Țânțarul tigru asiatic: cine este, de ce e periculos, cum ne protejăm și care este tangența lui cu țara noastră

asian tiger Mosquitoe țânțarul tigru asiatic (1)
Foto:iStock

În ultimul timp, schimbările climatice au favorizat creșterea numărului speciilor de țânțari tradiționali pentru regiunea europeană, permițând astfel unor tipuri noi să invadeze teritoriul. Una dintre aceste specii, recent stabilită în mai multe țări europene, este Aedes albopictus, cunoscută sub numele de țânțarul tigru asiatic. Originar din zonele tropicale și subtropicale din Asia de sud-est, acesta s-a răspândit rapid în diverse regiuni ale Europei.

Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), datele raportate arată că acest țânțar a fost identificat deja în Suedia, Germania, Țările de Jos, Belgia, Austria, Franța, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Portugalia, Spania, România, Grecia, Italia și Malta.

Țânțarul nu a ajuns încă în Republica Moldova. Cu toate acestea, el ar putea intra în țară prin intermediul mărfurilor de import sau al bagajelor călătorilor, deoarece aceasta este principala modalitate de înmulțire a țânțarului respectiv.

Spre deosebire de țânțarii tradiționali, care sunt activi în timpul nopții și produc un zumzet specific, țânțarul tigru asiatic este mai tăcut și activ ziua, preferând să înțepe dimineața și seara, în zone umbrite și mai aproape de sol. Mușcătura sa este mai dureroasă decât cea a țânțarului tradițional și poate provoca iritații ușoare până la inflamații intense.

În plus, față de disconfortul pe care îl cauzează, acești țânțari pot transmite o serie de boli virale grave oamenilor, inclusiv febra Dengue, febra galbenă, febra Zika, virusul West Nile și encefalita ecvină. Simptomele acestor boli sunt adesea asemănătoare gripei, dar pot progresa rapid și în unele cazuri pot fi fatale.

Potrivit informațiilor, diversitatea și numărul de țânțari într-o anumită zonă sunt influențate de temperatura mediului, disponibilitatea hranei și a apei.

În ultimul deceniu, în Republica Moldova au fost înregistrate patru cazuri de import de febra Dengue și un caz de infecție cu virusul West Nile în anul 2019.

Harta țărilor unde a fost identificat țânțarul tigru asiatic. Sursă: ecdc.europa.eu

Recomandările specialiștilor ANSP

# Purtați îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, mai ales seara și dimineața, în zilele înnourate.

# Evitați locurile cu un număr mare de ţânţari (ecosisteme umbrite și umede, inclusiv și cele din apropierea bazinelor acvatice) și minimalizați plimbările în timpul nocturn.

# Utilizați substanțele chimice repelente (creme, spray-uri care resping insectele) la aflarea în aer liber.

# Efectuați lucrări de dezinsecție: vegetația din priajma bazinelor acvatice, locurile unde sunt deșeuri menajere. Țânțarii preferă zonele umede și calde.

# Amenajați teritoriile adiacente instituțiilor de educație timpurie și de învățământ preuniversitar, lichidați adunăturile de apă, goliți vasele cu apă stătătoare aflate pe teritoriul acestor instituții.

# Montați plase antimoschit la ferestre și uși pentru a împiedica accesul țânțarilor, periodic verificând integritatea acestora.

# Acoperiți/îndepărtați containerele cu apă stătătoare din preajma gospodăriilor, astfel se va preveni înmulțirea țânțarilor care î-și depun ouăle în apa stătătoare.

# Eliminați acumulările de apă ce se formează în preajma locuințelor după ploi abundente, înlăturați subsolurile inundate din blocurile de locuit etc.

# Îndepărtați pe cauză permanentă gunoaiele menajere în care se pot adăposti țânțarii.

Țânțarul tigru asiatic. Sursă: iStock

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente