BAC 2024: cum poți depune o contestație

BAC-2023-4-1

Pe 26 și 27 iunie, absolvenții liceelor din Moldova vor putea afla notele obținute în cadrul sesiunii de bacalaureat din acest an, iar candidații care nu vor fi de acord cu nota obținută vor avea 48 de ore la dispoziție pentru a depune o cerere de contestație.

Odată cu rezultatele, autoritățile vor publica pe portalul ANCE testele de bac și baremele de corectare ale acestora.

Rezultatele pe care le-ai obținut la bac le vei putea afla la instituția de învățământ în care ți-ai făcut studiile. De asemenea, testul tău verificat poate fi vizualizat și în format online, pe site-ul bac.gov.md. Astfel, odată ce le vei deschide, s-ar putea să observi că unele puncte nu ți-au fost calculate conform baremului de corectare sau, cel puțin, s-ar putea să ai această senzație. În asemenea caz, ai dreptul să depui o contestație și exercițiile pe care le indici vor fi reverificate de alte două persoane.

E binevenit să analizezi fiecare exercițiu din testul de bac, dar și să verifici dacă punctajul final a fost calculat corect. Adesea, în urma contestațiilor, nota ta poate crește. Cel puțin, ea nu va scădea, fiindcă e interzis ca în urma contestației un elev să primească mai puține puncte la un exercițiu decât a avut inițial.

Dacă te-ai decis să depui o contestație, va trebui să vizitezi centrul tău de bacalaureat. La solicitarea ta, președintele centrului îți va prezenta testele de examen, iar tu vei scrie o cerere în care vei indica numerele de rând ale itemilor ce urmează să fie reverificați.

Un exemplu de solicitare poți descărca aici.

Trebuie să cunoști că persoanele care vor reevalua testul tău vor verifica doar exercițiile menționate de tine, deci fii atent(ă) să nu îți scape niciun item. Vei avea dreptul doar o singură dată să-ți vezi testul/testele și să scrii contestația.

Cererea privind contestarea rezultatelor o poți depune doar în decurs de 48 de ore din momentul afișării rezultatelor, în limitele zilei de muncă (orele 9.0-18.00), adică pe 27 și 28 iunie. Nota pe care o vei primi în urma contestației este definitivă.

Contestația ta va fi verificată în perioada 29 iunie – 3 iulie 2024, iar rezultatele finale le vei afla pe 4 iulie.

Taguri: #BAC 2024
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente