Recensământ 2024: au fost prezentate datele de recenzare

Moldova Stefan cel Mare neam popor
Foto: Sasha Pleshco

În perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024, în Republica Moldova s-a desfășurat Recensământul populației și locuințelor. Scopul acestei activități a fost colectarea statisticilor oficiale privind numărul și distribuția teritorială a populației cu reședință obișnuită, structura etnică și religioasă, structura demografică și socioeconomică, precum și fondul locativ și condițiile de locuit ale persoanelor care locuiesc pe teritoriul țării.

După întregul proces, în data de 9 iulie, s-au prezentat datele de recenzare adunate în timpul recensământului. Prin urmare, potrivit informațiilor, au fost chestionate 2 448 000 de persoane (cu reședință obișnuită, fără reședință obișnuită în Republica Moldova). În acest număr au fost incluse și eventualele dublări care vor fi identificate la etapa de procesare a datelor.

Totodată, în această perioada au fost recenzate 1 655 000 de locuințe, inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate.

Primele rezultate (date preliminare) de recensământ urmează să fie anunțate la sfârșitul anului 2024, după procesarea informațiilor, cu utilizarea surselor de date administrative, iar rezultate finale detaliate, inclusiv pe grupă de vârstă, sex și localitate, vor fi disponibile și publicate până la finele anului 2025.

Totodată, Biroul Național de Statistică va desfășura o anchetă postrecenzare care are drept scop evaluarea activității de recenzare, inclusiv estimarea gradului de acoperire și a erorilor de conținut a datelor. Ancheta postrecenzare se va desfășura pe baza unui chestionar, care a fost deja în proces de consultare publică.

Recensământul din acest an din țară a fost în premieră organizat și desfășurat în format digital, datele de la populație fiind colectate prin interviu față-în-față, utilizând tablete și hărți digitale. Procesul de colectare a datelor în teren s-a desfășurat cu respectarea confidențialității și asigurarea regulilor de protecție a datelor.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente