În satul Râșcova din raionul Criuleni există pensiunea EcoVillage Moldova – un loc amplasat la periferia localității, în apropierea unui lac, unde se servește mâncare vegană și vegetariană. Aici camerele pentru oaspeți și toaletele sunt construite după un model bio, iar vizitatorii au oportunitatea să se cazeze, la dorință, în casele oamenilor din sat.
Am fost selectată să fiu una dintre cei 22 de jurnaliști din șase țări pentru a participa în cadrul proiectului SDG Media Camp 2024 – un proiect dedicat schimbului de experiență și studierii subiectelor ce țin de dezvoltarea durabilă. Totul în scopul de a promova un trai mai sustenabil, mai sănătos și mai ecologic. Astfel, în luna mai, prima țară aleasă să devină gazda acestui proiect a fost Republica Moldova și destinația unde au fost cazați toți jurnaliștii a devenit EcoVillage din satul Râșcova.
Detalii tehnice: vila se află la aproximativ 40 de kilometri distanță de municipiul Chișinău, adică la aproximativ 45 de minute de călătorie cu mașina personală. Traseele pe care poți să le alegeți sunt R6 sau M2/R6.
Ideea construcției acestei eco-vile îi aparține Lilianei Botnaru. Ea și-a dorit să re-creeze o astfel de locație în Republica Moldova după ce a descoperit conceptul peste hotarele țării. La fel, Liliana a dorit să contribuie astfel la generarea unei vieți mai sustenabile prin exemplul ei.
O eco-vilă este un spațiu unde se încearcă să se experimenteze cu diferite practici de construcție din materiale naturale, grădinărit organic, eficiență energetică, dezvoltarea comunitară etc. O eco-vilă participă la dezvoltarea micilor afaceri locale și utilizează la maximum resursele locale disponibile pentru menținerea activității ei.
Liliana Botnaru
Potrivit Lilianei, la o eco-vilă unii oamenii vin pentru odihnă, iar alții – pentru a-și realiza proiectele personale, dar cel mai frecvent acest loc atrage promotorii și susținătorii unei vieți sustenabile. Pentru a rămâne durabilă, eco-vila desfășoară diverse activități la care îndeamnă să participe și oamenii din sat, astfel implicându-se în viața comunitară.
Organizăm diferite seminare tematice, creații, împletit din mănuși, decorații din materiale naturale, învățăm despre diferite plante medicinale. Frecvent, vizitatorii sunt cazați și în casele oamenilor din sat dacă își doresc asta. Astfel, participăm la viața socială, culturală, economică a satului.
Liliana Botnaru
Opt lucruri care fac o pensiune să fie eco
Farmecul și importanța unei eco-vile se ascunde în mai multe detalii. Personal consider că cel mai important dintre ele este modul în care vizitatorii reușesc aici să se reconecteze cu natura, oamenii și sinele lor. Îți prezint opt lucruri care fac o pensiune să fie eco.
#1. Materialele din care a fost construită sunt regenerabile.
Toate clădirile de pe teritoriul EcoVillage Moldova sunt construite din materiale naturale, așa precum paie, lut, stuf și var. Fondatorii au optat pentru aceste soluții, pentru că ele sunt locale, accesibile, regenerabile și rentabile. La fel, pereții sunt vopsiți într-o tehnică specială, așa încât culorile să atragă razele solare și să capteze căldura în interiorul odăilor. Aici, energia solară este utilizată pentru iluminarea naturală a camerelor.
#2. Se practică un grădinărit organic.
La o eco-vilă toată flora este crescută în grădină și fără adausuri chimice. Plantele tehnice și alimentare sunt dezvoltate după sistemul Crop Rotation (Rotația culturilor) și Companion Planting (Plantarea însoțitoare).
Rotația culturilor este practica de a cultiva o serie de culturi din aceeași familie, în aceeași zonă, dar cu o diferență de timp, astfel încât în fiecare sezon pe același teritoriu se sădesc semințele diferitelor plantații pentru a reduce dependența culturilor de un set anumit de nutrienți și pentru a proteja fertilitatea solului.
Plantarea însoțitoare este practica de a cultiva o plantă pentru a o ajuta pe alta să crească. Fructele, legumele și ierburile devin mai rezistente atunci când se sprijină unele pe altele.
La fel ca oamenii, plantele prietenesc între ele. Unele pot conviețui cu altele, în timp ce altele nu. Fiecare plantă poate fi ajutată să crească, atunci când sădim lângă ea o altă plantă cu care aceasta este compatibilă.
Liliana Botnaru
La fel, un element important al grădinăritului este compostarea deșeurilor organice solide.
De asemenea, la o eco-vilă frecvent se utilizează un deshidrator solar pentru a usca fructele și legumele care ulterior sunt servite oaspeților.
#3. Meniul este vegan sau vegetarian (sunt permise produse lactate).
Excluderea bucatelor preparate cu carne este un prim pas spre sustenabilitate. Introducerea meniului pe bază de legume și fructe, care au fost crescute în grădină, este un alt pas spre o viață mai ecologică și prietenoasă cu mediul înconjurător.
Pentru a promova această idee, o eco-vilă poate organiza lecții de gastronomie pentru a arăta vizitatorilor cum să prepare bucate din ceea ce este în grădină. În cazul nostru, cei de la EcoVillage Moldova ne-au învățat să preparăm un pateu vegan din semințe de floarea-soarelui și Baba Neagră (varianta vegetariană), care este tradițională regiunii de nord a Moldovei.
#4. Deține toalete bio.
O toaletă bio depozitează urina și fecalele, iar ulterior acestea sunt aruncate. Acestea nu se scurg în canalizare. Există mai multe tipuri de toalete bio, însă cele de la EcoVillage Moldova sunt precum cea din imaginea de mai jos. Au două comportamente: atunci când persoana se așează, compartimentul pentru fecale se deschise, cel pentru urină este permanent deschis, cu ieșire spre un PET. Este important ca în secțiunea fecale să aruncați deasupra nisipul care este special amplasat alături de toaletă. Nu există scurgere de apă. Astfel, secțiunea unde se urinează se spală cu ajutorul unui mic furtun.
De asemenea, pentru a economisi apă, dușurile și robinetele se închid printr-un regim automat.
#5. Este prietenoasă cu micile viețuitoare.
Insectele și gâzele sunt prietenii unei vieți sustenabile, de aceea este important să creezi condiții de dezvoltare și creștere pentru ele. La o eco-vilă poți să întâlnești frecvent un hotel pentru furnici, spre exemplu. Acesta este special amenajat pentru a oferi posibilitate micilor prieteni să-și depoziteze ouăle și să treacă mai ușor peste iarnă. Cum îl puteți găsi? Căutați bucății de lemn cu multe găuri în ele.
#6. Promovează eco-turismul.
Dacă preferați odihna activă, atunci trebuie să știți că la fiecare eco-vilă există serviciul de eco-turism. De obicei, acesta include: trasee forestiere, chiria bicicletelor, picnicuri, tur gastronomic al satului și program cultural. La EcoVillage Moldova, cel din urmă reprezintă un show live al corului local și posibilitatea să învățați să dansați hora tradițională. Mie mi-au plăcut călătoriile serale cu bicicleta prin sat.
#7. Folosește resurse alternative de energie și depozitare a apei.
Pe terenul EcoVillage Moldova sunt trei clădiri, dintre care una rezidențială, un cuptor de pâine, o prisacă pentru producerea mierii organice și o construcție din paleți reciclați pentru depozitarea bicicletelor. Locuințele sunt dotate cu panouri solare fabricate în Republica Moldova.
De asemenea, aici apa se conservă prin utilizarea toaletei bio, iar dușurile și robinetele se închid automat. Pentru a reduce poluarea apei, proprietarii folosesc materiale de curățare biodegradabile și „filtre” naturale pentru apele reziduale: roci, nisip, enzime, stuf și sălcii. Pentru a păstra apa care se scurge, se colectează apă de ploaie, care ulterior se folosește pentru irigarea grădinii, construcții și nevoi tehnice.
#8. Antreprenoriat social.
O eco-vilă generează venituri pentru a asigura durabilitate financiară, oferind, de asemenea, oportunități de angajare în zonele rurale a oamenilor din localitate, inclusiv pentru categoriile vulnerabile. Familiile produc gemuri, legume murate, obiecte de artizanat și le comercializează atât oaspeților, cât și participanților la diverse instruiri care au loc la eco-vilă. Spre exemplu, toate veniturile obținute prin serviciile oferite de EcoVillage Moldova sunt reinvestite în proiecte de dezvoltare comunitară în Râşcova și în întreaga regiune.
De asemenea, sunt sprijiniți micii fermieri locali.
La pensiune pot fi cazate peste 20 de persoane. De asemenea, precum am mai menționat, dacă cineva preferă o experiență autentică, gazdele vă pot recomanda să dormiți la casele oamenilor din sat. Acolo, la fel, sunt accesibile până la 20 de locuri.
Mai multe informații despre vilă află aici.