Ai în plan să vizitezi un festival din Republica Moldova? Am adunat pentru tine mai multe festivaluri la care poți să mergi împreună cu cei dragi. Unele dintre ele deja s-au desfășurat, noi îți recomandăm să păstrezi lista și să participi la festivalul îndrăgit anul viitor.
La Nistru, la mărgioară
Evenimentul are loc anual în luna iunie. În acest an a avut loc în data de 8. Acesta se petrece pe malul răului Nistru, în satul Telița din raionul Anenii Noi. Festivalul este dedicat Zilei portului popular. La el participă meșteri populari și creatori de artă tradițională. De asemenea, sunt preparate bucate tradiționale.
Mai multe detalii despre cum s-a desfășurat evenimentul în acest an vezi aici.

Festivalul Cireșilor
Evenimentul a avut loc în data de 9 iunie. Acesta se desfășoară în satul Brânzenii Noi din raionul Telenești. Tradițional, în programul festivalului se include: o expoziție de cireși, evoluția scenică a fanfarei orașului Telenești și cea a colectivelor folclorice din comună. La final se face o horă. În acest an, invitatul special a fost Viorel Mahu.
Mai multe detalii despre sat găsiți aici.

iProsop
Evenimentul a avut loc în data de 9 iunie. Acesta este desfășurat în satul Selemet, raionul Cimișlia. Este un eveniment ce aduce în prim-plan bogăția și diversitatea culturală a sudului Moldovei. Oaspeții au parte de expoziție cu vânzare de prosoape, târg de produse artizanale, ateliere de olărit, degustarea bucatelor tradiționale din sudul țării etc.
Mai multe detalii despre activitățile desfășurate în acest an vezi aici.

LAVANDA FEST
Evenimentul a avut loc în data de 16 iunie. Festivalul are loc în satul Burlănești din raionul Edineț și tinde să dezvolte sectorul de plante aromatice și medicinale, așa precum lavanda. În programul acestui an a fost inclusă o ședință foto în lanul de lavandă, sesiune de meloterapie și aromaterapie, un târg cu produse locale, precum și distracții pentru copii.
Mai multe detalii află pe pagina organizatorului.

Festivalul plăcintelor
Evenimentul a avut loc în data de 23 iunie. Acesta s-a desfășurat în satul Hăsnășenii Mari din raionul Drochia. Este un festival dedicat plăcintelor de tot felul: cu varză, cu cartof, cu brânză, cu vișină, cu mere, cu dovleac etc. La festival se organizează și defilarea costumelor populare de către mai multe ansambluri folclorice.
Mai multe detalii despre evenimentele care se întâmplă în raionul Drochia găsești aici.

La vatra plăcintelor
Evenimentul a avut loc în data de 23 iunie. Acesta s-a organizat în satul Cigârleni din raionul Ialoveni. Este un festival dedicat bucatelor tradiționale, unde colectivele folclorice promovează cultura şi tradiţiile locului prin muzică, port popular şi bucate gătite după reţetele moştenite din străbuni. Este un eveniment în aer liber.
Mai multe detalii despre satul Cigârleni găsești aici.

Mov de Cernoleuca
Evenimentul are loc în data de 30 iunie. Acesta se desfășoară în satul Cernoleuca din raionul Dondușeni. Festivalul tinde să dezvolte cultura câmpurilor de levățincă. La festival o să găsești standuri cu produse artizanale și delicii culinare ale producătorilor locali bazate pe lavandă. La fel, vei avea ocazia să admiri spectacole live susținute de către artiștii din regiune.
Mai multe detalii află în acest material.

Emineștiana
Evenimentul va avea loc în data de 30 iunie. Acesta este desfășurat în municipiul Strășeni, raionul Strășeni, la Kilometrul 6. Este un festival internațional de poezie și muzică. În programul evenimentului din acest an sunt incluse următoarele: parada portului popular, depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu, spectacol artistic și expoziții de obiecte artizanale. Accesul este liber.
Mai multe detalii o să găsești pe pagina Consiliului Raional din Strășeni.

La Huşcă
Evenimentul se desfășoară în data de 7 iulie. Acesta are loc în satul Coşcalia din raionul Căuşeni. Este un festival de creație populară și gastronomie autohtonă. De asemenea, la el participă colective folclorice din tot raionul, inclusiv cele din România.
Mai multe detalii găsești pe pagina Casei de Cultură din Coșcalia.

Festivalul Cașului
Evenimentul va avea loc în data de 14 iulie. Acesta se desfășoară în satul Cobani din raionul Glodeni. Aici oaspeții au parte de un asortiment mare de brânzeturi: parmigiano, formagio, gorgonzola, caș dulce, brânză de oaie și brânză de capre de rasă murciano-granadina. Evenimentul adună producători de lactate din întreaga țară.
Mai multe detalii despre schimbările din satul Cobani citește în acest material.

Hai la piersici
Evenimentul are loc în data de 20 iulie. Acesta se desfășoară în centrul satului Tudor. Vor fi prezenți meșteșugari și meșterii populari, vor fi realizate lecții de gătit, vor fi cântece și dansuri. La fel, oaspeții vor putea gusta piersici direct de la producători locali.
Mai multe detalii găsește pe pagina de Facebook a evenimentului.

Fratele meu de Peste Prut
Evenimentul se va desfășura în data de 28 iulie. Acesta va avea loc în satul Bălănești, raionul Sângerei. Este un festival de cântec popular românesc, unde participă zeci de ansambluri folclorice, meșteri populari și artiști din Republica Moldova, dar și din România. Evenimentul a fost organizat în urma înfrățirii dintre satele Bălășești şi Filipeștii de Pădure, Prahova, și Comarna, din judeţul Iași.
Mai multe informații despre evenimentele desfășurate în raionul Sângerei vezi aici.

Hramul Căruțașilor
Evenimentul are loc anual în luna august. Acesta se desfășoară în satul Bravicea din raionul Călărași. Scopul festivalului este de a promova și dezvolta atitudinea de respect și grijă față de cai și căruțe. Tradițional, la acest eveniment sunt organizate concursuri precum „Cea mai îngrijită căruță” și „Cel mai îngrijit cal”.
Mai multe informații despre satul Bravicea găsești aici.

Bâlciul Olarilor
Evenimentul va avea loc în data de 8 septembrie. Acesta se va desfășura în satul Iurceni din raionul Nisporeni. Festivalul este destinat meșterilor olari care promovează tehnicile tradiționale de prelucrare manuală a lutului, inclusiv arderea oalelor și vaselor de ceramică în cuptoare tradiționale.
Mai multe detalii găsești pe această pagină web.

Bostaniada
Evenimentul va avea loc în perioada 28-29 septembrie. Acesta se desfășoară pe teritoriul Agropensiunii Bostaniada de lângă lacul din comuna Bălăbănești, raionul Criuleni. În cadrul festivalului se organizează expoziții și concursuri, cum ar fi: cei mai ciudați bostani, cel mai mare bostan, cel mai mic bostan etc.
Mai multe detalii despre agropensiune citește în acest long read.

Cartoful Râșcovean
Evenimentul are loc în toamnă. Anul trecut s-a desfășurat în data de 15 octombrie. Acesta are loc în satul Râșcova din raionul Criuleni. În program sunt incluse delicii culinare, pregătite cu grijă de localnici, din ingrediente de sezon, în special din cartofi. La finalul zilei, se organizează un concert cu interpreți autohtoni.
Mai multe detalii despre locațiile turistice din Râșcova vezi în acest material.
