Desertul tradițional babă neagră ar putea fi inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO

babă neagră
Foto: Serghei Cernîșev/ arhivă personală

Desertul specific nordului Republicii Moldova, babă neagră, ar putea fi inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. În cadrul acțiunilor de celebrare a Francofoniei din 27 iunie, la sediul organizației, Delegația Permanentă a Republicii Moldova pe lângă UNESCO și-a propus prezentarea desertului și testarea potențialului acestuia pentru înregistrarea în lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO. Informația a fost confirmată pentru #diez de către Valeria Celan, delegată permanentă adjunctă a Republicii Moldova pe lângă UNESCO.

La invitația Delegației Permanente, în cadrul evenimentului a fost implicată și Marina Luca, expertă în patiserie și absolventă a Școlii „Alain Ducasse” din Franța.

Prezentă la eveniment, Marina spune că Republica Moldova are un potențial bogat de a include tradițiile, elementele culinare și culturale pe lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO. „De ce să nu înaintăm și alte dosare independente, care sunt specifice doar Republicii Moldova, cum ar fi baba neagră, colacul”, a scris tânăra într-o postare pe Instagram.

Dosarul înregistrării unui element cultural imaterial ar putea dura câțiva ani, ținând cont de procedurile interne și rigorile internaționale ale UNESCO.

Pe 1 decembrie 2022 în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial a fost adoptată decizia privind înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.


În acest material puteți vedea lista tradițiilor și obiceiurilor din Moldova incluse în patrimoniul cultural imaterial UNESCO.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente