În câteva zile începe admiterea la liceele din România, iar absolvenții de gimnaziu din Republica Moldova (și unii părinți) au început deja să adrezese întrebări alarmante pe grupul Admitere ROMÂNIA pentru a afla care sunt actele necesare, în ce perioadă pot depune dosarul și cum are loc admiterea propriu-zisă. Pentru a le veni în ajutor, am decis să devin pentru o zi absolventă de gimnaziu, iar în continuare vă invit să parcurgem împreună toate etapele necesare pentru a fi admis(ă) la un liceu românesc. Înarmați-vă cu răbdare și atenție. Urmează o călătorie lungă, cu multe detalii utile și explicații între paranteze.
Conform metodologiei de școlarizare a etnicilor români de pretutindeni în învățământul preuniversitar în România, înscrierea la liceele românești va avea loc în perioada 10-17 iulie 2024, dar până a vorbi despre calendarul de admitere din acest an, propun să ne ocupăm de dosarul de admitere. Înscrierea are loc doar online, respectiv toate documentele necesare vor fi pregătite în format fizic (pentru a fi depuse în original la liceul unde se va confirma locul) și vor fi scanate pentru a fi încărcate pe platforma de admitere.
Ce conține dosarul candidatului?
#1. Cerere de înscriere (formular tip cu semnătura candidatului și a părintelui/tutorelui). Modelul de cerere poate fi găsit aici. Mai jos atașez cererea completată de mine cu datele personale.
Mențiune: la cererea completată mai aveți de adăugat codul numeric personal (IDNP) și fotografia candidatului, pe care eu nu le-am adăugat în exemplul de mai jos.
Documentul se va salva cu denumirea „Nume elev_anexa2 semnată.pdf”. În cazul meu aceasta va fi denumirea finală: „Zibrițchi Alina_anexa2 semnată.pdf”.
#2. Fișier EXCEL editabil cu datele personale ale candidatului și opțiunile exprimate. Modelul de fișier poate fi găsit aici. De asemenea, puteți consulta lista liceelor care oferă locuri pentru etnicii români de pretutindeni, unde veți găsi și codul fiecărui liceu, iar aici puteți citi despre fiecare filieră și profil în parte. Mai jos atașez fișierul EXCEL completat de mine.
Mențiune: la secțiunea destinată codurilor liceelor alese eu am scris doar trei coduri (vom presupune că mi-am ales trei licee unde mi-aș dori să studiez). Totuși, este recomandat să alegeți mai multe licee pentru mai multe șanse de a fi admiși.
Documentul se va salva cu denumirea „Nume elev_anexa2 editabilă.xlsx”. În cazul meu, aceasta va fi denumirea finală: „Zibrițchi Alina_anexa2 editabilă.xlsx”.
#3. Pașaportul candidatului și a părinților/tutorilor legali și certificatul de naștere (al candidatului)
Documentul se va salva cu denumirea „Nume elev_acte identitate.pdf”. În cazul meu, aceasta va fi denumirea finală: „Zibrițchi Alina_acte identitate.pdf”.
#4. Diplomă/certificat de absolvire al gimnaziului
Documentul se va salva cu denumirea „Nume elev_diploma.pdf”. În cazul meu, aceasta va fi denumirea finală: „Zibrițchi Alina_diploma.pdf”.
#5. Acord pentru înscrierea în clasa a IX-a sau a X-a. Aici poate fi găsit documentul necompletat, iar mai jos aveți un exemplu completat de mine.
Documentul se va salva cu denumirea „Nume elev_acord clasa”. În cazul meu, aceasta va fi denumirea finală: „Zibrițchi Alina_acord clasa.pdf”.
#6. Încuviințarea părinților, în forma unui act autentificat notarial cu privire la șederea minorului (candidatului) pe teritoriul României în scop de studii. Acest act se întocmește la notar, respectiv nu există un model fix pentru a fi completat.
Ce faci cu dosarul de admitere?
Am pregătit dosarul de admitere. Ce facem mai departe? Pentru început recomand să verificați de trei ori dacă este totul în regulă și dacă nu ați omis ceva. După ce ne-am asigurat că avem toate actele, le scanăm, pentru că avem nevoie de ele în format PDF (recomand aplicația mobilă Adobe Scan) și le denumim după cum am explicat mai sus. Ulterior, toate fișierele vor fi trimise la o adresă electronică/o platformă de admitere care va fi comunicată pe acest site (la secțiunea Admitere elevi din Republica Moldova) în data de 10 iulie 2024.
Am trimis dosarul. Ce urmează? Așteptăm repartizarea computerizată. Aceasta va avea loc în două etape:
# etapa I: vor fi repartizați candidații care au absolvit studiile gimnaziale în România care doresc să fie admiși în învățământul liceal în clasa a IX-a;
# etapa II: vor fi repartizați candidații care au absolvit studiile gimnaziale în Republica Moldova sau în alte state care doresc să fie admiși în învățământul liceal în clasa a IX-a sau a X-a.
Cum are loc repartizarea computerizată? Probabil v-ați pus această întrebare acum câteva minute. Explic în continuare.
În cadrul fiecărei etape, candidații sunt aranjați în ordine descrescătoare (începând cu cea mai mare medie și terminând cu cea mai mică). Admiterea computerizată începe repartizarea cu primul candidat (cel care are cea mai mare medie). Va fi citit codul primei opțiuni selectate de candidatul respectiv, după care va fi analizată lista locurilor libere și în cazul în care există locuri disponibile la opțiunea selectată de candidat, acesta va fi repartizat acolo. Respectiv, la liceul respectiv va fi scăzut un loc. Ulterior se trece la următorii candidați (reamintesc, ei sunt aranjați în ordine descrescătoare).
În continuare vom presupune că eu sunt candidata cu numărul 17. Softul informatic analizează prima mea opțiune și constată că nu mai sunt locuri la liceul ales (locurile au fost ocupate de candidații care au avut medii de admitere mai mari și, respectiv, au fost primii pe lista inițială). În așa caz softul va analiza cel de-al doilea cod indicat de mine la preferințe (reamintesc, fiecare liceu are propriul său cod). Dacă nici la al doilea liceu nu mai sunt locuri, se va analiza cea de-a treia opțiune. Respectiv, vor fi analizate toate opțiunile mele până când se va găsi un loc. Din acest motiv am spus la începutul articolului că este importat să adăugăm mai multe opțiuni. În cazul în care vor fi analizate toate codurile și nu vor fi locuri libere, eu voi rămâne nerepartizată din cauza numărului mic de opțiuni pe fișă.
Să explic și cum stau lucrurile cu media de admitere. Pentru candidații care au absolvit gimnaziul în Republica Moldova media de admitere este media celor trei probe de examen susținute la absolvirea clasei a IX-a (limba și literatura română, matematica și istoria). În cazul meu, media de admitere (MA) este 9,67, pentru că am avut două note de 10 și o notă de 9. Sper că este evident faptul că cele trei note se adună, iar suma finală se împarte la 3.
Atenție! Dosarul de înscriere se încarcă pe platforma dedicată admiterii o singură dată. Transmiterea repetată a unui dosar duce la anularea tuturor dosarelor trimise de persoana în cauză.
Calendarul admiterii
Procesul de admitere se desfășoară în câteva etape:
# înscrierea online a candidaților: 10-17 iulie 2024;
# afișarea rezultatelor (pe acest site, la secțiunea Admitere elevi din Republica Moldova): 22 iulie 2024;
# analiza și soluționarea contestațiilor: 23-26 iulie 2024;
# afișarea rezultatelor finale (pe acest site, la secțiunea Admitere elevi din Republica Moldova): 29 iulie 2024.
De reținut: la cel mult două zile de la confirmarea transmiterii dosarului veți primi un e-mail de la un membru din comisia de admitere pentru a vă comunica informații despre starea documentelor trimise.
Detalii tehnice în legătură cu dosarul de admitere
Este foarte important să ținem cont de cerințele legate de starea documentelor pe care le vom încărca pe platforma de admitere. Iată ce ar trebui să cunoașteți.
# Partea de date generale (nume, adresă, școala absolvită) o completăm doar cu majuscule de tipar. Fotografia de pe cererea de înscriere se va capsa înainte de scanare sau se va încărca electronic în chenarul din colțul stâng de sus.
# Obligatoriu completăm toate celulele unde se solicită notele/mediile noastre. Suntem sinceri. Nu completăm cu date false pentru a nu fi excluși definitiv din concurs.
# Opțiunile se completează direct în fișierul EXCEL. Suntem foarte atenți când cercetăm lista liceelor care oferă locuri pentru etnicii români de pretutindeni. Unele licee nu oferă și locuri de cazare în cămin.
# Suntem absolvenți de gimnaziu în Republica Moldova, ceea ce înseamnă că putem completa pe fișă atât cu coduri pentru a fi admiși în clasa a IX-a, cât și cu coduri pentru liceele care oferă locuri în clasa a X-a, însă se recomandă să vedem câte locuri oferă liceele pe care le-am adăugat la preferințe pentru a nu fi dezamăgiți de rezultatele admiterii.
# Documentele dosarului le vom scana în format A4 sau inferior, astfel încât fișierul rezultat să fie lizibil și să nu depășească 1 MB pentru o pagină scanată. În caz contrar, fișierele nu vor putea fi încărcate pe platforma de admitere.
Alte detalii
Dacă ați ajuns până aici, sunteți norocoși. Veți afla ultimele detalii (importante) din procesul de admitere la liceele românești.
# După ce veți trimite dosarul de admitere, TREBUIE să primiți pe e-mail confirmarea faptului că dosarul a fost trimis. Acest lucru poate dura de la câteva secunde, la câteva minute.
# În cel mult două zile de la confirmarea transmiterii dosarului veți primi un e-mail de la un membru din comisia de admitere pentru a vă comunica informații despre starea documentelor trimise.
# Transmiterea repetată a unui dosar duce la anularea tuturor dosarelor transmise de persoana în cauză. Mai pe scurt, dacă veți trimite de două ori dosarul, veți fi excluși din concurs.
# Dacă veți prezenta date false în dosar, veți fi excluși din concurs.
# Până la afișarea rezultatelor TREBUIE să aveți mereu telefonul în preajmă (iar numărul indicat în fișa de înscriere trebuie să fie disponibil). Este NECESAR să consultați zilnic contul de e-mail (inclusiv spam).
# Actele originale, după care s-au făcut PDF-urile, vor fi prezentate la începutul anului școlar la unitatea de învățământ unde candidatul a fost admis.
# Pentru detalii despre cazare, discipline studiate și examene de admitere trebuie să contactăm fiecare liceu în parte. Respectiv, după ce alegem liceele care ne interesează, trebuie să ne documentăm despre aspectele menționate mai sus.
# Pentru admiterea la studii preuniversitare în România a etnicilor români de pretutindeni va exista posibilitatea inițierii unui apel telefonic la numărul +40753031506 sau a transmiterii unui e-mail la [email protected] în perioada 1-31 iulie 2024, de luni până vineri, da la ora 9.0 până la ora 12.00.
Atenție! Solicitarea explicațiilor la telefon sau pe e-mail se va face după ce candidatul va citi cu atenție toate informațiile din metodologia de admitere.
Aici călătoria noastră se încheie, iar la final nu-mi rămâne decât să urez succes la admitere tinerilor care se vor aventura să își continue studiile în România.