Studenții basarabeni din România pot lucra acum șase ore pe zi. Ce trebuie să știi despre noua lege

449887046_475204215103573_2855494899055788196_n
Foto: Alina Zibrițchi/arhivă personală

Studenții basarabeni pot lucra acum mai multe ore în România. Guvernul a emis o lege potrivit căreia aceștia pot acum lucra până la șase ore pe zi, în loc de patru ore, cum era stipulat anterior. Noua lege a intrat deja în vigoare, iar tinerii pot munci fără a avea nevoie de un aviz special, dar numai cu un contract de muncă part-time de maximum șase ore pe zi.

Ce înseamnă aceste schimbări?

# Mai multe ore de muncă. Înainte, tinerii din Republica Moldova care studiau în România aveau voie să lucreze doar patru ore pe zi. Acum, conform noii legi, aceștia pot lucra până la șase ore pe zi. Aceasta înseamnă că ei pot pretinde la salarii mai mari și la condiții de muncă mai avantajoase (bonuri de masă, traininguri din partea companiei, asigurare medicală).
# Fără aviz special. Studenții nu mai au nevoie de un aviz special pentru a lucra. Ei pot munci doar cu un contract de muncă part-time.
# Flexibilitate mai mare. Cu mai multe ore de muncă permise, studenții pot combina mai ușor studiile cu munca și se pot adapta mai lejer după programul de la facultate, având astfel posibilitatea de a-și acoperi cheltuielile de trai și de studii. De exemplu, un student ar putea să lucreze două ore dimineața și alte patru ore în a doua parte a zilei. Această aranjare îi oferă posibilitatea să se concentreze pe cursuri în timpul zilei și să muncească în orele disponibile fără a afecta prea mult programul de studii. Este important ca studentul să discute cu angajatorul pentru a găsi un program care să fie convenabil atât pentru el, cât și pentru compania în care activează.

Ce fac dacă deja am fost angajat cu program de patru ore?

În cazul în care deja ai fost angajat cu program de patru ore, poți să treci la un program de șase ore. Iată cum poți face asta.
# Discută cu angajatorul/departamentul de resurse umane. Programează o întâlnire sau o discuție cu angajatorul tău pentru a-i comunica dorința ta de a-ți extinde programul de muncă de la patru la șase ore pe zi. Explică-i că legea s-a schimbat și că acum ai dreptul să lucrezi până la șase ore pe zi.
# Modificarea contractului de muncă. Angajatorul va trebui să întocmească un act adițional la contractul tău de muncă actual pentru a reflecta noul program de muncă de șase ore pe zi. Asigură-te că toate detaliile sunt corecte și că documentul este semnat de ambele părți.
# Înregistrarea modificării. Angajatorul trebuie să înregistreze modificarea la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Aceasta este o procedură standard pentru orice modificare a condițiilor de muncă. Solicită o copie a actului adițional la contractul de muncă și păstreaz-o pentru evidența ta personală.
# Asigură-te că respecți programul de muncă. Verifică orarul tău academic și asigură-te că noul program de muncă nu interferează cu cursurile și studiile tale. Este important să-ți prioritizezi educația.

Experiențele tinerilor

Majoritatea tinerilor originari din Republica Moldova aleg să îmbine studiile în România cu un job part-time. Dacă unii dintre ei reușesc să se angajeze imediat, alții întâmpină probleme din cauza numărului mic de ore pe care îl pot lucra în baza permisului de ședere.

Sorin Beșleaga este student în anul II la Timișoara și de câteva luni lucrează la o companie străină din oraș. Inițial, tânărul a fost angajat cu program de patru ore pe zi. Acum însă a trecut la un program de șase ore. „Eu am solicitat cu o lună în urmă să mi se modifice programul de muncă, pentru că am citit despre noua lege. Acum o săptămână, cererea mi-a fost aprobată. Respectiv, din iulie până în octombrie voi munci șase ore pe zi. Consider că această inițiativă este binevenită atât pentru tinerii care vor să lucreze, cât și pentru companiile care îi angajează”, povestește Sorin.

Loredana-Irina Ursati este studentă în anul întâi și la sfârșitul anului universitar a vrut să se angajeze în domeniul HoReCa. Tânăra a primit numeroase refuzuri din cauza faptului că putea lucra legal doar patru ore pe zi. „Am vrut să mă angajez în calitate de chelneră, însă de fiecare dată când spuneam potențialilor angajatori despre faptul că mă aflu în Timișoara în baza permisului de ședere pentru studii primeam refuzuri. Câțiva dintre ei mi-au propus să lucrez fără un contract de muncă, eu însă am refuzat pentru a preveni situațiile în care drepturile mele sunt încălcate. Acum că s-au modificat prevederile legislative, cu siguranță șansele să-mi găsesc un job vor crește considerabil”, a relatat tânăra.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente