Astăzi în cadrul unei conferințe de presă, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a prezentat primele concluzii ale monitorizării examenelor de absolvire a gimnaziului în cele opt raioane din Republica Moldova. Deși a semnalat mai multe încălcări – inclusiv faptul că un fost șef de direcție din Glodeni a publicat accidental pe Facebook rezolvarea unui examen în timpul desfășurării sale –, autoritățile au dat la o parte ideea instalării camerelor de supraveghere în centrele de examen. Drept soluții, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) își propune și anul viitor să identifice voluntari și să implementeze la scară largă reexaminarea testelor de examen.
Dan Perciun: „Desfășurarea probelor de examen în instituțiile de învățământ a fost în mare parte regulamentară”
Din cele spuse de Dan Perciun, făcând trimitere la instituțiile în care au fost prezenți voluntarii, desfășurarea probelor de examen a fost în mare parte regulamentară. Totuși, acesta a menționat că mai multe probleme au fost identificate în cadrul comisiilor raionale de evaluare, membrii cărora au apreciat incorect sute de teste.
„Au rămas în continuare vechile practici defectuoase de evaluare a testelor de examen. S-au constatat cazuri în care nota a fost majorată și cu 15 puncte la un barem de 50 puncte, asta înseamnă 30 %”, a spus ministrul.
În cadrul campaniei de monitorizare a examenelor au fost reevaluate aproximativ o treime dintre toate testele de examene, pentru fiecare instituție de învățământ din cele opt raioane. În total au fost reevaluate 4 140 de teste.

Raioanele în care s-au depistat cele mai multe probleme la capitolul evaluării testelor au fost Cahul, Rezina și Dubăsari, unde a fost constatată o diferență mare dintre punctajele acordate – de la 5 până la 15 puncte în plus în unele teste din anumite instituții de învățământ. În 13 instituții din aceste trei raioane urmează să fie reevaluate integral toate testele scrise de absolvenții de clasa a IX-a.
Se vede foarte clar care sunt acei examinatori care în mod constant au notat necorespunzător elevii. O să vedeți și câteva exemple care sunt pur și simplu strigătoare la cer: pentru niciun fel de răspuns a fost acordat punctaj maxim.
Dan Perciun
Dan Perciun a menționat că în raioane au fost transmise concluziile reexaminărilor, iar MEC așteaptă ancheta lor internă pentru a stabili cum a fost posibilă comiterea abaterilor și ce a stat la baza lor.
Potrivit Liliei Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), din 4 140 de teste reevaluate 3 189 (sau cca 77 %) au rămas cu nota neschimbată. În cazul a 656 de teste reevaluate (sau cca 16 %) nota a fost micșorată cu o unitate, iar pentru 39 de teste nota a fost micșorată cu două unități. Totodată, într-un caz nota a fost micșorată cu 3 unități (de la nota „5” la nota „2”).
De menționat că, în cazul a 244 de teste Comisia Republicană de Reevaluare a majorat cu o unitate notele acordate de Comisia Raională de Evaluare. Pentru nouă teste nota a fost majorată cu două unități
Ce rămâne cu scurgerile de informații din cele opt gimnazii
În cadrul conferinței, Dan Perciun a vorbit și despre cele opt gimnazii care au admis publicarea examenelor în timpul testării. E de menționat că niciunul dintre ele nu a fost monitorizat în acest an de către voluntari.
Ministrul a menționat că au fost demarate anchete de serviciu pentru a stabili cine se face vinovat de scurgerea de informații.
Mesajul pe care noi vrem să-l transmitem foarte clar de la MEC către direcțiile raionale este să nu încerce să paseze responsabilitatea pe copii. Responsabilitatea este în primul rând a adulților care au făcut în așa fel încât aceste teste să ajungă să fie publicate.
Dan Perciun
Un caz ieșit din comun, dacă vorbim despre publicarea testelor de examene, s-a produs la Glodeni. Mai exact, în timpul examenului, un fost șef de direcție a publicat accidental pe Facebook rezolvarea examenului la istorie.
El urma să transmită, probabil, în privat această rezolvare pentru elevi, dar a greșit butonul. A apăsat pe stories și a publicat rezultatele. Acest caz, la fel, l-am trimis la poliție.
Dan Percin
Ce urmează anul viitor
Pentru anul viitor MEC își propune organizarea centrelor de examene din clasa a IX-a după modelul celor de la bac. Totuși, fără camere de supraveghere.
Credem că se impun crearea acestor centre de examinare la gimnaziu după modelul celor de la bac. Fără camere, dar cu monitorizare externă.
Dan Perciun
Totodată, MEC va continua și monitorizarea externă a examenului de absolvire a gimnaziului, urmând, din cele spuse de Dan Perciun, să fie fortificată rețeaua de voluntari.
Reformele în educație se fac greu și rezultatele nu sunt vizibile imediat. Totuși, schimbări trebuie făcute și cred că nu mai putem tolera practicile rușinoase pe care le avem în sistem. […] Altfel, nu ne putem mira când statutul cadrului didactic are de suferit de pe urma practicilor pe care unii continuă să le facă.
Dan Perciun
Tot în cadrul conferinței de presă, ministrul a menționat că, acum 11 ani, examenul de bacalaureat a fost organizat în premieră în săli cu supraveghere video. Acesta a adăugat că treptat această practică a fost acceptată și, în prezent, necesitatea monitorizării la bac nu mai este contestată de către nimeni. Totuși, Dan Perciun nu a explicat de ce MEC nu optează pentru instalarea camerelor de supraveghere și la examenele din clasa a IX-a.
În acest an, aproximativ 400 de voluntarii au ajuns în 185 de instituții de învățământ în cadrul a patru zile de examene din raioanele Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Dubăsari, Drochia, Rezina și Șoldănești.
Printre voluntarii care au monitorizat examenele se numără și trei reporteri #diez. Cum s-a desfășurat campania și ce concluzii am tras noi, vedeți în acest articol.