Desertul specific nordului Republicii Moldova, babă neagră, ar putea fi inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. În cadrul acțiunilor de celebrare a Francofoniei din 27 iunie, la sediul organizației, Delegația Permanentă a Republicii Moldova pe lângă UNESCO și-a propus prezentarea desertului și testarea potențialului acestuia pentru înregistrarea în lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO. Informația a fost confirmată pentru #diez de către Valeria Celan, delegată permanentă adjunctă a Republicii Moldova pe lângă UNESCO.
La invitația Delegației Permanente, în cadrul evenimentului a fost implicată și Marina Luca, expertă în patiserie și absolventă a Școlii „Alain Ducasse” din Franța.
Prezentă la eveniment, Marina spune că Republica Moldova are un potențial bogat de a include tradițiile, elementele culinare și culturale pe lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO. „De ce să nu înaintăm și alte dosare independente, care sunt specifice doar Republicii Moldova, cum ar fi baba neagră, colacul”, a scris tânăra într-o postare pe Instagram.
Dosarul înregistrării unui element cultural imaterial ar putea dura câțiva ani, ținând cont de procedurile interne și rigorile internaționale ale UNESCO.
Pe 1 decembrie 2022 în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial a fost adoptată decizia privind înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
În acest material puteți vedea lista tradițiilor și obiceiurilor din Moldova incluse în patrimoniul cultural imaterial UNESCO.