Cum avem grijă de plante când plecăm în vacanță

cactus
Foto:Alamy

Pentru că e vară, perioada concediilor, poate că ai decis să pleci în vacanță, departe de rutină. Bon voyage! Dacă ai plante acasă însă, nu poți uita de ele. În absența vecinilor sau a unui „plant sitter”, care să aibă grijă de prietenii tăi verzi cât timp lipsești, îți spunem câteva trucuri, astfel încât plantele tale să nu-ți simtă lipsa.

#1. Lasă suculentele pe cont propriu

Plantele suculente, așa cum este cactusul, Echeveria sau snake plant (n.r. limba soacrei), nu au nevoie să fie răsfățate cât ești departe. Acestea pot să reziste săptămâni întregi fără apă. Tot ce trebuie să faci este să le uzi bine înainte de a pleca, de aceea, suculentele sunt o alegere bună dacă călătorești des.

#2. Grupează plantele

Gruparea plantelor este cel mai simplu mod prin care putem controla fluxul de aer și temperatura lor când suntem plecați. Aranjează mai multe plante la un loc și ai grijă să le grupezi în funcție de necesitățile lor de apă. Păstrează împreună plantele tropicale, astfel încât să se poată hrăni reciproc din umiditatea și căldura lor. 

#3. Păstrează umiditatea

Poți utiliza o tavă din metal lungă și largă, pe care o vei umple pe jumătate cu apă. Așază la fundul vasului pietricele, prosoape sau cârpe din bumbac ca pământul să absoarbă atât cât are nevoie fiecare plantă. Aranjează mai multe plante în tavă, în funcție de specificul și necesitățile lor în ghivece de dimensiuni medii și drenate. Acest lucru va ajuta la creșterea umidității.

Dacă ai plante care nu trebuie udate excesiv, nu le pune direct în apă, ci umple o tavă cu pietricele, adaugă apă și pune planta deasupra pietricelelor, ca să nu-și suprasolicite rădăcinile.

#4. Optează pentru alternative de autoudare

Pentru ghivecele mari poți improviza o instalație de autoudare. Umple o sticlă de doi litri cu apă, găurește dopul în câteva locuri și așază sticla în pământ cu gura în jos. Astfel, rădăcinile vor absorbi treptat apa.

#5. Ușurează-le greutatea

Înainte de a pleca, îndepărtează frunzele uscate sau pe cale de a se ofili. De asemenea, taie și mugurii sau florile, care necesită de obicei udări mai frecvente pentru a-și menține starea.

 #6. Îndepărtează plantele de la geam

Nu trebuie să le muți într-un colț întunecat al casei, ci doar cu câțiva metri de la fereastră, pentru ca acestea să nu fotosinteze rapid, să conțină mai puțină apă și să aibă pământul hidratat pentru o perioadă mai lungă. Nu lăsa plantele la soare, însă nu uita să le aranjezi la loc, pe geam, când revii din vacanță.

#7. Renunță temporar la îngrășământ

Dacă folosești ocazional îngrășăminte pentru plante, se recomandă să nu fertilizezi plantele în săptămânile de dinaintea plecării. Astfel, plantele vor crește mai încet.

#8. Baia – refugiu perfect pentru ferigi și air plants

Mută plantele iubitoare de umiditate în camera de baie (cu condiția să fie o fereastră care primește puțină lumină naturală) sau într-o altă cameră mică și grupează-le. Cu cât camera este mai mică, cu atât plantelor le este mai ușor să-și mențină umiditatea.

Este important ca plantele tale să se mențină sănătoase și sperăm că aceste sfaturi ușor de pus în practică o să-ți prindă bine. Pentru orice întrebări poți apela la Floral Soul, atât online, cât și la Orangeria de pe strada Mihail Kogălniceanu, numărul 54.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente