Ce înseamnă pentru Moldova lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE și despre ce s-a discutat la prima conferință

conferința interguvernamentală Dorin Recean
Foto:captură de ecran/Facebook/Dorin Recean

În data de 14 iunie, ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns la un acord asupra cadrului negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Decizia a fost adoptată în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți în UE. În acest sens, o delegație a Republicii Moldova, în frunte cu prim-ministrul țării Dorin Recean, a mers la Luxemburg, acolo unde a dat startul oficial al negocierilor de aderare la UE, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Prima Conferință Interguvernamentală Republica Moldova – Uniunea Europeană

Conferința a fost deschisă de către ministra afacerilor externe, europene, comerțului exterior și a instituțiilor federale culturale a Belgiei, Hadja Lahbib, care a prezentat cadrul de negociere împreună cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

La această primă reuniune au avut loc câteva aspecte importante:
# statele membre ale UE au prezentat cadrul de negocieri care va sta la baza procesului de negocieri pe parcursul următorilor ani;
# Dorin Recean a prezentat poziția noastră de țară pentru negocierile care urmează.

„Acest eveniment este un pas important pentru relațiile dintre Moldova și UE. Mai mult de atât, este o demonstrație irevocabilă a suportului pentru perspectivele europene ale Republicii Moldova. Țara voastră este parte a Europei, a istoriei, moștenirii și a culturii europene.”

Hadja Lahbib

Aceasta a enunțat și beneficiile pentru ambele părți odată cu lansarea acestor negocieri:
# UE este un partener strategic pentru Republica Moldova, cu avantaje evidente pentru antreprenori și investitori străini;
# procesul de a călători într-o țară membră UE a devenit mai ușor pentru moldoveni odată cu liberalizarea regimului de vize în 2014;
# UE a asigurat Republica Moldova cu suport tehnic și financiar și va continua să o facă;
# Moldova participă în numeroase programe europene;
# organizațiile din Moldova pot beneficia de anumite facilități grație programului Erasmus +.

Potrivit lui Hadja Lahbib, Moldova va trebui în continuare să implementeze reforme în domeniile legislație, drepturile fundamentale ale omului, sectorul public și să consolideze instituțiile democratice. „O atenție deosebită trebuie acordată reformei justiției, luptei împotriva corupției și a discriminării împotriva persoanelor care fac parte din anumite minorități.”  

După finalizarea conferinței interguvernamentale, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții presei, prim-ministrul Dorin Recean a venit cu un mesaj pentru moldovenii de pretutindeni.

„Azi am trecut într-o nouă etapă care ne apropie semnificativ de aderarea la UE. Evenimentul de astăzi fixează începerea oficială a negocierilor de aderare și demonstrează că avem capacitatea să construim până în 2030 Europa la noi acasă. Avem capacitatea să construim un stat cu adevărat european. Știm că această cale este lungă, dar este singura pentru Republica Moldova.”

Dorin Recean
Sursă: Guvernul Republicii Moldova

Șeful executivului a menționat că negocierile reprezintă un proces tehnic și complex de coordonare a politicilor naționale cu cele europene, pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor. „Fiecare capitol de negociere închis va însemna rezultate vizibile, legi corecte și previzibile, instituții eficiente, serviciu public calitativ.” 

În cadrul unei conferințe de presă, viceprim-ministra Cristina Gherasimov a declarat că o importanță deosebită în cadrul negocierilor îl constituie clasterul I, care ține de valori fundamentale, și anume reformele din sectorul justiției, securitatea, controlul financiar, achizițiile publice etc. Acest capitol poate fi deschis la începutul anului 2025. În procesul de aderare, Moldova trebuie să prezinte toate cele 35 de capitole care acoperă diferite aspecte ale legislației și politicilor UE. Acestea sunt divizate în șase grupuri sau așa numitele clastere. În total, țara noastră va prezenta șase clastere.

„După ce finalizăm screening-ul bilateral pentru clasterul I, urmează întocmirea unor rapoarte de evaluare (așa-numitele rapoarte de screening), iar în baza acestora, următoarea etapă este cea de deschidere a negocierilor pentru clasterul I.”

Cristina Gherasimov

Viceprim-ministra pentru integrare europeană a precizat că, din experiențele anterioare, putem să ne așteptăm la o perioadă de 12-18 luni pentru finalizarea screening-ului. Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a menționat în cadrul conferinței că o primă întâlnire este deja programată.  

Ce înseamnă începerea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova

Expertul în politici publice Andrei Curăraru cataloghează începerea negocierilor drept „primul pas tehnic, de lucru, și mai puțin simbolic decât cele de până acum”. Tot el adaugă că nouă ne-a reușit să realizăm acest progres într-un termen de doi ani, pe când altor state le-a luat tocmai 15 ani să ajungă la o asemenea etapă, cum ar fi Macedonia de Nord, de exemplu. 

Potrivit expertului, lansarea negocierilor va atrage investiții și fonduri europene, economia va crește și vor fi create locuri de muncă.

„Se estimează că investițiile europene ar putea crește PIB-ul Moldovei cu până la 1,5 % anual și ar putea crea aproximativ 20 000 de locuri de muncă noi. Se vor implementa reforme rapide în justiție, infrastructură și administrație publică, îmbunătățind condițiile de trai ale cetățenilor.” 

Andrei Curăraru

Impactul negocierilor va putea fi remarcat și pe termen lung. Andrei Curăraru subliniază că din acest punct de vedere, aderarea la UE:
# va consolida democrația și statul de drept;
# va aduce stabilitate politică și economică;
# va integra Moldova într-o comunitate de state cu valori comune, oameni deschiși;
# va oferi șansa unui viitor de pace și prosperitate.

Evenimentul care s-a desfășurat ieri în Luxemburg ne-a demonstrat că începere negocierilor va genera și o serie de posibilități pentru țara noastră, fapt confirmat și de către expertul politic. Printre oportunitățile enumerate de către acesta se numără:
# acces la un sprijin financiar de până la 295 de milioane de euro care va contribui la stabilitatea macroeconomică și reformele necesare;
# Moldova va beneficia de un plan economic și de investiții de până la 1,6 miliarde de euro pentru proiecte esențiale, stimulând economia locală și reducând șomajul;
# accesul la piața unică europeană va crește exporturile moldovenești cu până la 50 %, atrăgând investiții străine directe și contribuind la dezvoltarea economică. 

Tot în acest context vorbim și despre programele UE de care pot beneficia inclusiv cetățenii Republicii Moldova. Andrei Curăraru a evidențiat câteva dintre acestea:
# Digital Europe – buget de 7,5 miliarde de euro pentru sprijinul digitalizării și competențelor digitale;
# EU4Business – sprijină întreprinderile mici și mijlocii, îmbunătățind accesul la finanțare și promovând reglementări mai bune pentru mediul de afaceri;
# Horizon Europe – oferă finanțare pentru cercetare și inovare în diverse domenii, cu un buget total de 95,5 miliarde de euro;
# LIFE – sprijină proiectele de protecție a mediului și acțiunile climatice;
# Erasmus+ – oferă oportunități de studiu și formare pentru tineri și profesioniști;
# EU4Health – investiții în sisteme de sănătate reziliente și moderne, cu un buget de 5,1 miliarde de euro.

Expertul în politici publice spune că după deschiderea oficială a negocierilor, Republica Moldova ar trebui să parcurgă mai multe etape pentru atingerea obiectivului final. O primă acțiune ar fi screening-ul bilateral și alinierea legislației cu cea a UE. „Negocierile se vor desfășura pe 35 de capitole, fiecare trebuie deschis, negociat și închis cu succes. Moldova va continua implementarea reformelor în justiție, stat de drept și combaterea corupției. Progresul va fi evaluat anual de Consiliul European, iar țara noastră va beneficia de sprijin tehnic și financiar din partea UE pentru a îndeplini cerințele de aderare.”

În contextul lansării oficiale a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, în seara zilei de marți, 25 iunie, scuarul Parlamentului a fost iluminat, în culorile drapelului UE.


Pe 21 iunie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. De asemenea, la ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, s-a decis desemnarea viceprim-ministrei Cristina Gherasimov în calitate de negociatoare șefă din partea Republicii Moldova. „Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. La referendumul din toamnă, poporul va decide dacă anume aceasta este direcția de dezvoltare a țării și moștenirea pe care o lăsăm generațiilor următoare”, se arată într-un comunicat de presă publicat de către Președinție. 

În data de 13 decembrie, deputații europeni au adoptat în plenul Parlamentului European rezoluția prin care au cerul Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie 2023, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina la Uniunea Europeană. Începând cu data de 15 decembrie 2023, Moldova a lansat procesul de negocieri cu Uniunea Europeană. Cu un anunț în acest sens a venit fost ministru al afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu.

Pe 5 octombrie 2023, Parlamentul European a votat rezoluția prin care a cerut începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului 2023. Rezoluția a fost votată cu largă majoritate: 448 de voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 43 de abțineri. De asemenea, pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat oficial țărilor membre ale Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE. 

În acest articol puteți vedea care sunt cei nouă pași pe care Moldova a trebuit să-i îndeplinească până în această vară pentru a deschide negocierile de aderare cu UE. Amintim că Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 4 martie 2022, iar pe 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a țării și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente