Ce se va discuta la prima Conferință Interguvernamentală pentru începerea negocierilor dintre UE și Moldova

Daniel Vodă Cristina Gherasimov
Foto:Daniel Vodă și Cristina Gherasimov, captură ecran privesc.eu

Astăzi, 25 iunie, va avea loc prima Conferință Interguvernamentale de la Luxemburg pentru începerea negocierilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. În cadrul unei conferințe de presă, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a oferit mai multe detalii despre ce se va discuta în cadrul conferinței. Gherasimov a menționat că acesta este momentul pe care îl așteptăm ca țară pentru a da startul oficial al procesului de negocieri.

La această primă reuniune vor avea loc câteva aspecte importante

Statele membre ale UE ne vor prezenta cadrul de negocieri care va sta la baza procesului de negocieri pe parcursul următorilor ani. În acest cadru de negocieri sunt inserate principiile de bază, substanța negocierilor și, în același timp, procedurile pe care urmează să le adoptăm în acest proces.

În cadrul conferinței interguvernamentale, Dorin Recean va prezenta poziția noastră de țară pentru negocierile care urmează, prin care urmează să acceptăm acest cadru de negocieri oferit de statele membre. Ulterior, va urma perioada când statele membre își vor putea expune poziția față de procesul de negociere cu Republica Moldova.

„Această conferință interguvernamentală este materializarea deciziei care a fost luată de Consiliul European în decembrie 2023. Ne aflăm astăzi aici pentru că am reușit să îndeplinim cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Totuși, asta nu înseamnă că reformele au luat sfârșit. Ne propunem să muncim în continuare. Obiectivul negocierilor de bază al Republicii Moldova este să devenim stat membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. Asta înseamnă că ne asumăm atât beneficiile, cât și obligațiile care derivă din acest statut. Urmărim ca negocierile să aducă rezultate care să fie reciproc avantajoase cetățenilor noștri, dar și Uniunii Europene”, spune Cristina Gherasimov.

O importanță deosebită în cadrul negocierilor va avea clasterul I, care ține de valori fundamentale, și anume reformele din sectorul justiției, securitatea, controlul financiar, achizițiile publice etc. Acest capitol poate fi deschi la începutul anului 2025.

După ce finalizăm screeningul bilateral pentru clasterul I, urmează întocmirea unor rapoarte de evaluare (așa-numitele rapoarte de screening), iar în baza acestora, următoarea etapă este cea de deschidere a negocierilor pentru clasterul I, valori fundamentale.

Cristina Gherasimov

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a precizat că, din experiențele anterioare, putem să ne așteptăm la o perioadă de 12-18 luni pentru finalizarea screeningului. Totuși, o cifră exactă va fi cunoscută la sfârșitul exercițiului bilateral.

Pentru Republica Moldova, aceasta este o șansă unică în istoria noastră de a reuși, cu pași rapizi, să devenim parte a marii familii europene.

Cristina Gherasimov

Conferința Interguvernamentală va începe la ora 18.00 și va fi deschisă de către ministra afacerilor externe, europene, comerțului exterior și al instituțiilor federale culturale a Belgiei, Hadja Lahbib, care va și prezenta cadrul de negociere împreună cu comisarului european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Precizăm că astăzi are loc aceeași Conferință Interguvernamentală și cu Ucraina.


Republicat Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în 2014. La 3 martie 2022, Chișinăul a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, urmând să primim statutul de țară-candidată la UE pe 23 iunie 2022. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente