Moldova înaintează spre turismul verde și sustenabil. La Chișinău a fost semnat un memorandum dedicat turismului receptor 

DSC07084.jpg_compressed

Moldova face un pas important spre turismul verde, protejarea mediului și promovarea resurselor naturale ale țării. În vederea dezvoltării durabile a sectorului, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere, la cea de-a cincea ediție a ANTRIM Incoming Tourism Forum – cel mai reprezentativ eveniment dedicat industriei turismului receptor din Moldova. Forumul a reunit lideri și experți din industrie, din țară și din străinătate, care au discutat și au explorat direcțiile cheie ale turismului din țară, în contextul tendințelor regionale și globale.

Elena Stepanov, Directoarea Executivă, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern:  „Partenerii noștri naționali și strategici au un rol esențial în organizarea și susținerea activităților Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern. Cu sprijinul și implicarea activă a Ministerului Culturii, am reușit să punem bazele multor proiecte de succes, care promovează cultura și turismul în Republica Moldova. Datorită eforturilor comune, continuăm să valorificăm bogăția și diversificarea culturală a țării noastre, integrând-o în mod armonios în oferta turistică a Republicii Moldova. USAID a demonstrat în mod constat un angajament ferm în sprijinirea dezvoltării economice și sociale, contribuind la dezvoltarea infrastructurii turistice și la creșterea competitivității sectorului turistic la nivel internațional. Ukraine Moldova American Enterprise Fund, prin diversele lor programe și inițiative, susțin inovația și dezvoltarea durabilă a sectorului turistic, contribuind astfel la creșterea unor oportunități economice sustenabile, și creșterea competitivității regionale și internaționale.”

Evenimentul a avut loc în contextul aniversării unui deceniu de eforturi ale Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern (ANTRIM) – un pilon de sprijin pentru turismul local, care promovează inovația în domeniu și contribuie semnificativ la dezvoltare sustenabilă a afacerilor din turism.  Printre cele mai importante succese se numără deschiderea primului Centru Național de Informare pentru Turiști din Moldova, crearea și marcarea a peste 300 km de trasee turistice de drumeții, organizarea și promovarea Republicii Moldova la peste 100 de evenimente internaționale, târguri și expoziții, vizitele a sute de jurnaliști străini în Republica Moldova, contribuția la apariția a peste 200 de articole în presa internațională ce promovează oferta turistică a țării, punând în valoare frumusețile naturale ale Moldovei, afilierea Drumului Vinului Moldovei la Ruta Cultural Europeană ITER VITIS cu cele peste 40 de vinării și crame dotate cu facilități turistice, dezvoltarea a zeci de produse turistice noi pentru a diversifica oferta turistică și contribuția la creșterea semnificativă a numărului de turiști și a economiei naționale.

Andrei Chistol, Secretar de stat, Ministerul Culturii al Republicii Moldova: „Avem aceeași preocupare, avem aceeași viziune – să dezvoltăm Republica Moldova ca destinație turistică autentică, să atragem un flux de turiști în Republica Moldova mult mai mare față de ceea ce este în prezent. În același timp, trebuie să creăm un cadru fie că este instituțional, fie că este de politici, ca să atragem investițiile în infrastructura turistică. Vrem să diversificăm produsele turistice, să dezvoltăm acele destinații turistice pe care de mulți ani vorbim că avem nevoie de anumiți poli de creștere a turismului. Ceea ce ne dorim noi sunt patru lucruri importante: să avem o strategie clară de comunicare pe partea externă; să avem o viziune clară de dezvoltarea a infrastructurii turistice, aici în momentul când ajung turiștii în Republica Moldova; să diversificăm produsele turistice și să le facem atractive turiștilor străini, și desigur, cel mai important, să creștem veniturile, pentru că din veniturile pe care le vom crește vom asigura o dezvoltare sustenabilă a industriei turismului.”   

Evenimentul a fost organizat cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală finanțat de USAID Moldova și Ukraine-Moldova American Enterprise Fund.  

Brian Wittnebel, director adjunct, Departamentul de Creșterea Economicǎ, USAID Moldova: „Știm că Moldova deține atuuri unice care o pot face o destinație rezistentă și durabilă. Un astfel de atu este cultura vinului de renume mondial. Moldova este recunoscută ca o destinație turistică a vinului care trebuie văzută. Aceasta nu este doar o sursă de mândrie pentru Moldova, ci și o bază solidă pentru diversificarea produselor turistice ale Moldovei. Moldova are potențialul de a excela în turism, agroturism, turismul de aventură și agrement, de afaceri, valorificând moștenirea bogată și ospitalitatea caldă a Moldovei. În prezent, reglementarea competitivității SUA în activitatea de reziliență RCRA oferă sprijin holistic pentru a ajuta sectorul să navigheze provocările regionale, să promoveze integrarea pe piața internațională a turismului și să devină o industrie rezilientă și durabilă. Pe măsură ce sărbătorim acest prag de 10 ani, suntem mândri de ceea ce am realizat împreună. ANTRIM a devenit o organizație dinamică, influentă, care modelează viitorul turismului în Moldova. În calitate de membră a organizațiilor-cheie internaționale de turism, ANTRIM este bine poziționată pentru succes continuu. Privind în perspectivă, USAID rămâne implicată în sprijinirea sectorului turistic al Republicii Moldova.”  

Stella Jemna, Reprezentantă de țară pentru Moldova , Ucraina-Moldova American Enterprise Fund (UMAEF): „Felicit ANTRIM pentru că 10 ani s-au ținut scai de tot ce înseamnă turism și au crezut în asta. Au crezut în asta atunci când lumea nu prea credea că o să avem turiști internaționali și vreau să vă spun că probabil pentru ANTRIM când a fost COVID a fost cel mai greu, pentru că am avut cei mai puțini turiști, dar, în prezent cifrele arată că numărul turiștilor este în creștere. Din acest motiv, fondul pe care îl reprezint a decis că trebuie să investim în turism. Anul viitor pe Netflix o să apară un film despre Moldova, pentru că este foarte greu să vinzi produsele moldovenești dacă nimeni nu știe cine sunt moldovenii, cine este poporul moldovenesc și în general, despre ce este Moldova. Pe plan internațional noi suntem cunoscuți, dar nu atât de mult cum ne-am dori, din cauza unei competiții mari. Eu cred că noi suntem în momentul în care încercăm să definim ce avem noi valoros ca popor și astfel de forumuri sunt exact locul în care noi trebuie să ne adresăm aceste întrebări.”

Pe parcursul ANTRIM Incoming Tourism Forum, sesiuni speciale au fost dedicate noilor direcții de dezvoltare a industriei: turismului rural și gastronomic, enoturismului, turismului medical și de afaceri. La fel, a fost prezentat rezultatul eforturilor asociației în accesarea de noi piețe sursă de turiști pentru Republica Moldova, precum este Grecia, în contextul lansării de noi rute directe Chisinău- Atena. 

Memorandum pentru un viitor verde: Turismul durabil în prim-planul dezvoltării Moldovei

În cadrul Forumului a avut loc încă un eveniment semnificativ pentru dezvoltarea turismului sustenabil și verde în Republica Moldova. Memorandumul de Înțelegere pentru dezvoltarea turismului verde prevede oferirea de asistență comunităților locale pentru crearea și promovarea produselor turistice din ariile naturale protejate de stat, situate în fondul forestier gestionat de autoritățile silvice de stat. Actul a fost semnat între Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) și partenerii de dezvoltare Solidarity Fund PL în Moldova.  Această inițiativă este un pas semnificativ în direcția dezvoltării turismului verde și sustenabil în Moldova, contribuind la protejarea mediului și la promovarea resurselor naturale ale țării.

Sergiu Lazarenc, ministru al Mediului: „Mă bucur că am ajuns în momentul în care nu trebuie să convingem pe nimeni că Republica Moldova este o țară frumoasă, are locuri pitorești, cu un potențial turistic uriaș, care trebuie descoperit și valorificat. Întâlnim tot mai mulți turișit care pun pe primul loc protecția mediului și preferă turismul durabil și sustenabil. Turiștii caută oportunități de a se conecta cu natura, iar în acest sens, Republica Moldova are un avantaj foarte mare: avem toate elementele necesare pentru a face ca țara noastră să devin un mod de promovare a turismului eco-friendly. Vă invit pe toți să avem o colaborare comună pentru a continua dezvoltarea sectorului turistic, pe de o parte noi – autoritățile, iar de cealaltă parte voi – cei care aduceți turiști, promovați Republica Moldova, dezvoltați produse atractive pentru turiștii locali și străini.”

Conform acordului, Ministerul Culturii va elimina barierele la nivel local, va oferi suport agenților economici în dezvoltarea turismului, va promova industria, destinațiile și organizațiile turistice, contribuind astfel la creșterea sectorului turistic. Ministerul Mediului va exploata potențialul turistic regional, va promova colaborarea interinstituțională, va extinde infrastructură turistică și va crea centre de informare în ariile protejate, facilitând activitatea economică în aceste zone. Iar, ANTRIM va sprijini gestionarea activităților turistice prin instruiri și mentorat, va conecta actorii locali la rutele turistice, va promova destinațiile și va facilita colaborarea cu sectorul public și cel privat pentru a atrage investiții și a proteja ecosistemele.

La rândul său, Solidarity Fund PL în Moldova va acorda sprijin activităților de dezvoltare și marketing pentru GAL-urile Lunca Prutului de Jos și Plaiul Codrilor, inclusiv crearea și revitalizarea traseelor turistice, facilitarea centrelor de închiriere pentru turismul de aventură, și elaborarea hărților turistice. Acordul va avea o durată de doi ani, cu posibilitatea de prelungire.

ANTRIM va continua să reprezinte vocea sectorului de turism din Republica Moldova și să promoveze imaginea Moldovei ca destinație turistică atractivă. Asociația va depune eforturi pentru dezvoltarea profilului şi imaginii sectorului serviciilor turistice din Moldova atât pe piaţa internă, cât şi pe cea internaţională, dezvoltarea colaborării în cadrul comunității de business în domeniul serviciilor turistice din Moldova și îmbunătățirea abilităților de business din cadrul sectorului de turism.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente