la 40-60 de grade, detergent lichid, soluții pe bază de bicarbonat și oțet alb. Folosirea înălbitorilor este contraindicată. 

Lâna este un material natural elastic ce nu se încrețește și nu reține mirosurile în țesătură. Se curăță cu apă rece și trebuie să evităm înălbitorii. Pentru o grijă mai bună, setează mașina de spălat la programul dedicat hainelor din lână.

Mătasea este un material dintr-o fibră fină, dar rezistentă, care are nevoie de o atenție specială. Fiind sensibilă la temperaturi ridicate și la frecarea de alte materiale, se recomandă spălarea acesteia doar cu apă rece. Mătasea nu trebuie spălată cu înălbitori sau alte substanțe chimice agresive. Înălbitorii pot deteriora și decolora țesăturile delicate din mătase. 

Haină din in

Tendințe în materie de țesuturi pentru îmbrăcămintea de vară

Bumbacul este cunoscut pentru moliciunea și respirabilitatea sa, fiind o opțiune populară pentru rochii, cămăși și îmbrăcămintea zilnică de vară.

De asemenea, inul este și el o alegerea frecventă în sezonul estival. Acesta este ușor și răcoritor, fiind o țesătură clasică de vară. El este utilizat la crearea cămășilor, rochiilor și pantalonilor largi.

Viscoza – un alt trend al verii. Este o țesătură netedă care imită proprietățile fibrelor naturale, făcându-o o alternativă excelentă pentru îmbrăcămintea din sezonul estival.

La fel, chembrica este un material popular. Este o țesătură sintetică ușoară, simplă, asemănătoare denimului, potrivită pentru cămăși și rochii de vară.

Ultimul, dar nu cel mai puțin importantul – seersucker-ul. Acesta este o țesătură sintetică ce are un aspect șifonat, fiind folosit în mod obișnuit la costume și rochii de vară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente