(foto) Game Design, Animație și Producție Multimedia. Absolvenții de licee și colegii au aflat ce profesii ale viitorului pot studia în Moldova

DBubulici-1674

Tradițional, pentru al treilea an consecutiv, studenții de la specialitățile Animație, Game Design și Producție Multimedia s-au întâlnit cu absolvenții de licee și colegii la o nouă ediție a Forumului Profesiile Viitorului. Această platformă oferă elevilor o oportunitate unică de a afla direct de la studenți detalii despre Profesiile Viitorului și despre condițiile de învățare la aceste specialități.

Anual, forumul adună peste 500 de studenți din anii I și II de la noile specialități introduse în 2021 la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. 

La eveniment a fost prezent și Dan Perciun, un promotor al inovației în educație. Oficialul a menționat că statul mizează pe noua generație de tineri care va fi pregătită să dezvolte o nouă industrie creativă de la zero.

„Programul Profesiile Viitorului reprezintă o experiență unică pentru Republica Moldova. Voi, tinerii, aveți 70 % dintre profesori care sunt din industrie și cunosc foarte bine cerințele forței de muncă. În același timp, vreau să înțelegeți că în voi s-a investit foarte mult. Noi tare mult mizăm că acest spirit o să explodeze, o să genereze companii de succes și, în final, o întreagă nouă industrie în țara noastră”, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării. 

Atât partenerii de dezvoltare, cât și partenerii programului Profesiile Viitorului remarcă faptul că investiția în astfel de studii le va permite specialiștilor de la noi din țară să propulseze economia Republicii Moldova nu doar pe plan național, dar și pe cel internațional. 

„Statele Unite investesc în inițiative precum Profesiile Viitorului, pentru a le asigura tinerilor accesul la programe academice potrivite. Moldova va deveni stat membru al UE, ceea ce reprezintă un viitor democratic, prosper și sigur, în care Moldova este pe deplin integrată în economia globală. La acest forum, tinerii au posibilitatea să identifice oportunități care sperăm că le vor permite să rămână să învețe și să lucreze acasă”, a declarat Laura Hruby, Charge d’Affair Ambasada SUA în Moldova. 

„Eu sunt foarte mândră să reprezint Fundația Moldcell, care este partenerul Programului Profesiile Viitorului. Noi foarte mult credem în acest proiect, deoarece abordează o problemă reală, problema accesului la studii de calitate care produc specialiști de care are nevoie atât piața locală, cât și cea internațională”, afirmă Irina Strajescu, directoare executivă a Fundației Moldcell.

„Lumea se schimbă într-o direcție necunoscută și de asta noi încercăm să le oferim studenților noștri ceea ce nu primesc în universitățile de bază. În cadrul Programului Profesiile Viitorului, studenții capătă atât abilități, cât și experiență”, afirmă Vasile Braga, director executiv Asociația COR.

În cadrul evenimentului, absolvenții de școli și licee au avut ocazia să interacționeze cu experți din industriile creative, au participat la workshopuri, precum și la sesiuni de orientare în carieră. De asemenea, atât vizitatorii, cât și studenții Profesiilor Viitorului au aflat detalii despre oportunitățile de studiu sau de internship în cadrul companiilor din domeniu. 

„Vreau să depun actele la Game Design la UTM, deoarece îmi plac jocurile și întotdeauna când joc, îmi apar idei inovative pe care aș vrea să le implementez. Îmi doresc să studiez această specialitate mai profund, astfel încât să fiu capabil să-mi creez propriul joc”, a spus Dinu Roșu, absolvent al Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”.

Reprezentanții de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice(AMTAP) și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC) le-au povestit absolvenților despre specialitățile incluse în program, dar și despre oportunitățile de dezvoltare profesională.

„Acest eveniment este extrem de important, deoarece viitorii studenți își pot crea aici diverse conexiuni. Vreau să le recomand tinerilor să nu le fie frică să împărtășească cunoștințe, fiindcă succesul înseamnă să îți împărtășești ideile”, a precizat Oleg Condrea, profesoară de Animație, UPSC.  

În cadrul evenimentului, a avut loc o expoziție de lucrări ale studenților de la Profesiile Viitorului și un concurs al proiectelor creative, iar cei mai buni au fost premiați. 

„Este esențial să înțelegem că profesiile viitorului sunt importante pentru generația de astăzi, pentru că totul se digitalizează. Astfel, trebuie să explicăm tinerilor că tehnologiile noi nu sunt doar o sursă de relaxare, dar și un domeniu în care poți să te dezvolți și să faci bani”, a spus Xenia Gancina, studentă.



Programul Profesiile Viitorului este dezvoltat de Asociația Companiilor de Creație COR și Mediacor, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, sub egida Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Culturii, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.   

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente