Ambasada SUA oferă burse persoanelor care vor să dezvolte cursuri noi și schimbări în curriculumul facultăților din Moldova

studenți
Foto:Serghei Budici

Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) în Moldova lansează apelul de înregistrare pentru programul Fulbright, destinat dezvoltării facultăților, pentru anul academic 2025/2026. Programul oferă burse în orice domeniu pentru reprezentanții facultăților care își doresc să dezvolte cursuri noi pentru studenți și să implementeze reforme în curriculum.

Fulbright este un program de dezvoltare profesională, care are loc timp de un semestru și oferă facultăților următoarele oportunități:
# să dezvolte cursuri noi pentru studenți;
# să implementeze schimbări în curriculumul de studiu;
# să cultive abilitățile și tehnicile de predare bazate pe observarea personală a metodelor educaționale din SUA;
# să extindă baza de informații în domeniile lor de studiu;
# să stabilească contacte între instituția de origine și instituția gazdă din SUA.

Criterii de eligibilitate

# Candidații trebuie să aibă cetățenie moldovenească și să locuiască permanent în Republica Moldova. Rezidenții permanenți ai regiunii transnistrene pot fi considerați eligibili, indiferent de cetățenie.
# Bursierii trebuie să fie eligibili pentru viza J-1.
# Participanții trebuie să se întoarcă și să locuiască în Moldova timp de doi ani după finalizarea programului.
# Candidații trebuie să dețină o diplomă universitară în momentul înregistrării.
# Bursierii trebuie să predea în prezent la o instituție de învățământ superior din Republica Moldova.
# Candidații trebuie să aibă cel puțin doi ani de experiență de predare la o instituție de învățământ superior până la momentul depunerii cererii.
# Bursierii vor sugera un proiect de cercetare fezabil.
# Candidații trebuie să cunoască limba engleză. Finaliștii programului vor fi obligați să susțină examenul TOEFL. Ambasada va asigura toate cheltuielile pentru susținerea testului.

Una dintre componentele importante ale Programului Fulbright este afilierea formală la o universitate din SUA. Acest aspect nu este obligatoriu. Aveți opțiunea de a efectua cercetări la universitatea pe care o alegeți. Organizatorii vă îndeamnă să stabiliți contacte cu instituțiile din SUA și să obțineți o scrisoare de invitație din partea viitoarei instituții gazdă. Fulbright este un program fără studii, respectiv, bursierii nu vor primi foaia matricolă, note sau credite.

Programul de dezvoltare a facultății este unul riguros. Printre activitățile participanților se numără: audierea cursurilor, participarea la ședințe, ateliere, activități de dezvoltare profesională și lucrul în biblioteci. Programul începe și se termină cu ateliere de trei zile privind dezvoltarea curriculară, organizate la New York la sfârșitul lunii august și, respectiv, la începutul lunii ianuarie.

Programul oferă finanțare pentru:
# plata taxelor de școlarizare și a taxelor la universitatea gazdă;
# o alocație pentru întreținere;
# o indemnizație unică pentru adaptare;
# asigurare în caz de accident sau boală;
# călătoria către și dinspre SUA;
# o indemnizație pentru dezvoltarea personală.

Finaliștii vor trebui să trimită foaia matricolă oficială, ștampilată și semnată de universitatea emitentă. Pe lângă foaia matricolă, candidații vor expedia și programele de schimb sau, în cazul în care există, dovada studiilor în străinătate, în care sunt stipulate toate disciplinele și notele. O copie a documentului original trebuie să fie ștampilată și certificată de către grefier sau autoritatea emitentă corespunzătoare din cadrul instituției.

Procesul de înregistrare

# Doar candidații selectați vor fi invitați la un interviu, iar selecția finală va avea loc în primăvara anului 2025.
# Persoanele interesate sunt îndemnate să acceseze acest link pentru a se înregistra. Termenul-limită pentru aplicare este 19 iulie.
# Aici puteți găsi mai multe instrucțiuni privind completarea cererii de înscriere.

Pentru neclarități sau pentru detalii suplimentare puteți trimite un mesaj la adresa electronică [email protected].

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente