Va studia doi ani la un colegiu din Armenia. Cătălin Muscinschi povestește despre obținerea bursei UWC

Cătălin Muscinschi
Foto: Cătălin Muscinschi/ arhivă personală

Pentru Cătălin Muscinschi anii de liceu s-au finalizat odată cu absolvirea clasei a XI-a la Liceul Teoretic „Constantin Stere” din orașul Soroca. În această toamnă, când colegii săi vor începe ultimul an de liceu, Cătălin va păși într-o altă aventură academică, dar la fel de valoroasă pentru obiectivele pe care și le-a setat. Grație bursei UWC, tânărul urmează să învețe timp de doi ani la un colegiu din orașul Dilijan, Armenia, alături de studenți din întreaga lume și din medii culturale diferite. Pentru că procesul de selecție pentru bursierii UWC este unul riguros, Cătălin ne-a povestit cum a reușit să devină unul dintre finaliști și ce etape a parcurs pentru un asemenea rezultat.

Cătălin a aflat despre posibilitatea de a obține o asemenea bursă de la o fostă participantă, în timp ce se afla la o școală de vară. „Când am aflat despre această oportunitate, am căutat imediat informații despre perioada de înregistrare. Știam că se organizează la nivelul Republicii Moldova și că este o concurență destul de mare, de asta nu m-am așteptat să fiu unul dintre finaliști.”

Sursă: Cătălin Muscinschi/arhivă personală

Tânărul recunoaște că ceea ce l-a impresionat a fost comunitatea pe care această bursă reușește să o adune. „Ideea proiectului mi s-a părut foarte interesantă, deoarece rar ai posibilitatea să fii într-un mediu construit din reprezentanții mai multor țări, de aceeași vârstă.” Dacă Cătălin s-a arătat entuziasmat din start de această posibilitate, părinții acestuia au fost surprinși la auzul veștii că fiul lor e unul dintre finaliștii bursei UWC. În pofida faptului că a ales să-și continue studiile într-o altă țară, profesorii l-au susținut și i-au fost alături pe tot parcursul procesului de selecție. „Când au aflat despre această posibilitate, s-au informat și ei de pe internet ce semnifică această rețea de colegii unite ale lumii.”

Etapele de selecție a bursierilor UWC

Procesul de obținere a bursei UWC constă din trei etape, care se desfășoară în regim online:
# proba orală;
# interviul în grup;
# interviul individual.

Pentru proba orală candidații redactează trei eseuri, interviul în grup se bazează pe analiza unor situații concrete, iar cel individual vine să evidențieze personalitatea candidatului. Despre specificul fiecărei etape Cătălin ne va povesti într-un alt material. Până atunci, trebuie să cunoașteți că, la ediția din acest an, 28 de tineri din Republica Moldova au reușit să se califice în etapa finală, iar patru dintre ei au devenit bursieri UWC. „Eu, alături de încă un băiat din Chișinău, voi merge în Armenia. De asemenea, o altă elevă din capitală a fost atribuită unei școli din China, iar o tânără din regiunea transnistreană urmează să meargă în Italia.” Elevul spune că fiecare etapă a concursului i-a cauzat emoții diferite, mai ales că vedea pentru prima dată acele persoane, dar într-un final s-a împrietenit cu mulți dintre cei care au aplicat pentru această oportunitate.

După desemnarea bursierilor, aceștia urmează să fie repartizați în unul dintre cele 18 colegii UWC. „În timpul interviului personal, suntem interogați care ar fi cea mai potrivită țară pentru noi. Ulterior, colegiul în care urmează să studiem este ales de către organizatori în funcție de interesele noastre. Consider că această metodă este cea mai rezonabilă, fiindcă în caz contrar nu ar fi o concurență sănătoasă.”

Până la plecare a rămas mai mult de o lună, timp în care Cătălin își dorește să descopere îndeaproape cultura din Armenia. „Eu merg la o școală internațională, care are un sistem aparte de învățământ, astfel cred că nu voi avea mari tangențe cu sistemul educațional din Armenia.”

Ambasadorii Republicii Moldova în Armenia

Cei doi moldoveni vor deveni ambasadorii Republicii Moldova în Armenia, la fel ca și restul studenților din alte țări care se vor alătura comunității. „Cred că țara noastră are tradiții frumoase care merită promovate. Am cumpărat 10 drapele și în continuare îmi propun să achiziționez mai multe suvenire care să reprezinte Republica Moldova peste hotare.”

Pe 28 august, Cătălin va merge la Dilijan pentru a începe primul an de studiu. El ne-a povestit că în prima zi studenții vin alături de părinți pentru a facilita procesul de integrare. Ulterior, timp de o săptămână urmează să se familiarizeze cu școala și să cunoască îndeaproape comunitatea academică. Primul semestru va începe pe 11 septembrie. Cătălin a primit deja acces la toate obiectele care se studiază la școala din Armenia și recunoaște că a avut de ales dintr-o varietate foarte mare de discipline. „Sistemul internațional permite studentului să-și aleagă șase obiecte. Trei dintre ele le vom studia la un nivel avansat, iar altele trei – la un nivel secundar. De asemenea, putem învăța despre artele vizuale, deoarece acestea sunt foarte dezvoltate acolo.”

După finalizarea colegiului din Armenia, Cătălin își dorește să urmeze o facultate în domeniul relațiilor internaționale, respectiv a decis să aleagă discipline care țin de profilul sociouman: „Voi studia istoria, politica globală și limba engleză la un nivel mai complicat, iar matematica, biologia și limba spaniolă – la un nivel secundar”. În afara disciplinelor menționate, studenții UWC au posibilitatea să se implice în cluburi de voluntariat sau să meargă în alte școli care se află sub patronajul UWC timp de câteva săptămâni datorită unui schimb de experiență.

Sursă: Cătălin Muscinschi/arhivă personală

Cei doi ani de studiu la colegiul din Dilijan vor culmina cu susținerea unui bacalaureat internațional, compus din mai multe teste și o lucrare din aproximativ 4 000 de cuvinte pe care trebuie să o scrie absolventul. După acest examen, Cătălin vrea să-și continue studiile în Uniunea Europeană, iar colegiul UWC este locul în care va fortifica o bază în acest sens. „La UWC există reprezentanți din diferite universități internaționale care direcționează elevii către aceste instituții. Programul reprezintă și o pregătire preuniversitară pentru elevi capabili de performanță.” Deși Cătălin nu intenționează să învețe la o universitate din Republica Moldova, acesta menționează că se va întoarce acasă pentru a schimba calitatea vieții de aici datorită cunoștințelor pe care le va acumula.

Într-un material viitor, Cătălin va veni cu o serie de sfaturi și recomandări pentru tinerii care își doresc să beneficieze de bursa UWC. Veți avea posibilitatea să aflați care sunt criteriile de eligibilitate, cum trebuie să vă pregătiți pentru cele trei etape ale concursului de selecție, care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să țineți cont și ce cheltuieli acoperă bursa.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente