Bursă, cămin și limba coreeană. Povestea unei moldovence care și-a făcut masterul în Coreea de Sud

MyCollages-14

Visezi să mergi în Coreea de Sud, dar încă nu ai o idee clară despre cum este sistemul de învățământ de acolo? Colegii noștri de la ru.diez au vorbit cu o studentă din Moldova care a ales să studieze la o universitate din Coreea. Ea ne-a povestit ce a motivat-o să facă această alegere, despre dificultățile întâmpinate pe parcurs și despre experiențele acumulate în timp ce se adapta la o nouă cultură.

Xenia Nani este o tânără din Chișinău care, înainte de a ajunge în Coreea de Sud, a studiat la ULIM, în cadrul Departamentului de Limba engleză și coreeană.

Xenia a decis să studieze în Coreea, deoarece acest lucru a fost un vis de-ale ei încă din perioada liceului. Ea știa că această țară are o populație foarte educată și a dorit să învețe limba coreeană direct din țara de origine.

Am fost admisă prin intermediul programului Korea Global Scholarship. Este un program foarte interesant care este finanțat de Coreea. Implică școlarizare gratuită pentru dou ani de studii de masterat, o bursă de 800 de dolari, zbor, asigurare și un an de studiere a limbii.

Xenia Nani

Universitatea în care studiază tânăra este situată în orașul Taejon din centrul Coreii. Xenia ne-a spus că a ales această universitate din motiv că a mai fost o dată acolo, când a participat la un schimb de studenți. „Mi-a plăcut faptul că, pe alocuri, îmi amintea de Chișinău. Acest oraș nu este dens populat, mi-a plăcut universitatea în sine și am decis că mă voi întoarce cu siguranță acolo după ce îmi voi termina licența.”

În Coreea, Xenia a studiat la Facultatea de Limbă și Cultură Coreeană, specializarea Coreeana pentru străini. După absolvire, ea și-a obținut un certificat de predare a limbii coreene. Acest lucru înseamnă că acum poate preda cursuri de limba coreeană peste tot în lume.

Îmi place să învăț limbi și culturi noi și am decis că, dintre cele două limbi pe care le studiasem anterior, avea mai mult sens să studiez limba oficială din Coreea. Engleza se poate învăța oriunde în lume.

Xenia Nani

„Puteți studia pentru un masterat chiar și timp de șase-șapte ani”

Xenia ne-a spus că în Coreea nu există posibilitatea de a chiuli de la ore și toți încearcă să obțină note bune. Astfel, există o monitorizare foarte strictă atât a notelor, cât și a prezenței. Mai exact, din motive nejustificate, se poate lipsi maximum trei zile pe parcursul întregului semestru.

Îmi place sistemul de alegere a materiilor. În Coreea, există materii care sunt obligatorii și unele pe care le poți alege în funcție de preferințele tale.

Am selectat aproape aceleași materii pe care le-am studiat și în Moldova. La masterat am avut maximum patru cursuri pe semestru. Ele sunt destul de lungi, unul durează trei ore.

Xenia Nani

Tânăra a studiat cultura coreeană prin intermediul filmului „Parazit” sau a serialului „Jocul calamarului”, în baza cărora a făcut și o prezentare. Disciplina sa preferată a fost sociolingvistica: „Am analizat modul în care limba afectează societatea, cum vorbesc oamenii din diferite țări și din diferite medii”.

Xenia spune că în Coreea scrierea unei teze nu este obligatorie la toate facultățile. La nivel universitar și postuniversitar, scrierea tezei poate fi înlocuită cu credite suplimentare.

Studiile de masterat cu bursă durează doi ani, dar puteți studia pe perioadă nedeterminată. Coreea are un sistem sabatic bine pus la punct, puteți lua un an sabatic oricând. Astfel, puteți studia pentru un masterat chiar și timp de șase-șapte ani.

Xenia Nani

„Bursa acoperă cheltuielile, dar totul depinde de locul în care locuiești”

În Coreea există și burse oferite de universități și de guvern. Xenia a primit bursa guvernamentală, care a fost de 800 de dolari (aproximativ 15 000 de lei).

Bursa acoperă cheltuielile, dar totul depinde de locul în care locuiești. Dacă locuiești în Seul, nu va fi suficientă pentru o viață confortabilă.

Xenia Nani

Costul de trai începe de la 800 de dolari pe lună. Există costuri obligatorii, cum ar fi asigurarea națională (de la 50 de dolari pe lună) și telefonia mobilă (de la 35 de dolari). Un cămin costă aproximativ 150 de dolari pe lună, iar un apartament începe de la 300 de dolari.

Căminele din Coreea sunt pentru femei și mixte, care sunt de cele mai multe ori private. Într-o cameră pot locui două, trei sau patru persoane, iar camerele pentru o singură persoană sunt foarte rare. Unele cămine au baie proprie, cabină de duș și toaletă.

Xenia spune că a avut norocul să fie într-un astfel de cămin când studia în Seul. „Am studiat coreeana în Seul timp de un an înainte de a-mi începe masteratul. Eram patru persoane în cameră.“

Tânăra ne-a spus că în căminele coreene dormitoarele sunt frumoase, dar cel mai mare dezavantaj este că adesea nu îți permit să gătești. Acest lucru înseamnă că trebuie să mănânci doar mâncare cumpărată sau ceva ce poți încălzi în cuptorul cu microunde. În plus, nu poți aduce pe teritoriul campusului un cuțit sau alte obiecte ascuțite.

Costul căminelor depinde de orașul în care locuiești și de câte persoane împart camera cu tine. În Seul, o cameră pentru patru persoane costă 150 de dolari pe lună.

De asemenea, în Coreea există cluburi universitare. Printre acestea se numără:
# dans;
# desen;
# vizionarea de filme;
# cântat;
# lupte și multe altele.

„Universitatea noastră avea chiar și un club de scufundări, chiar dacă orașul nu are ieșire la mare. Cluburile sunt o modalitate foarte bună de a cunoaște localnici, de a exersa comunicarea în coreeană și de a vă bucura de timpul petrecut la universitate”, spune Xenia.

Dificultăți: dorul de casă și mâncarea natală

În viziunea Xeniei, cel mai greu lucru cu care trebuie să te obișnuiești în Coreea este că, indiferent de cât timp trăiești acolo, vei fi întotdeauna un străin. „Nu te poți integra complet în societate, deoarece chiar și aspectul tău fizic este diferit”, spune ea.

Xenia este genul de persoană care se poate adapta rapid la lucruri noi. Întrucât a mai fost o dată în Coreea și a locuit acolo timp de șase luni, nu i-a fost prea greu să se adapteze. Problema a fost că s-a mutat în timpul pandemiei, în mijlocul anului 2020, și a fost dificil să se obișnuiască cu regulile locale asociate cu aceasta.

Toată lumea a trebuit să poarte măști și, cu siguranță, am stat în carantină timp de două săptămâni. În rest, adaptarea mea a fost destul de rapidă. În plus, datorită măștilor care trebuiau purtate, nu m-am îmbolnăvit timp de doi ani cât am fost în Coreea.

Xenia Nani

Pe lângă facultate, Xenia a fost implicată într-un grup de dans și într-un grup de instrumente tradiționale coreene. A făcut voluntariat activ și a donat sânge la centrul pentru străini din orașul său. A participat la programe în care a vorbit despre festivaluri și diverse alte evenimente. A călătorit mult în timpul vacanțelor, făcând și voluntariat în alte orașe.

În străinătate, tânăra simte dorul de rudele și prietenii ei din Moldova. De asemenea, îi lipsește mâncarea de acasă, de exemplu, brânza.

Cu timpul, fie începi să cauți alternative, fie gustul este uitat și te obișnuiești cu mâncarea locală. Așa a fost și pentru mine. Am învățat să fac și eu acasă aceeași brânză de vaci din lapte. Cred că dacă ai dorința, te poți obișnui cu orice.

Xenia Nani

Majoritatea oamenilor din Coreea o tratează foarte bine. Xenia crede că acest lucru se datorează inclusiv faptului că poate vorbi coreeana.

De exemplu, dacă vorbești bine coreeana, poți primi chiar și un cadou de la un magazin de cosmetice sau un compliment de la un bucătar dintr-un local.

Xenia Nani

Xenia spune că a făcut față cu succes perioadei de adaptare și formare, iar în prezent lucrează în sectorul educației în Coreea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente