Aderarea Georgiei la Uniunea Europeană a fost suspendată

georgia
Foto: eureporter.co

Procesul de aderare a Georgiei la UE a fost oprit temporar. Despre aceasta a anunțat ambasadorul Uniunii Europene la Tbilisi, Pawel Herczynski, în cadrul unui eveniment privind extinderea Uniunii Europene care s-a desfășurat ieri, 9 iulie. Potrivit ambasadorului, acest lucru a fost decis de liderii UE în timpul ultimului Consiliu European.

Prin declarațiile sale, Pawel Herczynski a adus claritate în ceea ce privește cauza întreruperii procesului, eliminând speculațiile care au apărut după decizia Consiliului, transmite eureporter.co. Astfel, punctul de cotitură ar fi fost adoptarea de către Georgia a legii privind agenții străini, inspirată din legislația rusă.

„Legea «Cu privire la transparența influenței străine» îndepărtează în mod clar țara de îndeplinirea celor nouă pași [solicitați de statutul de candidat la UE – n.r.], iar retorica anti-occidentală și antieuropeană este, de asemenea, complet incompatibilă cu obiectivul declarat de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat ambasadorul UE la Tbilisi.

De asemenea, acesta a anunțat că UE a înghețat fondurile destinate Georgiei din Fondul European pentru Pace, în valoare de 30 de milioane de euro în acest an. El a adăugat că „în cazul în care situația se deteriorează în continuare, se iau în considerare și alte acțiuni ”, subliniind că este trist faptul că relațiile UE-Georgia se află într-un punct atât de jos, când ar fi putut fi la cote foarte înalte.

UE a acordat Georgiei statutul de țară candidată în decembrie 2023, dar acum liderii săi „nu înțeleg intențiile actualelor autorități georgiene”, potrivit ambasadorului.

În ciuda suspendării, Consiliul European și-a reafirmat sprijinul pentru integritatea teritorială a Georgiei și solidaritatea cu poporul georgian. Acesta s-a angajat să continue să sprijine aspirațiile europene ale țării.


Amintim că la începutul lunii aprilie a acestui an, partidul care deține majoritatea în Parlamentul Georgiei, „Visul Georgian”, a reintrodus pe agenda parlamentară un proiect de lege cu privire la „agenții străini”. Proiectul a fost propus încă în martie 2023 și a fost votat atunci în prima lectură. Drept urmare, zeci de mii de cetățeni au ieșit în stradă cu drapele ale Georgiei și ale Uniunii Europene. După două zile de proteste neîntrerupte, partidul „Visul Georgian” a retras proiectul de lege, dar fără a retrage și inițiativa. În data de 17 aprilie, parlamentarii au votat din nou în prima lectură această lege, iar oamenii au ieșit din nou să protesteze.

Vedeți aici ce înseamnă legea „agenților străini”, de ce oamenii au protestat masiv și ce s-a întâmplat, de fapt, în Rusia.

Totodată, una dintre colegele noastre a participat la protestele din 2023 și a povestit cum au fost cele două zile, prin ce s-au remarcat, ce elemente de cultură de protest au folosit tinerii georgienii, dar mai ales cum s-au manifestat rușii emigranți din Tbilisi, ce poziție au adoptat în contextul acestor evenimente.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente