UNICEF: 80 % dintre părinții copiilor cu dizabilități din Moldova se simt discriminați de societate

p02qc5jp.jpg
Foto:Thinkstock

80 % dintre părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități simt un grad înalt de stigmatizare și discriminare din partea societății, dar și a specialiștilor din diferite domenii. Aceasta este doar una dintre constatările analizei sociologice privind „Cunoștințele, atitudinile și provocările părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități în Republica Moldova” realizate de AO Prietenamea și UNICEF Moldova.

Asociația „Prietena Mea” și UNICEF Moldova dezvoltă prima platformă pentru părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități din Republica Moldova pentru a-i sprijini în diferite etape de acceptare a dizabilității. La baza acestei inițiative este analiza sociologică care reflectă nevoile și provocările cu care se confruntă părinții și îngrijitorii copiilor cu nevoi speciale.

Peste 850 de persoane au participat la sondajul online, iar 100 de părinți și îngrijitori au participat la discuțiile de grup în regiunile Edineț, Bălți, Ialoveni și Chișinău. Potrivit profilului, au participat persoane cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani, atât femei cât și bărbați, din mediul urban și rural.

Conform datelor, unul din trei părinți experimentează sentimente de vinovăție, jenă și rușine în locuri publice. De asemenea, 47 % dintre părinți consideră că stima lor de sine este afectată, iar 45 % se simt epuizați emoțional.

La nivel individual, părinții speră încă la o „corectare miraculoasă a problemei”. Prejudecățile specialiștilor și ale societății au un impact negativ asupra părinților, în special asupra mamelor, care își asociază propria identitate cu dizabilitatea copilului.

Reieșind din studiu, părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități au nevoie de asistență psihologică, în special în etapa inițială de comunicare a dizabilității copilului, pentru a înțelege și accepta situația.

Datele principale ale studiului sunt disponibile online pe https://studiu.abilitare.md/ și reprezintă un instrument potrivit pentru instituțiile guvernamentale, organizațiile internaționale, părinții și îngrijitorii, mass-media și societatea civilă din Republica Moldova. 

În baza datelor identificate „Prietena Mea” și UNICEF dezvoltă prima platformă pentru părinții cu copii cu dizabilități din Republica Moldova (abilitare.md). Aceasta va oferi materiale de suport specializate și va constitui o sursă de informare credibilă atât a părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități, cât și a specialiștilor care lucrează cu această categorie de persoane.


Acest studiu a fost realizat de către AO Prietena Mea și UNICEF Moldova în cadrul proiectului „O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi…”,, cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente