Scurtmetrajul „Loc sub soare” a fost lansat, în premieră, la Festivalul Internațional de Film de la Shanghai

cover
Foto:Vlad Bolgarin/Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova

Premieră mondială pentru industria cinematografică din Moldova! O nouă producție a fost lansată la prestigiosul Festival Internațional de Film de la Shanghai, China. Este vorba despre scurtmetrajul „Loc sub soare”, care relatează istoria unui pianist talentat și al fiului său în vârstă de opt ani, care luptă să găsească un loc unde să vândă legume la cea mai mare piață din Moldova anilor 2000. Filmul este o producție a VOLT cinematography, realizată cu susținerea financiară a Centrului Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova, în regia lui Vlad Bolgarin.

Tânărul regizor are în palmares și alte două filme, unul dintre care – serialul de comedie Lost in Moldova (2020) și scurtmetrajul Sigh (2019). Vlad Bolgarin a studiat cinematografia (2012-2018) la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Toate filmele regizate de el sunt realizate de compania de producție de film și servicii de postproducție VOLT Cinematography, al cărei fondator este din 2017.

Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova

Mai mult, pelicula „Loc sub soare” se regăsește în cele 10 scurtmetraje înregistrate la secțiunea competitivă Live Action Short Film. Prezența echipei de producție la acest festival se datorează inclusiv sprijinului acordat de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie  la Concursul de Proiecte Cinematografice realizat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) al Republicii Moldova. În 2022, „Loc sub Soare” a fost distins cu un premiu special de către juriu. Acest premiu a inclus un sprijin financiar pentru închirierea echipamentului pentru film, pentru producția filmului, dar și pentru acoperirea costurilor de călătorie până la premiera filmului prin programul BRIDGE.

sursă foto: Vlad Bolgarin

Festivalul Internațional de Film de la Shanghai pune un accent deosebit pe descoperirea de noi talente și pe promovarea unei culturi cinematografice internaționale, cuprinzând o varietate de categorii de nominalizări care evidențiază diferite aspecte ale producției de film, cum ar fi scurtmetraje și lungmetraje de ficțiune, documentare și animație.

Evenimentul s-a desfășurat în perioada 14-23 iunie. Acesta este unul dintre festivalurile de clasa A acreditate de Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.   

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente