Bine te-am găsit, dragă cititor! E începutul lunii lui cuptor, deci a venit momentul să afli detaliile despre următoarea întâlnire a Clubului de carte #diez și Librăriile Cartier. Ne vedem în data de 27 iulie, la ora 13.00 la Librăria din Centru din municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, numărul 126. Volumul despre care vom discuta este „Paradisul de după colț”, de Mario Vargas Llosa – scriitorul peruan.
Cunoaște cartea
Unde ar fi de găsit Paradisul? Într-o societate egalitară care trebuie edificată sau într-un efort de întoarcere la valorile lumii primitive?
În „Paradisul de după colț”, autorul conturează două vieți: a pictorului francez Paul Gauguin și a bunicii lui pe linie maternă – Flora Tristán. Ea duce o luptă pentru drepturile femeii și a muncitorilor, el își descoperă pasiunea pentru pictură și lasă viața burgheză din Europa ca să trăiască în Tahiti. Acolo visează să ducă o viață lipsită de obiceiuri sociale și să se dedice picturii.
Romanul subliniază două concepții diferite despre sex: cea a Florei, care vede în el doar un instrument de dominare masculină și alunecă ocazional într-o experiență lesbiană, și cea a lui Gauguin, care îl simte ca pe o forță vitală esențială. O dată chiar la nivel homosexual, pentru că îl ajută la expansiunea creativității sale. Chiar dacă îi unește o relație de familie, conceptele lor de viață sunt total opuse.
Scriitorul Mario Vargas Llosa ilustrează prin două cronici paralele lumea utopiilor din secolul al XIX-lea, relatând aspirația paradiziacă a celor doi eroi și decăderea lor.
Cartea poate fi procurată atât fizic, cât și online de la Librăria din Centru/Librăria din Hol, de la Cărturești, de la Litera și de pe elefant.md. Prețul volumului variază între 169 și 205 lei și poate fi găsit în două ediții.
Cunoaște autorul
Mario Vargas Llosa este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din Peru, romancier și eseist. În anul 2010, Llosa a obținut Premiul Nobel pentru Literatură pentru „cartografierea structurilor puterii și imaginile sale tranșante ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individului”.
Primul său roman este „Orașul și câinii”, un volum apărut în 1963, în care își descrie experiența de la școala militară din Lima. Personajele sunt tineri peruani din toate straturile societății. „Câinii” (bobocii din primul an) sunt continuu agresați și umiliți de elevii mai mari, care le demonstrează că a fi bărbat înseamnă să te impui prin forță în fața celui mai slab.
Ulterior, în 1966, scriitorul a publicat „Casa Verde”, un roman care descrie un bordel a cărui prezență aproape mitică afectează viețile personajelor. Acțiunea principală urmărește destinul unei fete care este cât pe ce să se căsătorească la biserică, dar devine cea mai cunoscută prostituată din bordelul „Casa Verde”.
Mario Vargas Llosa a mai publicat romane, piese de teatru, eseuri și critică literară. În anul 1990, a candidat la președinția țării în alegerile prezidențiale din Peru, dar a pierdut în al doilea tur de scrutin.
Pentru a nu pierde nicio noutate referitoare la următoarele ședințe, te invităm să te înscrii în acest grup de Facebook.