(foto) Cinci adolescenți din Soroca au gândit un start-up tech în domeniul psihologiei. În ce constă ideea lor

Logo pe fotografie 2
Foto: The Dream Factory/arhivă personală

Un grup de liceeni din Republica Moldova a dezvoltat o idee de start-up tehnologic în domeniul psihologiei. Este vorba despre echipa The Dream Factory din Soroca. Tinerii au gândit o platformă al cărei scop este de a oferi servicii de consiliere și terapie cu ajutorul inteligenței artificiale, al jocurilor interactive, al filmelor și al sarcinilor practice.

Lidera echipei, Ana Vovc, ne-a relatat că a dezvoltat această idee de afaceri împreună cu trei colege și un coleg de-ai săi în cadrul programului național Startup School by Dreamups, ediția 2024.

„Profesoara noastră ne-a spus despre programul lansat de Dreamups și ne-a propus să participăm, iar noi am acceptat. Inițial eram opt persoane, dar trei dintre ele nu dispuneau de suficient timp ca să se implice în toate activitățile necesare, așa că la final am rămas doar cinci”, spune tânăra.

Astfel, pe parcursul a șase săptămâni, cei cinci adolescenți din Instituția Publică Liceul Teoretic „Petru Rareș”, alături de alți 1 288 de participanți, au însușit bazele fundamentale ale unui concept de afacere tech cu impact global. Aceștia au beneficiat de acces la platformele e-learning și UpFactory, cu lecții preînregistrate în limba română, rusă și limbajul semnelor. Totodată, au participat la ateliere practice alături de 10 mentori rezidenți care i-au ghidat în această călătorie.

Platforma gândită de grupul din Soroca a fost întitulată Mindhaven și are mai multe obiective, printre care:
#1. reducerea barierelor de acces la consiliere și terapie pentru un număr cât mai mare de utilizatori, inclusiv pentru cei care nu pot beneficia de servicii tradiționale din cauza costurilor prea mari, a locației geografice nefavorabile, a insuficienței timpului liber sau a disponibilității limitate a terapeuților;
#2. crearea unor experiențe de consiliere și terapie personalizate, adaptate nevoilor specifice ale fiecărui utilizator;
#3. evaluarea și monitorizarea constantă a situației și progresului utilizatorilor;
#4. utilizarea jocurilor interactive și a filmelor pentru a face procesul de terapie mai captivant și mai motivant;
#5. oferirea unui suport continuu și feedback imediat utilizatorilor, ajutându-i să rămână pe drumul cel bun și să-și soluționeze problemele personale cât mai rapid posibil.

Sursă: The Dream Factory/arhivă personală

În ceea ce privește modelul de business, echipa a ales Pay-as-You-Go (PAYG). Acesta presupune ca utilizatorii să plătească doar pentru ceea ce folosesc, în loc să plătească o sumă fixă în avans pentru mai multe servicii sau produse. Acest model este adesea folosit în diverse industrii, inclusiv telecomunicații, utilități, software și servicii online. Principalele caracteristici și avantaje ale modelului PAYG includ costurile flexibile, transparența și accesibilitatea.

Sursă: The Dream Factory/arhivă personală

Dacă e să vorbim despre procesul de elaborare a conceptului, tinerii s-au confruntat cu mai multe dificultăți. Principala provocare a fost necesitatea de a se conecta periodic cu echipa în timpul vacanței. „Nu puteam să ne organizăm așa încât să ne întâlnim cu toții, fiecare avea planurile sale. Astfel, am încercat să lucrăm separat pe partea noastră specifică, reducând nevoia de coordonare constantă.” Respectiv, echipa a reușit să ducă la bun sfârșit ceea ce a început. Chiar a creat și o mostră a site-ului Mindhaven. Vedeți mai jos cum ar arăta acesta dacă ideea ar fi transformată în realitate.

Echipa The Dream Factory își dorește mult să implementeze ideea, însă momentan nu dispune de finanțele necesare pentru a o face. Tinerii sunt în căutare de finanțatori sau programe care le-ar permite să-și îndeplinească visul și speră că vor găsi resursele de care au nevoie cât mai curând posibil. În cazul în care doriți să investiți în această viitoare afacere, puteți să contactați lidera grupului de inițiativă. Aici este pagina sa de Facebook.


Programul Startup School by Dreamups este dezvoltat în cadrul inițiativei „De la liceu la lider: Sprijinirea tinerilor specialiști și a viitorului în Republica Moldova prin incluziune și accesibilitate”, realizat de Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups ca parte a proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de fundația Terre des hommes Moldova în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de Uniunea Europeană.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente