Reducerile nu garantează întotdeauna cele mai mici prețuri, iar Maroc este una dintre cele mai potrivite destinații dacă vrei să descoperi locuri frumoase fără ca să cheltuiești prea mulți bani. Cătălin Gangalic, tânărul care până la ai săi 27 de ani a reușit să viziteze 142 de țări, împărtășește informații valoroase din experiența sa.
Începem cu cheia spre călătoriile ieftine: flexibilitatea. Dacă nu dispui de un buget generos, dar poți fi flexibil(ă) în privința destinațiilor și a perioadei în care să evadezi, cu siguranță vei reuși să găsești opțiuni accesibile. Cu recomandări de destinații potrivite pentru început vom reveni mai târziu, dar acum hai să vedem ce perioadă a anului este optimă pentru o călătorie care să nu te coste prea mult și ce perioadă trebuie evitată.
Sigur contează țara pe care vrei să o vizitezi, dar totuși lunile septembrie – noiembrie și februarie – mai sunt cele indicate indiferent de locația în care ți-ai propus să ajungi. În primul rând, aceasta nu va fi invadată de turiști, iar în al doilea rând, prețurile nu vor fi exagerate. Vara, în schimb, este cea mai scumpă perioadă pentru călătorii, deoarece, după cum îți dai bine seama, anume în sezonul estival mulți adulți se bucură de concedii, iar copii și adolescenți – de vacanțe. Astfel, pe lângă faptul că în iunie – august vei cheltui mai mulți bani, s-ar putea ca și experiența să fie mai puțin plăcută din cauza aglomerației. La fel e și în cazul lunilor decembrie – ianuarie, când în multe țări ale lumii se marchează Crăciunul și Anul Nou. Aceste sărbători, dar și alte evenimente care au loc în acest interval fac începutul iernii momentul nepotrivit pentru călătorii.
„Pentru cei care au copii și depind de zilele libere ale acestora de la școală, nu uitați că toamna și primăvara tot sunt vacanțe, iar datorită faptului că ele nu sunt sincronizate în toate țările, fluxul de turiști e mult mai mic, la fel ca prețurile pentru bilete și cazare”, a subliniat Cătălin.
Cu cât timp înainte de călătorie e bine să procuri bilete
Având în vedere că destinația și locul de plecare influențează în mod direct momentul în care ar trebui să înceapă planificarea unei vacanțe și procurarea biletelor, hai să le luăm pe rând. Dacă planifici să călătorești din Europa de Vest către altă țară din Europa de Vest, ai la dispoziție opțiuni diverse, precum autocarul sau trenul pentru distanțe scurte și avioane low cost pentru distanțe mai lungi. În această situație, perioada ideală pentru achiziționarea biletelor este cu aproximativ trei luni în avans.
Pentru călătoriile în Europa de Est recomandările sunt similare. Cu toate acestea, perioada anului influențează prețurile. Dacă preconizezi să călătorești vara, ar fi bine să începi căutările în februarie sau deja în mai. Începând cu luna februarie, prețurile încep să crească treptat, apoi din nou scad, în mai și iunie, pentru a se adapta cererii și pentru a optimiza ocuparea locurilor în avion.
Dacă locuiești în Statele Unite și vrei să călătorești în interiorul țării, nu există o regulă fixă. Perioada optimă depinde de compania aeriană pe care o alegi și de promoțiile pe care le oferă. Aceasta poate lansa diferite oferte rentabile atât cu circa opt luni, cât și cu două săptămâni înainte de călătorie.
În cazul călătoriilor transcontinentale, prețuri bune la bilete se găsesc cu circa șase-nouă luni înainte de data plecării.
Recomandări de companii aeriene low cost
Potrivit lui Cătălin, companiile low cost sunt bune atunci când ai așteptări minime, adică să te ducă din punctul A în punctul B. Așa nu vei întâmpina prea multe probleme. Totuși, trebuie să fii pregătit(ă) pentru eventualele întârzieri, mai ales dacă zborul tău este programat spre sfârșitul zilei.
„Cu cât zbori mai târziu în timpul zilei, cu atât crește riscul de întârziere. Majoritatea companiilor low cost operează zboruri scurte sau medii timp de aproximativ 18 ore pe zi, de la șase dimineața până la miezul nopții. Dacă apare o întârziere la mijlocul zilei, aceasta se va acumula pe parcurs. Prin urmare, zborurile de dimineață au șanse mai mari să fie conform orarului, în timp ce ultimele zboruri pot întârzia cu câteva ore.”
Pentru călătoriile din Moldova și România există mai multe companii low cost cunoscute:
# Ryanair și easyJet – Europa de Vest și Centrală;
# Wizz Air – Europa de Est, Europa Centrală, Asia de Vest și Orientul Mijlociu;
# Fly Pegasus – Europa de Vest și partea centrală a Asiei.
Pentru zborurile transcontinentale, din Europa:
# Eurowings, subsidiară a Lufthansa;
# PLAY airlines;
# Norse Atlantic Airways;
# LEVEL, subsidiară a Iberia.
Scoot, subsidiara a Singapore Airlines, oferă zboruri directe spre Asia-Pacific, iar deja acolo sunt mai multe companii low cost, printre care și Hong Kong Express, VietJet Air, AirAsia. În regiunea Australia-Oceania este Jetstar, iar în Orientul Mijlociu – flydubai, subsidiară a Emirates. În ceea ce privește Africa, companiile low cost lipsesc în totalitate.
„Dacă vrei să călătorești din Europa de Vest spre SUA, este bine să ai bilete tur-retur, pe care să le procuri din timp, cu cel puțin șase luni înainte de zbor. În acest caz, cel mai ieftin ar fi să zbori chiar cu companiile tradiționale, precum: American Airlines, Scandinavian Airlines System, Delta Air Lines”, spune Cătălin.
Notă: toate companiile menționate au fost recomandate din punctul de vedere al existenței lor pe piață și nu din cel al experienței personale. Cu siguranță există și altele la fel de potrivite.
Cum să prinzi reducerile
Există două tipuri principale de reduceri pentru biletele de avion: care pot apărea în anumite zile/perioade specifice sau la aniversări importante ale companiilor. De exemplu, companiile americane pot oferi reduceri pe 4 iulie, de Ziua Independenței SUA, iar companiile franceze pot avea oferte speciale pe 14 iulie, de Ziua Națională a Franței. Acum, în timpul Campionatului European de Fotbal, unele companii ar putea oferi reduceri pentru zborurile către țara gazdă, dacă echipa lor națională s-a calificat în finală. Totodată, după cum am menționat anterior, reducerile sunt frecvente și la aniversările companiilor aeriene. Deseori, acestea sunt specifice companiilor low cost, care nu au un hub.
„Companiile tradiționale, precum este Air France, au un hub principal (în acest caz, Aeroportul Internațional Charles de Gaulle, lângă Paris), deci toate zborurile pornesc de acolo. În schimb, companiile low cost, cum ar fi Wizz Air, nu au un hub principal și operează zboruri din diverse locații. Respectiv, Wizz Air a oferit reduceri ultima oară atunci când a sărbătorit 20 de ani de activitate, în luna mai a acestui an.”
Totuși, potrivit lui Cătălin, reducerile nu garantează întotdeauna cele mai mici prețuri. De multe ori, ele se aplică la biletele scumpe, ca acestea să devină mai accesibile. Dar dacă te interesează ofertele și vrei să beneficiezi de cele mai bune, te poți abona la paginile de social media și la newsletterele companiilor aeriene. Așa, în cazul ofertelor speciale, vei primi notificări prin e-mail și vei putea selecta opțiunile avantajoase.
Există și site-uri specializate care monitorizează prețurile și erorile de tarif, spre exemplu Holiday Pirates și Secret Flying. În ceea ce privește erorile de preț, acestea pot fi cauzate de anumite probleme tehnice sau greșeli umane. Uneori, biletele achiziționate astfel pot fi anulate, dar alteori poți avea noroc și profita de prețuri foarte avantajoase. Cătălin, de exemplu, a zburat din Amsterdam până în Panama cu 157 de euro tur-retur.
Recomandări de destinații pentru un buget restrâns
Maroc. Pe lângă faptul că este o destinație accesibilă din punct de vedere financiar și logistic, este un loc fascinant datorită combinației de culturi: spaniolă, franceză și arabă. Dacă cunoști franceza sau spaniola, te vei descurca foarte bine aici. Transportul public între orașe este eficient, costurile de trai sunt reduse, opțiuni de cazare sunt multe, iar mâncarea este variată și accesibilă. Totodată, vei avea ocazia să admiri o varietate de peisaje: plaje la mare și ocean, munți și deșert.
Europa. Aici se remarcă Polonia, deși transportul până acolo poate fi mai costisitor. Aceasta cuprinde o mulțime de atracții turistice, iar hotelurile sunt la prețuri rezonabile. De asemenea, Cătălin recomandă Grecia – o altă destinație relativ ieftină, cu o bogată moștenire culturală. În afara destinațiilor populare de plajă, orașele istorice precum Atena și Salonic oferă o experiență culturală deosebită. Turcia, la fel, este atractivă, mai ales datorită costurilor reduse și a orașelor turistice ca Istanbul, Efes și Ankara.
Liban. Deși este o destinație mai puțin vizitată, e impresionantă din punct de vedere culinar și istoric. Situația actuală este complicată din cauza conflictelor regionale, dar oricum merită vizitat. Peisajele variate permit să te bucuri de schi în munți și de înot în mare practic în aceeași zi.
Asia de Sud-Est. Pentru călătorii mai lungi, Asia de Sud-Est este ideală. Destinațiile precum Thailanda, Malaysia, Vietnam și Cambodgia și Indonezia sunt populare printre cei care doresc vacanțe mai îndelungate. Costurile de trai sunt scăzute, iar fiecare țară oferă experiențe unice.
Cum să găsești cazare ieftină
Momentul alegerii și rezervării unui loc de cazare depinde de destinație și de perioada călătoriei. Dacă planifici o vacanță de vară într-o destinație populară la mare, cum ar fi Turcia, Grecia, Bulgaria sau România, este recomandat să rezervi cazarea cu mai mult de șase luni în avans, chiar înainte de a achiziționa biletele de avion, pentru a te asigura că vei găsi locuri disponibile și la prețuri rezonabile. Pentru destinațiile turistice precum Paris sau Londra, este suficient să rezervi cazarea cu aproximativ trei luni înainte. În cazul destinațiilor mai puțin vizitate, cum ar fi Europa Centrală, America de Sud sau Asia de Sud-Est, poți face rezervări chiar și cu o zi înainte. Deși s-ar putea să ai mai puține opțiuni disponibile, prețurile nu vor fluctua semnificativ, iar acest lucru poate fi avantajos dacă obiectivul tău este să economisești bani.
Opțiuni de cazare pot fi multe. Dacă ai pe cineva cunoscut în destinația respectivă, aceasta poate fi cea mai ieftină și convenabilă variantă. O altă idee ar fi să faci camping sau să dormi în mașină. Dacă planifici să călătorești pe distanțe mari, închirierea unei mașini și camparea, alternată cu dormitul în mașină, pot fi opțiuni practice și economice.
Bine, dacă nu vrei să deranjezi pe nimeni și nici să faci camping, rentabile sunt hostelurile, care oferă paturi în camere comune. În cazul în care vrei să închiriezi o cameră, un apartament sau chiar o casă întreagă direct de la proprietar, poți face acest lucru la prețuri accesibile prin intermediul platformei Airbnb. O altă opțiune bună pentru cei care doresc să economisească ar putea fi couchsurfing, deși nu este un serviciu foarte popular momentan. Nu putem să nu menționăm și site-urile deja foarte cunoscute printre turiști, precum este Skyscanner. Acesta, pe lângă zboruri, prezintă opțiuni de cazare și închirieri auto adunate de pe diverse site-uri, inclusiv Agoda, Booking, Priceline și Expedia. Un alt site este Hostel World, care, deși este mai puțin utilizat în prezent, rămâne o resursă bună pentru găsirea unui hostel potrivit.
Cum alegi transportul cu care să te deplasezi în țara în care vrei să călătorești
Alegerea mijlocului de transport în timpul călătoriei depinde în mare măsură de nivelul de confort dorit și de necesitățile fiecăruia. Totuși, dacă dorești să economisești, este recomandat să utilizezi transportul public ori de câte ori este posibil. Sigur că există și situații în care închirierea unei mașini este mai avantajoasă, dar acest moment trebuie analizat atent: fie este vorba despre infrastructură de transport public slab dezvoltată sau inexistentă, despre dorința de a explora locuri mai puțin accesibile, fie despre orașe cu trafic rutier intens, în care utilizarea unei mașini ar fi o soluție mult mai eficientă.
„Eu, de obicei, optez pentru transportul public, care este disponibil în majoritatea destinațiilor. Totuși, în anumite țări, cum ar fi SUA și Canada, infrastructura nu este bine dezvoltată, ceea ce face ca orașele mari, cu milioane de locuitori, să nu dețină servicii adecvate de transport public nici măcar de la aeroport până în oraș. În cazul dat, închirierea unei mașini e o opțiune mult mai practică și ieftină”, susține Cătălin.
Ce activități să faci și ce să mănânci
Primul lucru pe care e bine să-l faci atunci când ajungi într-o țară nouă este să vorbești cu localnicii pentru a înțelege mai bine cultura și viața de zi cu zi a acestora. Poți să-i întrebi despre obiceiurile lor, despre ceea ce le place sau nu, pentru că experiențele locale autentice sunt de neînlocuit.
Apoi, Cătălin recomandă să încerci mâncarea specifică acelei țări. Potrivit lui, caracteristică este cea pe care o consumă localnicii zilnic, nu neapărat cea sofisticată. De multe ori, restaurantele oferă mâncare scumpă și nu neapărat autentică, de aceea pot fi evitate fără nicio problemă. În schimb, cantinele sunt opțiuni perfecte.
Totodată, în Asia de Sud-Est foarte populară este mâncarea stradală, care sigur merită încercată. Însă, având în vedere riscurile posibile atunci când consumi mâncare stradală, e important să fii atent(ă) la modul de preparare al acesteia și să nu mănânci produse lactate sau altele ce-ți trezesc semne de întrebare. Cătălin, de exemplu, preferă să consume doar alimente bine tratate termic – prăjite sau fierte –, căci temperaturile ridicate distrug majoritatea microbilor. Ar fi bine să faci și tu același lucru, dar și să ai niște pastile analgezice/antiinflamatoare în buzunar.
O altă recomandare ar fi să încerci diferite activități specifice locației în care te afli: surfing în Casablanca, vizitarea Muzeului relațiilor destrămate din Zagreb, admirarea moscheelor din Istanbul etc. Trebuie să faci ceea ce-ți va aduce aminte de experiența și destinația respectivă peste ani.
Pe ce nu trebuie să economisești
Știm că acest aspect este foarte personal, dar Cătălin recomandă să nu economisești pe siguranță. Zona în care te vei caza ar trebui să fie sigură din toate punctele de vedere. Fii atent(ă) la riscurile de furt din buzunare sau la alte pericole, mai ales în țările mai puțin dezvoltate sau cu un nivel de siguranță scăzut, cum ar fi SUA. În rest, în funcție de preferințele tale personale, alte aspecte pe care nu ar trebui să economisești pot include mâncarea, vizitele la muzee sau transportul.
„Prioritizează!”
Dacă dorești să călătorești mai mult și să savurezi din plin experiențele, va trebui să faci și anumite sacrificii, în principal legate de timp. E important să prioritizezi călătoriile în viața ta, dacă le consideri esențiale. De exemplu, pentru Cătălin călătoriile au fost o parte atât de importantă a vieții, încât a reușit să viziteze primele 100 de țări până la vârsta de 24 de ani.
Totodată, notează-ți în carnețel și nu uita că perioada studenției este ideală pentru a călători, deoarece ai mai mult timp și mai puține responsabilități. Banii sau insuficiența lor nu constituie o problemă dacă ai grijă să-i gestionezi corect. Fii flexibil(ă) și vei găsi opțiuni care să se potrivească bugetului și preferințelor tale.
Prin urmare, sfatul nostru este să pornești în această aventură cât mai curând posibil și să te bucuri de fiecare călătorie!
În acest material, Cătălin ne-a povestit despre pasiunea sa pentru călătorii.