Începe Festivalul de Film TIFF Chișinău! Ce filme poți viziona în acest weekend

tiff (2)
Foto:TIFF

Astăzi, 28 iunie, începe cea de-a patra ediție a Transilvania International Film Festival – TIFF Chișinău. Festivalul se va desfășura în perioada 28-30 iunie 2024, iar evenimentul de deschidere va începe la ora 19.00 la Cinema Odeon. Doritorii vor avea ocazia să vizioneze filmul „Libertate” regizat de Tudor Giurgiu.

„Libertate” este o dramă istorică inspirată din evenimentele Revoluției din 1989 de la Sibiu, un moment de răscruce în istoria României. Filmul a fost apreciat pentru realismul său și pentru modul în care a capturat haosul și tensiunile acelei perioade.

La Gala Premiilor Gopo din 2024, „Libertate” a câștigat 10 premii, inclusiv pentru:
# „Cel mai bun film”;
# „Cea mai bună regie”;
# „Cel mai bun scenariu;
# „Cel mai bun actor în rol principal (Alex Calangiu)”;
# „Cel mai bun actor în rol secundar (Iulian Postelnicu)”.

De asemenea, filmul a fost recunoscut pentru montaj, sunet, costume și decoruri. Proiecția va avea loc în prezența echipei filmului și a regizorului Tudor Giurgiu. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, iar înregistrările se pot face în prealabil pe film.md.

Cine-Concertul „Haz de Necaz” – live înainte de Gala de Deschidere

Festivalul va încep cu cine-concertul „De haz, de necaz”, o colecție rară de scurtmetraje românești de arhivă din prima jumătate a secolului 20. Prezentarea va fi acompaniată de interpretarea muzicală a compozitoarei Simona Strungaru și a trompetistului jazz Sebastian Burneci.

„Nasty”: mai mult decât Tenis

Printre filmele prezentate la TIFF Chișinău se numără și „Nasty”, regizat de Tudor Giurgiu, Tudor D. Popescu și Cristian Pascariu, care a avut recent o proiecție specială la Cannes. Acest film explorează viața și cariera lui Ilie Năstase, unul dintre cei mai importanți tenismeni români din toate timpurile.

Proiecția va avea loc sâmbătă, 29 iunie, la ora 17.30 la Cinema Odeon. Va urma o sesiune de întrebări și de răspunsuri.

Alte Filme din Programul TIFF Chișinău

Printre filmele prezentate la TIFF Chișinău se numără și „Tati part time” cu Eva Măruță și Alex Bogdan (r. Letiția Roșculeț) și „Moromeții 3” (Sterea Gulea), ultima parte a trilogii bazată pe romanele lui Marin Preda, cu Horațiu Mălăele și Oana Pellea.

Alte titluri din program sunt „Băieții buni ajung în Rai” (r. Radu Potcoavă), „Visul” (r. Cătălin Saizescu), „Rusalka” (r. Claudiu Mitcu), cel mai nou film în care joacă Maia Morgenstern, și multe altele.

Programul complet al TIFF Chișinău și detalii despre toate proiecțiile pot fi găsite în acest material.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente